Now Reading
Η ευτυχία… στην πράξη!

Η ευτυχία… στην πράξη!

Το παγκόσμιο κίνημα Action for Happiness φέρνει το όνειρο μιας ευτυχισμένης ζωής πιο κοντά από ποτέ

Άγχος, κίνηση στους δρόμους, απλήρωτοι λογαριασμοί, οικονομική κρίση, ανεργία. Θέλεις να ξεφύγεις από όλους και όλα. Να κλείσεις τα μάτια και να νιώσεις λίγες στιγμές ευτυχίας. Μην ανησυχείς, δεν είσαι μόνη. Στην προσπάθειά σου αυτή, θα βρεις τώρα πολλούς συνοδοιπόρους να σε στηρίξουν και, μάλιστα, σε όλο τον κόσμο. Πριν από το κίνημα των αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, ένα άλλο κίνημα δημιουργήθηκε που έχει στόχο να καθιερώσει ένα νέο και πανανθρώπινο σύνταγμα. Η Action for Happiness (Δράση για την Ευτυχία, ελληνιστί) αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, το 2010, και πλέον αριθμεί πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη σε περισσότερες από 131 χώρες. Πρόκειται για ένα κίνημα που ενδιαφέρεται για τη θετική κοινωνική αλλαγή και στοχεύει στο να φέρει κοντά ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα που επιδιώκουν να αναπτύξουν ενεργό ρόλο στη δημιουργία μιας πιο ευτυχισμένης κοινωνίας. Ευελπιστεί να εμπνεύσει ένα μαζικό κίνημα που θα οδηγήσει σε μια εκ βάθρων αλλαγή της νοοτροπίας και να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναλάβουν θετικές ενέργειες στην προσωπική τους ζωή, στο σπίτι, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας και στις κοινότητές τους. Οι βασικές θεμελιώδεις αρχές που διέπουν το κίνημα είναι τρεις: Ο καθένας μας μπορεί να επηρεάσει την ευτυχία του αλλά και την ευτυχία των άλλων. Παρά το γεγονός ότι τα γονίδιά μας ευθύνονται κατά 50% περίπου για την προσωπική μας ευτυχία, οι συνθήκες διαβίωσης, όπως το περιβάλλον και το εισόδημα διαμορφώνουν την ευτυχία μας σε ποσοστό μόνο 10%. Το υπόλοιπο 40% καθορίζεται από τις καθημερινές μας δραστηριότητες και τις συνειδητές μας επιλογές. Πρέπει να ιεραρχήσουμε τα πράγματα που οδηγούν στην ευτυχία. Η ανάπτυξη θετικών σχέσεων είναι ο πιο σημαντικός εξωτερικός παράγοντας της ευτυχίας. Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να δημιουργήσουμε κλίμα συνύπαρξης, αγάπης, φροντίδας και συνεργασίας μέσα στις οικογένειες, τις κοινωνίες και σε όλους τους χώρους στους οποίους κινούμαστε. Η καλή ψυχική υγεία, από την άλλη, είναι ο πιο σπουδαίος εσωτερικός παράγοντας. Είναι πρωταρχικής σημασίας να φροντίζουμε τη συναισθηματική και ψυχολογική μας κατάσταση όσο και τη φυσική μας, αλλά και να στηρίζουμε όσους βιώνουν καταστάσεις άγχους και κατάθλιψης.  Το να βοηθάμε τους άλλους συντελεί στη δημιουργία πιο ευτυχισμένων κοινωνιών. Ο εγωκεντρισμός δεν ωφελεί κανέναν. Αντίθετα, έννοιες όπως ο αλτρουισμός, ο εθελοντισμός και η συντροφικότητα δίνουν νόημα στη ζωή μας και χτίζουν δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς.

ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Σύμφωνα με τις αρχές του κινήματος, υπάρχουν 10 κλειδιά που μπορούν να μας βοηθήσουν να πετύχουμε το στόχο μας:

  • Με το να είμαστε δοτικοί: Η γενναιοδωρία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανταμοιβής του εγκεφάλου μας. Όταν αφιερώνουμε χρόνο, ενέργεια και διάθεση στους άλλους, δεν βοηθάμε μόνο εκείνους, αλλά κάνουμε καλό και στον εαυτό μας και στην εσωτερική μας εικόνα.
  • Με το να είμαστε κοινωνικοί: Οι άνθρωποι που διαθέτουν ισχυρό και ευρύ κοινωνικό κύκλο έχει αποδειχθεί επιστημονικώς ότι είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο.
  • Με το να προσέχουμε τη φυσική μας κατάσταση: Το μυαλό και το σώμα μας είναι στενά συνδεδεμένα. Με το να αθλούμαστε βελτιώνουμε τη σωματική μας υγεία, αλλά μπορούμε ακόμη να καταπολεμήσουμε καταθλιπτικά συναισθήματα.
  • Με το να δίνουμε σημασία στις μικρές λεπτομέρειες: Δηλαδή να αρχίσουμε να παρατηρούμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας, να έχουμε ανοιχτές τις αισθήσεις μας και να είμαστε συντονισμένοι με όσα συμβαίνουν στο περιβάλλον μας, έτσι αποκτάμε μια νέα αντίληψη για τη ζωή και την καθημερινότητά μας και απολαμβάνουμε πιο εύκολα τις μικρές χαρές της κάθε στιγμής.
  • Με το να θέλουμε να μαθαίνουμε συνεχώς νέα πράγματα: Η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ και είναι μια διαδικασία που μας κρατά σε εγρήγορση και παρατείνει τη νεότητά μας. Με το να έχουμε περιέργεια και να θέλουμε να εξερευνούμε και να ανακαλύπτουμε συνεχώς καινούργια πράγματα, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, την οπτική και, κατά συνέπεια, τον κόσμο μας.
  • Με το να θέτουμε καινούργιους στόχους: Οι στόχοι μάς προσανατολίζουν προς το μέλλον, αποτελούν αιτία για να ελπίζουμε σε κάτι και να συνεχίζουμε να προσπαθούμε – αρκεί, βέβαια, αυτοί οι στόχοι να είναι εφικτοί και να μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι.
  • Με το να είμαστε ελαστικοί: Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα όριά μας και να αποδεχόμαστε την ανθρώπινη φύση μας. Αναποδιές και δυσκολίες θα μας συμβαίνουν πάντα, αλλά ο τρόπος με τον οποίον θα τις αντιμετωπίσουμε εξαρτάται κυρίως από μας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, οι έρευνες αποδεικνύουν ότι η ανθεκτικότητα είναι μια ιδιότητα που μπορεί να καλλιεργηθεί.
  • Με το να έχουμε αναπτύξει μια θετική στάση για τα πράγματα: Τα θετικά αισθήματα, όπως η χαρά, η ευχαρίστηση, η δημιουργικότητα, η περηφάνια, ωθούν στο χτίσιμο της αντοχής και της αυτοεκτίμησης και μας βοηθούν να αντεπεξέλθουμε στις αντιξοότητες.
  • Με το να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας: Κανείς δεν είναι τέλειος. Αν αποδεχτούμε τον εαυτό μας με τα καλά και τα κακά του και τον αγαπήσουμε για αυτό που είναι, κάνουμε το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα στο να αρχίσουμε να χαιρόμαστε ουσιαστικά τη ζωή και όσα μας συμβαίνουν.
  • Με το να επιδιώκουμε να ανήκουμε σε κάτι πιο μεγάλο: Οι άνθρωποι που αγωνίζονται για ιδέες και ιδανικά έχουν πιο ολοκληρωμένη προσωπικότητα κα πιο γεμάτη ζωή, με αποτέλεσμα να έρχονται λιγότερο σε επαφή με το άγχος, την ανησυχία και την κατάθλιψη.

ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟ

Όπως το γέλιο, έτσι και η ευτυχία είναι μεταδοτική – και τα δύο, όμως, είναι βασικά συστατικά για μια πιο ολοκληρωμένη και χαρούμενη ζωή. Ειδικά τώρα που νέες μελέτες αναφέρουν ότι η κατάθλιψη αναμένεται το 2020 να γίνει η πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με τον καρκίνο να παίρνει τη δεύτερη θέση. Ωστόσο, οι άνθρωποι που τείνουν να είναι συνήθως χαρούμενοι και ενθουσιώδεις στη ζωή τους, έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στην καρδιά τους, σε σχέση με όσους εμφανίζονται να είναι μελαγχολικοί, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία τονίζει ότι η ανάπτυξη και η καλλιέργεια των θετικών συναισθημάτων βοηθά σημαντικά στη μείωση του κινδύνου εμφράγματος. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της ευτυχίας, διάφορα κράτη (μεταξύ των οποίων, η Αγγλία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ) προσανατολίζονται στη δημιουργία δείκτη μέτρησης της ποιότητας ζωής της κοινωνίας με βάση την ευτυχία, καθώς πλέον είναι ορατό ότι το να μετράς την ποιότητα ζωής με οικονομικά κριτήρια είναι μια πολιτική που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε αδιέξοδο.

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

Δείτε Επίσης

Playlist: Happy shiny people – REM. Don’t worry, be happy – Bobby McFerrin. Happy – Travis. Here comes the sun – Beatles. What a wonderful world – Louis Armstrong.

Best sellers: 365 ημέρες ευτυχίας (Isabelle Filliozat – εκδ. Ενάλιος). Be happy. Συνταγές ευτυχίας (Jessica Taylor – εαποδοχήκδ. Μίνωας). Δρόμοι της ευτυχίας (Dan Yu – εκδ. Κέδρος). Ευτυχία… με βήματα απλά (Marci Shimoff, Carol Kline – εκδ. Διόπτρα). Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας (Αλαίν ντε Μποττόν – εκδ. Πατάκης).

Διάσημα λόγια: «Το να είσαι ευτυχισμένος είναι κάτι που μαθαίνεται», Χάρισον Φορντ. «Η ευτυχία δεν είναι κάτι που το βρίσκεις έτοιμο, αλλά είναι αποτέλεσμα των πράξεών μας», Δαλάι Λάμα. «Κάποιοι δημιουργούν ευτυχία όπου πηγαίνουν, άλλοι όταν φεύγουν», Όσκαρ Ουάιλντ. «Ευτυχία μπορεί να υπάρχει μόνο μέσα από την αποδοχή», Τζορντζ Όργουελ. «Πιστεύω ότι τα ρούχα μου δημιουργούν στους ανθρώπους που τα φοράνε μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους – ότι τους αναπτύσσουν το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της ευτυχίας», Giorgio Armani.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top