Now Reading
Εξετάσεις είναι – θα περάσουν κι αυτές!

Εξετάσεις είναι – θα περάσουν κι αυτές!

Οδηγός επιβίωσης για αγχωμένους μαθητές

Οι εξετάσεις, διατηρώντας κάτι από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης και μόνο στο άκουσμα της λέξης –είτε είναι ιατρικές είτε αφορούν την εκπαίδευση– δημιουργούν αντανακλαστικά συναισθήματα άγχους και φόβου. Ειδικά οι εξετάσεις της τρίτης λυκείου που αφορούν την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση συνδέονται χρόνια τώρα με την πιο στρεσογόνα περίοδο των μαθητών.

Έχοντας μπει για άλλη μια χρονιά στην τελική ευθεία, μαζί με την ευχή μας για «καλή επιτυχία», εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για γονείς και μαθητές λίγο πριν τις εξετάσεις:

  • Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται

Φροντίστε για τη διατροφή τους αυτό το κρίσιμο διάστημα, να υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές για τσιμπολόγημα – δώστε έμφαση σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά ω3 και ω6. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης. Φρούτα, ξηροί καρποί, αβγά, βοηθάνε στη συγκέντρωση.

  • Ύπνε που παίρνεις τα παιδιά

Είναι προτιμότερο λιγότερη επανάληψη παρά διάβασμα μέχρι τελευταία στιγμή ή μέχρι τελική πτώση. Ειδικά τις μέρες των εξετάσεων το παιδί είναι σημαντικό να έχει κοιμηθεί καλά.

  • Διακριτική στήριξη

Είναι βασικό για το παιδί να σας νιώθει κοντά του αλλά όχι μέσα στα πόδια του – και σίγουρα αυτό το διάστημα δεν είναι κατάλληλο για διαφωνίες, παρατηρήσεις ή επικριτικά σχόλια.

  • Ήσυχο περιβάλλον

Πιο πολύ από ποτέ αυτές τις μέρες χρειάζεται χώρο και χρόνο και κυρίως συνθήκες ηρεμίας. Αυτό αφορά και τη σχέση των μελών της οικογενείας μεταξύ τους. Δεν είναι περίοδος για εντάσεις ή καβγάδες, ποτέ δεν είναι αλλά πόσο μάλλον τώρα…

  • Εορταστικό κλίμα

Το άγχος των παιδιών συνήθως προκύπτει από την ανησυχία και το άγχος των γονιών. Αν αντιμετωπίζετε τις εξετάσεις ως ένα απλό φυσικό στάδιο, κι αν μάλιστα τις συνδέετε με την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την αρχή ενός άλλου αλλά όχι με επιτυχία ή αποτυχία, δίνοντας έμφαση στην προσπάθεια και όχι μόνο (ή όχι τόσο) στο αποτέλεσμα το παιδί θα τις αντιμετωπίζει επίσης με λιγότερο άγχος.

  • Σχέδιο β

Όσο πολύ κι αν θέλει το παιδί να πετύχει στις εξετάσεις του είναι καλό να ξέρει από πριν τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν έχει στο τέλος το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και κυρίως να ξέρει ότι θα έχει τη δική σας στήριξη και αποδοχή όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Δείτε Επίσης

  • Αγάπη πάνω απ’ όλα

Η αγάπη δημιουργεί ασφαλείς προσωπικότητες και δυνατούς χαρακτήρες, όταν είναι άδολη, χωρίς προϋποθέσεις και δεν αυξομειώνεται ανάλογα με τους βαθμούς και τις σχολικές επιδόσεις.

  • Η αποτυχία δεν είναι απαγορευμένη λέξη

Το παιδί πρέπει να έχει ήδη μάθει ότι κι η αποτυχίες υπάρχουν στη ζωή, αλλά δεν είναι το τέλος του κόσμου και ότι όλα διορθώνονται, η ζωή συνεχίζεται, τα όνειρα συνεχίζονται, η προσπάθεια συνεχίζεται, πολλά αλλάζουν, πολλά αναθεωρούνται αλλά τίποτα δεν τελειώνει!

Όσο κι αν στην εφηβεία δεν αποδέχονται πάντα εύκολα την τρυφερότητα ή τη σωματική επαφή, μια αγκαλιά των 7 δευτερολέπτων πριν φύγουν από το σπίτι για τις εξετάσεις, θα τους κάνει καλό!

Καλή επιτυχία!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top