Now Reading
Η βιταμίνη D ασπίδα στα κρυολογήματα και τη γρίπη

Η βιταμίνη D ασπίδα στα κρυολογήματα και τη γρίπη

Μία νέα έρευνα προτείνει τη βιταμίνη D για πιο υγιείς χειμώνες

Μπορεί μία βιταμίνη να είναι το κλειδί για να περιοριστούν τα φαινομενικά ατελείωτα κρυολογήματα των παιδιών κάθε χειμώνα;
Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal, υπάρχει μία βιταμίνη που μπορούμε να παίρνουμε για να αντιμετωπίσουμε τα κρυολογήματα και γενικά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που κυριαρχούν κάθε χρόνο από το Νοέμβριο ως το Μάρτιο. Και σε αντίθεση με ό,τι θα περιμένατε, δεν είναι η βιταμίνη C!

Οι ερευνητές μελέτησαν 11.000 ανθρώπους από 14 χώρες και βρήκαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να κρυολογήσουμε κατά 12%. Μπορεί να φαίνεται λίγο αλλά αν είστε από τις μαμάδες που αντιμετωπίζουν συνάχια, βήχα και καταρροή σχεδόν κάθε δεύτερη βδομάδα του χειμώνα, είναι μάλλον ένα καλό ποσοστό!

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι η βιταμίνη D, εκτός από απαραίτητη για την υγεία των οστών και των μυών, ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι γνωστή και ως «βιταμίνη της λιακάδας» αφού παράγεται στο δέρμα υπό την επίδραση του ήλιου για αυτό και τα επίπεδά της κατά κανόνα υποχωρούν το χειμώνα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι άνθρωποι που έχουν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διάφορα αναπνευστικά προβλήματα, από ένα απλό κρυολόγημα μέχρι λοιμώξεις του αυτιού, βρογχίτιδα, ακόμα και πνευμονία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντριάν Μαρτινό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D γλιτώνει από λοιμώξεις του αναπνευστικού έναν άνθρωπο στους 33 (δηλαδή περίπου τρεις στους εκατό). Αναλογία που είναι καλύτερη και από αυτή του εμβολίου της γρίπης που εμποδίζουν κατά μέσο όρο μία λοίμωξη γρίπης για κάθε 40 άτομα που έχουν εμβολιασθεί.

Δείτε Επίσης

Η βιταμίνη D φαίνεται να αυξάνει τα αντιμικροβιακά πεπτίδια, φυσικές ουσίες που δρουν όπως τα αντιβιοτικά στους πνεύμονες και στο υπόλοιπο αναπνευστικό σύστημα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα λοίμωξης.

Αν και υπάρχουν επιστήμονες που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τα στοιχεία, θεωρώντας ότι δεν επαρκούν για να συστήνεται η προληπτική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, σίγουρα δεν χάνετε τίποτα αν συζητήσετε το θέμα αυτό με τον προσωπικό σας γιατρό.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top