Now Reading
Επικίνδυνες συμπεριφορές στην εφηβεία

Επικίνδυνες συμπεριφορές στην εφηβεία

Πώς να τις προβλέψετε και πώς να τις διαχειριστείτε

Οι επικίνδυνες συμπεριφορές είναι ακριβώς όπως που ακούγονται: δραστηριότητες, ενέργειες ή / και συνήθειες που αποτελούν απειλή για το άτομο που τις κάνει και, ενδεχομένως, και για άλλους ανθρώπους. Και, όπως αποδεικνύεται, οι εφηβικοί εγκέφαλοι είναι πραγματικά συνδεδεμένοι για να εμπλέκονται σε επικίνδυνες συμπεριφορές, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Ευτυχώς, όμως, αυτή η τάση προς τον κίνδυνο μειώνεται με την πάροδο του χρόνου – μετά την κορύφωση στην ηλικία των 19.
Γιατί λοιπόν οι έφηβοι έλκονται από πιθανό κίνδυνο; Ως ενήλικες, λαμβάνουμε αποφάσεις χρησιμοποιώντας τον προμετωπιαίο φλοιό μας. Αλλά ο προμετωπιαίος φλοιός δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως στους εφήβους, οπότε βασίζονται στην αμυγδαλή τους για να αποφασίσουν τις πράξεις τους. Ναι, η ίδια αμυγδαλή υπεύθυνη για τα συναισθήματα και το άγχος. Και γι’ αυτό ακόμη και οι «έξυπνοι» ή «συναισθηματικά έξυπνοι» έφηβοι μπορούν να λάβουν αμφισβητήσιμες αποφάσεις.
Τι είναι η κοινωνική πίεση από συνομηλίκους;

Όλοι το έχουμε βιώσει, στην εφηβεία ίσως λίγο πιο έντονα. Η ίδια πίεση από τους συναδέλφους που βιώσαμε με τους εφήβους εξακολουθεί να υπάρχει. Μόνο που τώρα, οι συνομήλικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα γραπτά μηνύματα ως πρόσθετους τρόπους για να ασκήσουν την πίεσή τους. Σε περίπτωση που χρειάζεστε επανάληψη, η πίεση από ομοτίμους είναι η επιρροή που έχουν άλλα άτομα στην ηλικιακή ομάδα ενός ατόμου ή σε άλλο δημογραφικό γκρουπ. Μπορεί να είναι θετικό, όπως όταν οι φίλοι του εφήβου σας το ενθαρρύνουν να πάρει μέρος σε μια χορωδία εάν ήταν αρχικά διστακτικό. Μπορεί επίσης να είναι αρνητικό, όπως όταν οι συνομήλικοι προσπαθούν να κάνουν τον έφηβο να εμπλακεί σε επικίνδυνες συμπεριφορές (ειδικά αυτές που δεν θα είχαν διαφορετικά μπει σε πειρασμό).

Ποια είναι τα παραδείγματα επικίνδυνων συμπεριφορών στους εφήβους;

Παρόλο που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μια εξαντλητική λίστα με επικίνδυνες συμπεριφορές που κάνουν οι έφηβοι, συνήθως εμπίπτουν σε μία από τις τέσσερις ομάδες:

Συμπεριφορά που μπορεί να οδηγήσει σε βία ή τραυματισμό: Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει οτιδήποτε έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σωματική ή ψυχική βλάβη, όπως σε καβγά, εκφοβισμό ή απειλές, μεταφορά όπλου, αυτοτραυματισμό και σκέψη ή απόπειρα αυτοκτονίας.

Μη ασφαλής σεξουαλική συμπεριφορά: Η ιδέα του τι συνιστά «επικίνδυνη» σεξουαλική συμπεριφορά στους εφήβους μπορεί να μην είναι καθολικά αποδεκτή, αλλά είναι ασφαλές να συμπεριληφθούν πράγματα όπως η μη χρήση προστασίας κατά τη διάρκεια διαφόρων τύπων σεξουαλικής δραστηριότητας, ή η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια ή πριν σεξουαλική επαφή.

Χρήση αλκοόλ, ουσιών και καπνού: Οι έφηβοι είναι ανήλικοι, επομένως οποιαδήποτε χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών, καπνού ή άλλων ουσιών είναι επικίνδυνη (και παράνομη).

Κακή προσωπική φροντίδα: Αν και οι συμπεριφορές σε αυτήν την κατηγορία δεν φαίνονται τόσο άμεσες απειλές για την υγεία και την ασφάλεια όσο αυτές που αναφέρθηκαν προηγουμένως, περιλαμβάνει πράγματα όπως ανθυγιεινή διατροφή, μη επαρκή ύπνο, ανεπαρκή σωματική δραστηριότητα και υπερβολική κοινωνική χρόνος πολυμέσων και οθόνης – όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική τους ευεξία, τη σωματική ευεξία και την αυτοεκτίμησή τους.

Δείτε Επίσης

Ως γονείς, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τα παιδιά μας μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως ο προμετωπιαίος φλοιός τους. Αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εφηβική τους ροπή για ανάληψη κινδύνων προς όφελός τους, κατευθύνοντάς τους σε ασφαλείς και υγιείς δραστηριότητες που εξακολουθούν να περιλαμβάνουν κάποιο βαθμό σωματικού ή κοινωνικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του αθλητισμού, τις κατασκηνώσεις ή πράξεις εθελοντισμού κι ακτιβισμού. Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν:

  • Να βρίσκονται σε επαφή
  • Να έχουν μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας
  • Να στηρίζουν ψυχολογικά το παιδί τους
  • Να είναι παρόντες
  • Να ελέγχουν τη χρήση και το χρόνο των παιδιών ως προς το ίντερνετ και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
  • Να μην έχουν υπερβολικές προσδοκίες και απαιτήσεις
  • Να μην ασκούν πίεση
  • Να φροντίζουν για τη καλή διατροφή και την υγιεινή τους
  • Να ενισχύουν την καλή σχέση των παιδιών με το σώμα την εικόνα τους
  • Να μη φοβηθούν να ζητήσουν ειδική βοήθεια αν διαπιστώσουν ότι οι ίδιοι δεν μπορούν να προσφέρουν στο παιδί αυτό που χρειάζεται

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το κάνετε αυτό – και για να μετρήσετε εάν εμπλέκονται σε επικίνδυνη συμπεριφορά – είναι να διατηρήσετε ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας δίνοντας προτεραιότητα στη συνομιλία με τον έφηβο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top