Now Reading
Η διασκευή ποιήματος από 15χρονο ράπερ που έγινε viral στην Ιταλία

Η διασκευή ποιήματος από 15χρονο ράπερ που έγινε viral στην Ιταλία

Τι πετάει στον αέρα;

Λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και, ενώ η Ιταλία δοκιμαζόταν σκληρά, ένα νοσοκομείο του Μιλάνου ζητά από τον βραβευμένο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας, Ρομπέρτο Πιουμίνι (Roberto Piumini), ένα έργο που θα εξηγεί στα παιδιά τι συμβαίνει.
Ο Πιουμίνι γράφει το ποίημα Che cos’è che in aria vola? και το ποίημα γίνεται viral στο διαδίκτυο. Ενώσεις μεταφραστών της Ιταλίας αποφασίζουν να το μεταφράσουν και να το διαδώσουν σε όλο τον κόσμο και η σημαντικότερη έκθεση παιδικού βιβλίου στον κόσμο, η Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια (Bologna Children’s Book Fair – BCBF), αποφασίζει να πάρει το εγχείρημα υπό την αιγίδα της, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ενώσεων Μεταφραστών Λογοτεχνίας (CEATL), τη Διεθνή Ομοσπονδία Μεταφραστών (FIT) και τις ιταλικές μεταφραστικές ενώσεις Strade και AITI.
Λίγους μήνες αργότερα, ο δικτυακός τόπος της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια φιλοξενεί το ποίημα σε περισσότερες από 30 γλώσσες (από αφρικάανς και εβραϊκά μέχρι καλάνγκα, κίντσουα, κινεζικά και φινλαδικά), ενώ πολλές μεταφράσεις συνοδεύονται και από βίντεο με την απαγγελία στην εκάστοτε γλώσσα.

Η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της FIT και συμμετείχε στο πρότζεκτ Is there something in the air? με δύο μεταφράσεις του ποιήματος. Όταν, μάλιστα, η Έκθεση της Μπολόνια ζήτησε από την ΠΕΕΜΠΙΠ ένα βίντεο με το ποίημα «Τι πετάει στον αέρα;», η ΠΕΕΜΠΙΠ δε δίστασε να πειραματιστεί και να εμπιστευτεί τρεις νέους δημιουργούς: τον 15χρονο ράπερ TQR (Αρίωνας Κουμενίδης) που ανέλαβε να μετατρέψει το ποίημα σε ραπ τραγούδι και, στη συνέχεια, τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνών, Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ντιλένα Ηλιοπούλου (Nena) και Κωνσταντίνα Γαβριηλίδου (Kona G.), οι οποίες δημιούργησαν ένα υπέροχο πρωτότυπο animation video εμπνευσμένο από τη διασκευή του TQR. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το απολαύσετε στο κανάλι της ΠΕΕΜΠΙΠ στο YouTube.

Περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρότζεκτ μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο της Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια, αλλά και στο blog της ΠΕΕΜΠΙΠ.

Τραγούδι: TQR (Αρίωνας Κουμενίδης) Μουσική: Prod. IHAKSI Animation: Nena (Ντιλένα Ηλιοπούλου, Instagram: @nenaumiko & Facebook: Nena Umiko Art – https://www.facebook.com/Nena-Umiko-A…) και Kona G. (Κωνσταντίνα Γαβριηλίδου, Instagram: @pepdoodles) Τίτλος πρωτοτύπου: Che cos’è che in aria vola? του Ρομπέρτο Πιουμίνι Μετάφραση: Αθηνά Παπαδάτου, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Μαριάντζελα Αλεξάκη Υπότιτλοι: Μαρία Πολυχρονοπούλου Συντονισμός: Αθηνά Παπαδάτου, Βιργινία Κοκκίνου, Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη, Μαριάντζελα Αλεξάκη, Χριστίνα Σκλιά Η συμμετοχή της ΠΕΕΜΠΙΠ στη διασυλλογική δράση «Is There Something in the Air? / Che cos’è che in aria vola?» της Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια 2020 (Bologna Children’s Book Fair) σε συνεργασία με μεταφραστές και συλλόγους μεταφραστών απ’ όλο τον κόσμο, οδήγησε σε μια πρωτότυπη και πολύ δημιουργική συνάντηση με τη μουσική και το animation. Έτσι, μετά από πρόσκληση της ΠΕΕΜΠΙΠ, ο νεαρός ράπερ TQR έκανε το θαύμα του και διασκεύασε σε πρωτότυπο ραπ τραγούδι το μεταφρασμένο ποίημα του Ρομπέρτο Πιουμίνι. Στη συνέχεια, οι τελειόφοιτες φοιτήτριες του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ντιλένα Ηλιοπούλου και Κωνσταντίνα Γαβριηλίδου, ανέλαβαν να ντύσουν με κινούμενες εικόνες το τραγούδι του TQR. TQR, Nena και Kona G., σας ευχαριστούμε θερμά για την εξαιρετική συνεργασία και το όμορφο αποτέλεσμα!

Δείτε Επίσης
Το κρυολόγημα και η γρίπη είναι κάποια στιγμή αναπόφευκτα, αλλά υπάρχουν έξυπνα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τα παιδιά σας υγιή.

Πηγή: star.gr

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top