Now Reading
Εγώ πότε θα γίνω μπαμπάς;

Εγώ πότε θα γίνω μπαμπάς;

Κι οι άντρες έχουν άγχος για τη γονιμότητά τους…

Η «υπόθεση μωρό» είναι κάτι που αφορά το ζευγάρι στο σύνολό του, αλλά κάθε μέλος του το βιώνει με διαφορετικό τρόπο. Μπορεί το κύριο άγχος να είναι η αναπαραγωγική ικανότητα και το αποτέλεσμά της, αλλά το θέμα της μελλοντικής γονεϊκότητας δημιουργεί διαφορετικές ανασφάλειες στη μέλλουσα μαμά και άλλες στον μελλοντικό μπαμπά. Και πέρα από το πρωτεύον μέλημα της γονιμότητας που απασχολεί εξίσου και τους δύο, υπάρχουν κι άλλες ερωτήσεις οι απαντήσεις των οποίων τους δημιουργούν αγωνία. Τα πιο συνήθη ερωτηματικά που προβληματίζουν τους άντρες ως προς την απόφαση ή το ενδεχόμενο μιας προσεχούς πατρότητας είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Είμαι αρκετά νέος για να γίνω μπαμπάς;

Μπορεί το όριο ηλικίας κατά το οποίο ένας άντρας μπορεί να γίνει πρακτικά μπαμπάς να είναι αρκετά πιο ελαστικό απ’ ό,τι με τις γυναίκες, ωστόσο και στη δική τους περίπτωση μειώνεται η αναπαραγωγική τους ικανότητα και ελαττώνεται η ποιότητα του σπέρματός τους. Ωστόσο, η ηλικία για τους άντρες δεν είναι παράγοντας άγχους μόνο ως προς τη γονιμότητα, αλλά και ως προς τις υποχρεώσεις, επαγγελματικές και οικονομικές, και το κατά πόσο μπορούν να στηρίξουν μια τέτοια απόφαση. Τέλος, η ηλικία όσο μεγαλώνουν τους απασχολεί ως προς το αν θα έχουν το κουράγιο να «τρέξουν» και να κάνουν όσα απαιτεί ένα παιδί από το ρόλο του «πατέρα».

Είμαι οικονομικά έτοιμος για όλα τα ενδεχόμενα;

Κι αυτό σημαίνει ότι τους απασχολεί το αν θα μπορούν να επωμιστούν τα έξοδα σε περίπτωση που εμφανιστούν προβλήματα γονιμότητας και χρειαστεί να δοκιμαστούν πιο δαπανηρές μέθοδοι σύλληψης, όπως υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εξωσωματική ή σε περίπτωση που προγραμματιστεί καισαρική ως προς τη γέννα. Στην προοπτική της πατρότητας, μάλιστα, μερικοί άνδρες φτάνουν στο σημείο να κάνουν οικονομικούς υπολογισμούς μέχρι την ηλικία που… το μωρό θα φτάσει στο πανεπιστήμιο!

Είμαι αρκετά υγιής, είναι το γενετικό υλικό μου κατάλληλο για ένα υγιές μωρό;

Σας ακούγεται περίεργο; Κι όμως πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες αγωνίες των μελλοντικών μπαμπάδων, οι κληρονομικές ασθένειες, οι ανωμαλίες των χρωμοσωμάτων και διάφορα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης ή μετά τη γέννηση του παιδιού έρευνες δείχνουν ότι απασχολούν τους μπαμπάδες περισσότερο από τις μέλλουσες μαμάδες – υπάρχει βέβαια εξήγηση, καθώς οι μαμάδες είναι θετικά εστιασμένες στη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού τους και προσπαθούν να ελέγχουν τις φοβίες κρατώντας σταθερά μειωμένα τα επίπεδα άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είμαι έτοιμος να γίνω μπαμπάς / θα είμαι καλός μπαμπάς;

Δείτε Επίσης

Κι εδώ πολύ συχνά η ερώτηση αυτή και κυρίως το δεύτερο σκέλος της, το κατά πόσο δηλαδή θα γίνουν καλοί μπαμπάδες έχει να κάνει με τη σχέση με τον δικό τους μπαμπά, με τις προσδοκίες, τις ματαιώσεις και τις αναμνήσεις της παιδικής τους ηλικίας.

Θα επηρεάσει το μωρό τη σχέση με τη σύντροφό μου / θα μπορώ να τη στηρίξω όσο χρειάζεται;

Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αλλά και κατά τη διάρκεια της κύησης οι άντρες είναι λίγο τρομοκρατημένοι με όσα ακούγονται για τις αντιδράσεις και τις ορμόνες των γυναικών όταν θέλουν να μείνουν ή όταν είναι έγκυοι… Η αγωνία τους αν θα καταφέρουν να είναι στο πλάι της συντρόφου τους όπως το θέλουν και το έχουν εκείνες ανάγκη είναι αρκετά μεγάλη και το βάρος αυτής σημαντικό… Όμως οι μύθοι από την πραγματικότητα απέχουν συνήθως πολύ!

Το σημαντικό είναι να υπάρχει καλή επικοινωνία. Τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αποκτήσει παιδί πρέπει να μιλάνε άνετα για όσα τους προβληματίζουν, όσο διαφορετικές κι αν είναι οι αγωνίες καθενός ο στόχος είναι ένας και η πορεία είναι κοινή, οπότε μαζί πρέπει να κουβεντιάζουν για όλα και μαζί να βρίσκουν λύσεις, μαζί να αποφασίζουν και μαζί να συνεχίζουν. Η ισχύς εν τη ενώσει… στην κυριολεξία και στην πράξη!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top