Now Reading
Είστε έτοιμοι για ένα οικογενειακό «Ταξίδι» με προορισμό τη φαντασία;

Είστε έτοιμοι για ένα οικογενειακό «Ταξίδι» με προορισμό τη φαντασία;

Στη νέα τριλογία παιδικών βιβλίων του Aaron Becker δεν υπάρχουν κείμενα αλλά εικόνες που αξίζουν όσο χιλιάδες λέξεις η καθεμία και που αφηγούνται μια περιπέτεια δίχως τέλος. Που μας προσκαλούν σε μια καινούρια εμπειρία ανάγνωσης.

Ένα μοναχικό κορίτσι κάθεται στο δωμάτιό του. Μέχρι που αποφασίζει να σχεδιάσει μια πόρτα, η οποία το οδηγεί σε κόσμους όπου δεν υπάρχουν σύνορα παρά μόνο εκείνα της φαντασίας. Το οδηγεί σε πυκνά δάση και καστροπολιτείες και παγόδες και πόλεις της Ανατολής. Με καράβια και αερόστατα και παράξενους εναέριους μηχανισμούς όπως αυτοί που είχε σχεδιάσει ο Ντα Βίντσι και μαγικά χαλιά. Για να συναντήσει ιππότες και στρατιώτες και πουλιά του παραδείσου. Με τη γραμμή ενός μολυβιού να λειτουργεί σαν νήμα της διαδρομής του.

Αυτό το κορίτσι θα μπορούσε να είναι μια μοντέρνα Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων, αν και στην πραγματικότητα δεν έχει όνομα. Γιατί είναι η ηρωίδα της νέας τριλογίας παιδικών βιβλίων του Aaron Backer από τα οποία απουσιάζει εντελώς το κείμενο, με πρώτο το «Ταξίδι» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Φουρφούρι (μέσα στους επόμενους μήνες θα κυκλοφορήσουν στα ελληνικά και τα άλλα δύο, «Αναζήτηση» και «Επιστροφή»). Ένα βιβλίο χωρίς λέξεις, όπου όμως κάθε εικόνα, λεπτοδουλεμένη και πολυεπίπεδη, αξίζει όσο χιλιάδες λέξεις.

Το «Ταξίδι» γίνεται το εισιτήριό μας για μια καινούρια εμπειρία ανάγνωσης με παιδιά κάθε ηλικίας. Μια διαδραστική εμπειρία, που μπορούμε να ζήσουμε με πολλούς τρόπους. Μπορούμε να αφηγηθούμε στο παιδί μας μια ιστορία εμπνευσμένοι από τις εικόνες του ή να ζητήσουμε από το παιδί να μας αφηγηθεί εκείνο μια ιστορία. Ή μπορούμε με αφετηρία μία λεπτομέρεια, μίας εικόνας, να ξεκινήσουμε μια ολόκληρη συζήτηση. Έτσι καλλιεργούμε μικροί μεγάλοι τη φαντασία, τις γνώσεις και την παρατηρητικότητά μας και δεν βαριόμαστε ποτέ, ακόμα και αν διαβάζουμε κάθε βράδυ το ίδιο βιβλίο. Γιατί κάθε βράδυ το «Ταξίδι» μεταμορφώνεται και σε διαφορετικό βιβλίο.

Όμως το «Ταξίδι» δεν είναι μόνο ένα πολυλειτουργικό εργαλείο ανάγνωσης. Είναι και μια υπέροχη αλληγορία για τη δύναμη της φαντασίας, που καταφέρνει να νικήσει ακόμα και τη μοναξιά.

Ο συγγραφέας-ταξιδιώτης

Ο Aaron Becker έχει επηρεαστεί σαφώς από τα πολλά ταξίδια που έχει κάνει στη ζωή του. Έζησε στην αγροτική Ιαπωνία και την ανατολική Αφρική, ταξίδεψε με ένα σακίδιο στην πλάτη από τη Σουηδία μέχρι τον Νότιο Ειρηνικό, και πρόσφατα αποτόλμησε το ταξίδι από τον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο για το Amherst της Μασαχουσέτης, την πόλη που ο ίδιος και η σύζυγός του, η κόρη και η τεμπέλα γάτα τους αποκαλούν σήμερα σπίτι τους.

Δείτε Επίσης

Παρακολουθήστε παρακάτω ένα βίντεο για την τριλογία:

Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας, το «Ταξίδι», κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top