Now Reading
Η Ευτυχία Γιαννάκη μάς συστήνει τους πιτσιμπουίνους και το πρώτο της παιδικό βιβλίο

Η Ευτυχία Γιαννάκη μάς συστήνει τους πιτσιμπουίνους και το πρώτο της παιδικό βιβλίο

Ελάτε να εξιχνιάσουμε το… «Μυστήριο στη Λίμνη Λαμπίκο»… που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίκαρος

Τι πρέπει να ξέρουμε για τους Πιτσιμπουίνους;

Πρόκειται για μια σειρά βιβλίων παιδικού μυστηρίου για πολύ μικρές ηλικίες. Οι Πιτσιμπουίνοι, που το όνομά τους παραπέμπει στους πραγματικούς πιγκουίνους, το ίδιο και τα ονόματα των ηρώων τους, είναι μόνιμοι κάτοικοι του Πίτσι Πίτσου, που είναι το πιο ασφαλές, αλλά και το πιο μυστήριο νησί στον κόσμο. Σε αυτόν τον ρευστό κόσμο του περιμένουν εκπλήξεις, σασπένς, ανατροπές, πολύ χιούμορ και περιπέτεια, που έχουν ως στόχο να έρθει το παιδί σε επαφή με το μυστήριο και τους τρόπους της διαχείρισής του. Στην ουσία υπάρχουν κρυμμένα όλα τα σχήματα που συναντά κανείς και στην αστυνομική λογοτεχνία των ενηλίκων, τη λύση βήμα βήμα, την επαγωγική κ.λπ., αλλά σε ένα πλαίσιο που είναι εύληπτο και διασκεδαστικό για τα παιδιά.

Πότε τους γνωρίσατε (ήρθαν στη σκέψη σας) για πρώτη φορά;

Λέω πάντοτε ότι οι πρώτοι Πιτσιμπουίνοι υπήρξαμε εγώ κι ο αδερφός μου, αφού αυτό ήταν ένα χαϊδευτικό παρατσούκλι της μητέρας μου για μας τους δύο. Η ατμόσφαιρα και η εξυπνάδα των ιστοριών, μεταφέρουν την ατμόσφαιρα και τη σπιρτάδα των δικών της αφηγήσεων, καθώς και το συναισθηματικό φορτίο της δικιάς μου παιδικής ηλικίας. Βεβαίως χρειάστηκε να επινοήσω εκ νέου τον χαμένο παράδεισο της παιδικής ηλικίας και να γράψω αυτές τις ιστορίες όντας ενήλικη και παιδί ταυτόχρονα. Ήταν ένα παράξενο και συναρπαστικό ταξίδι μέχρι να εντοπίσω ξανά το Πίτσι Πίτσου.

Τι στάθηκε αφορμή για να γράψετε το πρώτο τους μυστήριο;

Η ανάγκη μου να βουτήξω στη δικιά μου παιδική ηλικία και να μεταφέρω το μυστήριο σε πολύ μικρές ηλικίες. Υπάρχουν εκατοντάδες βιβλία για το μυστήριο σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες παιδιών, που είναι και εξαιρετικά δημοφιλή, αλλά πολύ λιγότερα για πολύ μικρές ηλικίες. Κι αυτό είναι κάπως παράξενο, γιατί σε αυτές τις ηλικίες τα περισσότερα αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο. Αυτό ήταν λοιπόν το διπλό προσωπικό μου ενδιαφέρον γι’ αυτές τις ιστορίες.

Έχετε σκεφτεί ποιο θα είναι το επόμενο;

Η επόμενη ιστορία ετοιμάζεται ήδη σε συνεργασία με τη Σοφία Τουλιάτου που έδωσε εικόνα σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο και τη Μαριλένα Πανουργιά που ενορχηστρώνει την προσπάθειά μας, ως υπεύθυνη της παιδικής λογοτεχνίας στις Εκδόσεις Ίκαρος. Τους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσει λοιπόν, το δεύτερο μυστήριο των Πιτσιμπουίνων.

Ποιο ήταν το πρώτο παιδί στο οποίο του το διαβάσατε και ποιες ήταν οι αντιδράσεις του;

Το πρώτο παιδί ήταν η παιδική εκδοχή του ενήλικου εαυτού μου. Μετά ήταν αρκετοί ενήλικες που ασχολούνται με το παιδικό βιβλίο και παραμένουν ακόμη παιδιά και κατόπιν ήταν δυο παιδιά που έτυχε να κάνουμε μαζί διακοπές.

Ποιο ήταν το αγαπημένο σας παιδικό βιβλίο ως παιδί και ποιο ως λίγο μεγαλύτερο παιδί που είστε τώρα;

Το πρώτο αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο που έχει ίσως ψήγματα αστυνομικής αφήγησης ήταν «Ο θησαυρός της Βαγίας», της Ζωρζ Σαρή και μεγαλώνοντας εξακολουθεί να είναι αυτό λόγω του συναισθηματικού φορτίου που εξακολουθεί να κουβαλά. Ελληνικό καλοκαίρι, παρέα παιδιών, γρίφος, μυστήριο που λύνεται με μια θετική έκβαση όχι μόνο για όσους το λύνουν, αλλά και για τους γύρω τους.

Εκτός από μυστήρια… τι άλλο παιδικό βιβλίο θα γράφατε;

Δεν έχω σκεφτεί κάποια άλλη ιστορία για παιδιά που θα με ενδιέφερε προς το παρόν να γράψω. Αν το είχα σκεφτεί ή αν το είχα νιώσει, το πιθανότερο ήταν ότι θα το είχα επιχειρήσει.

Δείτε Επίσης

Τι «ενθύμιο» θα κρατήσετε από αυτό το πρώτο μυστήριο των Πιτσιμπουίνων;

Τη βουτιά στη δικιά μου παιδική ηλικία και το αναγκαίο σκάψιμο που έφερε στο φως πολλά που έμοιαζαν ξεχασμένα, αλλά δεν ήταν. Για το βιβλίο και τις ιστορίες, όπως και για τους ανθρώπους, μπορεί να ξεχάσεις τις λεπτομέρειες ή τι σου είπαν, αλλά δεν θα ξεχάσεις ποτέ πώς σε έκαναν να νιώσεις. Αυτό το συναίσθημα αναζήτησα και επιχείρησα να μεταφέρω.

Εκτός από πιτσωμί και πιτσικολάδα τι άλλο αρέσει στους κατοίκους του Πίτσι Πίτσου;

Πολλά ακόμη που θα δούμε στη συνέχεια των ιστοριών. Κυρίως όμως κουβαλούν αυτό το ανεξάντλητο πάθος για το φως και τη ζωή, το μεγαλύτερο δηλαδή μυστήριο που όσο περισσότερο το εξηγούμε, τόσο εξακολουθεί να μένει άλυτο.

Μια ευχή για τους μικρούς πιτσαναγνώστες σας:

Να διασκεδάσουν το καλοκαίρι ανακαλύπτοντας τη χαρά των ιστοριών που κουβαλούν τα βιβλία, οι ταινίες, οι ζωγραφιές, η μουσική και όλες οι τέχνες που μπορούν να απολαύσουν στον ελεύθερο χρόνο που ανοίγει μπροστά τους το ελληνικό καλοκαίρι, που σιγά σιγά επιβάλλεται σε όλους μας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top