Now Reading
Η επιρροή της τροφής στην συμπεριφορά των παιδιών

Η επιρροή της τροφής στην συμπεριφορά των παιδιών

  Ο Παναγιώτης Κουμεντάκης είναι ο πιο γνωστός και καταξιωμένος υγιεινιστής γιατρός Έχει εκδώσει πολλά…

jus

 

Ο Παναγιώτης Κουμεντάκης είναι ο πιο γνωστός και καταξιωμένος υγιεινιστής γιατρός. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία σχετικά με θέματα υγείας, διατροφής, πρόληψης και διατροφικής θεραπευτικής

 

Διατροφή και συμπεριφορά των παιδιών

Οι διατροφικοί παράγοντες και η υποβάθμιση των τροφών μας παίζουν μέγιστο ρόλο στην απόδοση και την συμπεριφορά των παιδιών. Η δραματική αύξηση των ραφιναρισμένων και επεξεργασμένων τροφών και η σημαντική μείωση των φρέσκων φρούτων, των λαχανικών και σαλατικών και των σύνθετων υδατανθράκων (οσπρίων, πλήρων δημητριακών, ακατέργαστου ρυζιού, ψωμιού ολικής άλεσης κλπ.) μπορούν να επηρεάσουν δυσμενών στον εγκέφαλο και την συμπεριφορά μικρών και μεγάλων.

Τα τελευταία 20 χρόνια τα διατολόγια των παιδιών μας έοχυν χειροτερεύσει σταδιακά σε μεγάλο βαθμό. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη αποτελεί το 20% περίπου των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά απο τα παιδιά και τους εφήβους (με τη μορφή παγωτών, σοκολάτας, μπισκότων, γλυκισμάτων κάθε λογής, κρουασάν, χυμών με ζάχαρή κλπ.). Επίσης, τα επεξεργασμένα υδρογονωμ΄να, ταγγισμένα, κορεσμένα, τηγανισμένα και τρανς λίπη που βρίσκονται στις έτοιμες τροφές αποτελούν το 30-40% της κατανάλωσης των καθημερινών θερμίδων, σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Αυτό σημαίνει οτι το 60% του διαιτολογίου των παιδιών και των εφήβων στην Ελλάδα, στις μέρες μας, αποτελείται απο σκουπιδοτροφές.

Τα παιδιά και οι έφηβοι καταναλώνουν βλαπτικά και επικίνδυνα αναψυκτικά τύπου κόλας, άσπρο ψωμί, γυαλισμένο ρύζι, λευκά ζυμαρικά, επεξεργασμένα δημητριακά (πχ. Κορν φλέικς κλπ)

Σύμφωνα με πλήθος έρευνες, η άσχημη αυτή διατροφή, που κυριαρχεί στις μέρες μας σε διεθνή κλίμακα, επηρεάζει τη σωματική και διανοητική υγεία των παιδιών μας όσο ποτέ άλλοτε.

Οσο μειώνεται η κατανάλωση των φρέσκων τροφών τόσο αυξάνεται η κατανάλωση των επεξεργασμένων. Από την ηλικία των δυο, περίπου, ετων ένα σημαντικό ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα αρχίζουν να καταναλώνουν καποια μορφής σκουπιδοτροφής (γλυκίσματα, σοκολάτες, μπισκότα, τσιπς, γαριδάκια, σοκολατούχα γάλατα, παγωτά, αναψικτικά του εμπορίου, σουβλάκια, πατάτες τηγανητές κλπ.)τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Ηδη απο την ηλικία των 6-7 μηνών οι μανάδες δίνουν στα μωρά τους κρέμες του εμπορίου, που περιέχουν λίαν ραφιναρισμένα δημητριακά (ανθος αραβοσίτου κλπ)ενώ βάζουν στην φρουτόκρεμά τους μπισκότα και άλλες βλαπτικές σκουπιδοτροφές, με την ενθάρυνση μάλιστα των γιατρών τους.

Οι διατροφικές αυτές επιθέσεις ενάντια στο σώμα και το πνεύμα των παιδιών και των εφήβων αρχίζουν σταδιακά να παγιώνουν πρότυπα εθισμών, έντονων επιθυμιών και εξαρτήσεων και αστάθεια στο σάκχαρο του αίματος, βάζοντας τα θεμέλια για ψυχολογικές διαταραχές απο τη νηπιακή ήδη ηλικία.

Ενα μεγάλο ποσοστό ελληνόπουλων, ειδικά των εφήβων, δεν καταναλώνουν ποτέ πλήρη δημητριακά (σκούρο ακατέργαστο ρύζι, μαύρο πιτυρούχο ψωμί ολικής άλεσης, σκούρα ζυμαρικά απο αλεύρι ολικής άλεσης, πλήρη δημητριακά, οπως ειναι οι νιφάδες και το αλεύρι βρώμης, το κεχρί, το κινόα κλπ.). Τα μόνο δημητριακά που καταναλώνουν κατά κόρον είναι τα λευκά μακαρόνια του εμπορίου, το άσπρο ψωμί, το λευκό ρύζι, οι λευκές φρυγανιές, τα κορν φλέικς κλπ), που φτιάχνονται απο ραφιναρισμένα δημητριακά του χειρότερου είδους και άλλες βλαπτικές τροφές.

Οι τροφικές αυτές επιλογές των παιδιών και των εφήβων έχουν δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις βασικών βιταμινών, μετάλλων, φυτοθρεπτικών ουσιών, αντιοξειδωτικών ουσιών και ουσιωδών ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Οι αλλαγές στο διαιτολόγιο μπορούν να εξασθενίσουν τις λειτουργίες όλων των κυττάρων του σώματος, περιλαμβάνοντας τον εγκέφαλο, και να προξενήσουν σοβαρές αντιδραστικές υπογλυκαιμικές διαταραχές του σακχάρου του αίματος και άλλες ενδοκρινικές και νευρολογικε΄ς ανισορροπίες που αυξάνουν την κόπωση, το άγχος και την κατάθλιψη, ενώ ελαττώνουν τις γνωστικές λειτουργίες, την ικανότητα συγκέντρωσης και την αποδοτικότητα.

Οι χημικές ουσίες, τα χημικά πρόσθετα, οι τοξίνες, το γλυταμινικό μονονάτριο κλπ., που βρίσκονται σε τσιπς, γαριδάκια, μπισκότα, σοκολάτες, κλπ., έοχυν αυξηθεί δραματικά στις σκουπιδοτροφές που καταναλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι. Η υπερβολική χρήση των χημικών αυτών ουσιών και τοξινών μπορεί να προξενήσει βλάβες απο ελεύθερες ρίζες, επιφέροντας τον θάνατο ορισμένων κυτάρων του εγκεφάλου και τοξικά αποτελέσματα στη λειτουργία του, καθώςν και στη συμπεριφορά.

Η υπερβολική χρήση καφείνης στα αναψυκτικά τύπου κόλας και στη σοκολάτα, το κακά κλπ. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει έναν κύκλο διέγερσης και κατάθλιψης στα παιδιά, που σχετίζεται με κούραση, υπογλυκαιμία, νευρικότητα, αυπνία, κατάθλιψη, έλλειψη συγκέντρωσης και προσοχής κλπ.

Οι τροφικές αλλεργίες, ειδικά ως αντίδραση στην αυξημένη κατανάλωση γάλακτος και ραφιναρισμένης ζάχαρης, μπορεί να δημιουργήσουν αυτό που ο Αμερικανός καθηγητής Παιδιατρικής δρ. Οσκι ονομάζει «σύνδρομο έντασης-κούρασης». Ως αποτέλεσμα της άσχημης διατροφής, το παιδί ταλαντεύεται μεταξύ ανήσυχων περιόδων κούρασης και αυξημένηες έντασης, ευερεθιστότητας, ανησυχίας και υπερκινητικότητας, έχοντας δυσκολία να συγκεντρωθεί, να μάθει και να λειτουργήσει ομαλώς. Δεν χρειάζονται φάρμακα, απλώς χρειάζεται να αλλάξουν τρόπο διατροφής τα παιδιά και να εγκαταλείψουν τις σκουπιδοτροφές, τη ζάχαρη, τα γλυκίσματα, τα παγωτά, το αγελαδινό γάλα, τις πίτσες κλπ.

http://ariadni144.wordpress.com/

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top