Now Reading
Εξερευνώντας τα συναισθήματα: Βιβλία με συναισθήματα για τα παιδιά

Εξερευνώντας τα συναισθήματα: Βιβλία με συναισθήματα για τα παιδιά

Ένας χρήσιμος οδηγός με βιβλία που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο

Ένας χρήσιμος οδηγός με βιβλία που φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με τον εσωτερικό τους κόσμο

της Αγγελικής Λάλου

 

Νικηφορος-590x325

 

“Ο Νικηφόρος ανακαλύπτει τα συναισθήματα: Με οδηγό τα κυκλαδικά ειδώλια”

Συγγραφέας: Ελένη Γερουλάνου

Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης

Εκδόσεις: Πατάκη, 2013

Μερικές φορές δεν χρειάζονται πάρα πολλές λέξεις για να περιγράψεις κάτι σύνθετο. Ειδικά αν απευθύνεσαι σε μικρά παιδιά, το θέμα σου είναι τα συναισθήματα και θέλεις το μήνυμά σου να είναι εύληπτο και κατανοητό. Η Ελένη Γερουλάνου βρίσκει για άλλη μια φορά καταφύγιο στην Τέχνη και καταφέρνει με μεγαλή επιτυχία να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στον κόσμο των συναισθημάτων. Χρήσιμοι βοηθοί της σε αυτό το ταξίδι, ο Νικηφόρος (ένας φιλοπερίεργος γλάρος) και τα κυκλαδικά ειδώλια του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η ευρηματική εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη δίνει φωνή, κίνηση και κυρίως εκφραστικότητα στα κυκλαδικά ειδώλια, τα οποία με τον τρόπο αυτό καταφέρνουν να μοιραστούν τα συναισθήματά τους. Η επιλογή των ειδωλίων χαρακτηρίζεται από ποικιλία, η οποία καταδεικνύει έμμεσα και τη σημασία της διαφορετικότητας. Ένα βιβλίο γραμμένο με έξυπνο, πρωτότυπο και διαφωτιστικό τρόπο.

Σελίδες: 43

Ηλικία: 4+    

 

 

filarakia

“Τα φιλαράκια: Πώς να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματά μας”

Συγγραφείς: Ρίτσα Ψύλλου, Μαρία Ζαφειροπούλου

Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια

Εκδόσεις: Πεδίο, 2012

Δεν είναι ακριβώς ένα βιβλίο που διαβάζεται μόνο από παιδιά, αλλά είναι χρήσιμο και στους γονείς τους όπως και στους εκπαιδευτικούς. Αποτελεί έναν εύχρηστο οδηγό με συμβουλές και δραστηριότητες που δείχνουν με απλό και κατανοητό τρόπο στα παιδιά πώς να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά τους συναισθήματα. Θα μάθουν, δηλαδή, πώς να ξεπερνάνε μια δύσκολη κατάσταση, τις ανησυχίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας και να μετατρέπουν τα αρνητικά τους συναισθήματα σε θετικά. Μέχρι και ασκήσει χαλάρωσης θα βρείτε!

Σελίδες: 120

 

holde

 

“Τα συναισθήματά μου κι εγώ”

Συγγραφέας: Χόλντε Κρόιλ

Μετάφραση: Δομινίκη Σάνδη

Εικονογράφηση: Dagmar Geisler

Εκδόσεις: Ψυχογιός, 2012

Γέλιο-χαρά, δάκρυα-θλίψη, νεύρα-θυμός. Πόσα συναισθήματα υπάρχουν και ποιες είναι οι εκδηλώσεις που τα συνοδεύουν. Από τι προκαλούνται και πώς μπορώ να τα διαχειριστώ. Πόσο κρατάνε; Όλοι οι άνθρωποι αισθάνονται τα ίδια συναισθήματα; Πόσο εύκολο είναι για τους άλλους να καταλάβουν τι αισθάνομαι; Καθημερινές και συχνές απορίες που έχουν τα παιδιά, κι ένα βιβλίο που προσπαθεί να δώσει απλές κι έξυπνες απαντήσεις, με πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο!

Σελίδες: 30

Ηλικία: 5-6

 

asteio vivlio

“Το αστείο βιβλίο με τα συναισθήματα”

(με 40 πολύχρωμα αυτοκόλλητα)

Συγγραφέας: Τοντ Παρ

Διασκευή: Κίτι Ρίτσαρντς

Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2011

Έντονα χρώματα, υπέροχη εικονογράφηση, χαριτωμένοι ήρωες και ξεκαρδιστικές ιστορίες υπόσχονται να κάνουν τα παιδιά να γελάσουν, να παίξουν, να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν τα πάντα για τα συναισθήματα, τις εκφράσεις και τις εκδηλώσεις τους. Με τα 40, μάλιστα, αυτοκόλλητα που συνοδεύουν την έκδοση, είναι σίγουρο ότι θα περάσουν πολλές ευχάριστες ώρες.

Σελίδες: 16

Ηλικία: 3-6

 

kalatz.jpg

“Τα συναισθήματα πάνε στο νηπιαγωγείο”

(Η πρώτη συναισθηματική ανάγνωση)

Συγγραφέας: Φρίντα Καλαντζή

Εικονογράφηση: Τάσος Συνερλής

Εκδόσεις: Άγκυρα, 2010

Όταν τα παιδιά αρχίσουν να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο ένας ολόκληρος καινούργιος κόσμος εμφανίζεται μπροστά τους. Γίνονται ολοένα και πιο αυτόνομα και ανεξάρτητα. Κατανοούν πιο δύσκολες έννοιες και διψάνε για γνώση. Όμως συναντάνε και ορισμένες δυσκολίες κι έρχονται ίσως σε επαφή πιο έντονα για πρώτη φορά με τον συναισθηματικό τους κόσμο. Στο βιβλίο αυτό θα βρουν την ιδανική παρέα που θα τους ξεναγήσει στη χώρα των συναισθημάτων: Η Αθηνά, ο Ερμής και ο Άρης, με συνοδοιπόρους τη νεραϊδούλα και το ξωτικούλι, θα τους μάθουν ό,τι χρειάζονται για τη σημασία της θετικής αυτο-εκτίμησης και θα θέσουν τις βάσεις για σωστή συναισθηματική νοημοσύνη. 

Δείτε Επίσης

Σελίδες: 62

Ηλικία: 5+

 

kartes

 

“Γνωρίζω τα συναισθήματα”

(Για μαθητές νηπιαγωγείου και Α δημοτικού)

Συγγραφέας: Ευαγγελία Δεσύπρη

Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος, 2009

Σε αυτό το βιβλίο θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα μάθουν πληροφορίες για τα πιο σημαντικά συναισθήματα, θα λύσουν απορίες και θα δοκιμάσουν τις ικανότητές τους στην παντομίμα των συναισθημάτων. Το βιβλίο θα δώσει και έξυπνες ιδέες για σχέδια εργασίας σε εκπαιδευτικούς που μπορούν να τα εφαρμόσουν μέσα στην τάξη. Μπορείτε, μάλιστα, να το συνδυάσετε και με τις 48 παιχνιδοκάρτες “Τα συναισθήματα” (της ίδιας συγγραφέως, σε εικονογράφηση Ράνιας Βελισσαρίου, εκδ.  Παπαδόπουλος), ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό παιχνίδι που θα κάνει τον κόσμο των συναισθημάτων ακόμα πιο διασκεδαστικό.

Σελίδες: 16

Ηλικία: 5+

 

 

TA SYNAIS8HMATA

 

“Τα συναισθήματα, από τη λύπη ως τη χαρά”

Συγγραφέας: Nuria Roca

Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Εικονογράφηση: Ρόσα Μαρία Κούρτο   

Εκδόσεις: Κέδρος, 2005

Άλλο ένα χρήσιμο και διασκεδαστικό βιβλίο που εξηγεί με απλό τρόπο όλα όσα θέλουν και πρέπει να γνωρίζουν τα παιδιά για τον συναισθηματικό τους κόσμο! Δραστηριότητες, παιχνίδια και έξυπνες συμβουλές, θα βοηθήσουν τους μικρούς αναγνώστες όχι μόνο να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους αλλά θα μάθουν και πώς να τα εκφράζουν και πώς να τα διαχειρίζονται. Μέσα από καθημερινές και ρεαλιστικές καταστάσεις, θα έρθουν σε επαφή με γνώριμες συνθήκες, τις οποίες στη συνέχεια θα μπορέσουν να τις αναγνωρίσουν και να τις αντιμετωπίσουν στην κανονική τους ζωή.

Σελίδες: 35

Ηλικία: 3+

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top