Now Reading
Δραστηριοτητα 3+”Ένα για τον καθένα”! 10 καθημερινές ασκήσεις αντιστοίχησης.

Δραστηριοτητα 3+”Ένα για τον καθένα”! 10 καθημερινές ασκήσεις αντιστοίχησης.

Η αντιστοίχηση “ένα προς ένα αντικείμενο” είναι μια σχέση που δημιουργείται απο το ζευγάρωμα των…


aspaaaa 

Η αντιστοίχηση “ένα προς ένα αντικείμενο” είναι μια σχέση που δημιουργείται απο το ζευγάρωμα των αντικειμένων. Η σχέση “μια καρέκλα για κάθε άνθρωπο” όταν ετοιμάζουμε τραπέζι για τους καλεσμένους μας, αποτελεί ένα απλό τέτοιο παράδειγμα. Αυτή η εξίσωση είναι που λειτουργεί ως βάση για να συγκρίνουμε τα σύνολα και να καταλήξουμε αν κάποιο είναι μικρότερο, μεγαλύτερο ή ίσο με κάποιο άλλο πχ. οι καρέκλες τελικά είναι ίσες ή λιγότερες ή περισσότερες απο τους καλεσμένους.

Τα παιδιά πρέπει να εισάγονται σε αυτόν τον τρόπο σκέψης απο νωρίς αφού η διαδικασία του συνταιριάσματος θα βοηθήσει να εσωτερικεύσουν το σωστό λεξιλόγιο πχ. περισσότερο, λιγότερο, ίσο κτλ. να εξασκηθούν στη βασική αρίθμηση χωρίς λάθη πχ. να παραλείπουν ή να μετράνε ένα στοιχείο περισσότερες φορές και να βάζουν στη σειρά σύνολα ανάλογα με τον αριθμό τους πχ. απο το μεγαλύτερο στο μικρότερο. Η εξάσκηση σε αυτή την προμαθηματική έννοια γίνεται ακόμα πιο επιτακτική όταν το παιδί προσχολικής ηλικίας έχει ανωριμότητα και μπορεί αργότερα να αντιμετωπίσει μαθησιακές δυσκολίες.

10 απλές δραστηριότητες που μπορούν εύκολα να αποτελέσουν εξάσκηση του παιδιού στη προμαθηματική δεξιότητα της αντιστοίχησης “ένα προς ένα”!

-Να αντιστοιχήσει τα μαχαιροπίρουνα μεταξύ τους πχ. “ένα πιρούνι για ένα κουτάλι”, “ένα μικρό κουταλάκι για ένα μεγάλο κουτάλι” κτλ.

-Την ώρα που στρώνετε το τραπέζι να αντιστοιχήσει τις χαρτοπετσέτες, πιάτα, ποτήρια, πιρούνια, σουπλά, καρέκλες με τους ανθρώπους που θα φάνε πχ. “μια χαρτοπετσέτα για τον μπαμπά, μία για τη μαμά” κτλ.

-Όταν χωρίζετε τα ρούχα για πλύσιμο να φτιάξετε ένα σύνολο για τα μαύρα, άσπρα, χρωματιστά πχ. ένα για τα μαύρα, για τα άσπρα, τα χρωματιστά μέχρι να τελειώσουν.

– Όταν τακτοποιείτε τα πιάτα αφήστε να βάλει ένα “βαθύ πιάτο για κάθε ρηχό”.

-Ζευγαρώστε μαζί τις πετσέτες δηλ. “μια πετσέτα σώματος για κάθε πετσέτα προσώπου” και κάντε το για όλα τα ζευγάρια.

Όταν απλώνετε ρούχα που χρειάζονται ένα μανταλάκι πχ. κάλτσες αφήστε το παιδί να σας φτιάξει ζευγάρια “ένα μανταλάκι για κάθε κάλτσα”.

-Όταν στρώνετε τα κρεβάτια τα ζευγάρια που μπορούν να δημιουργηθούν είναι πχ. για κάθε κάτω σεντόνι-ένα πάνω σεντόνι, για κάθε μαξιλάρι -μια μαξιλαροθήκη κτλ.

-Όταν κόβετε μερίδες φαγητού πχ. πίτσα αφήστε να συνταιριάζει ένα κομμάτι για κάθε άνθρωπο.

-Όταν αγοράζετε παγωτά προτρέψτε το να καταλάβει πόσα πρέπει να πάρουμε όταν “για κάθε έναν αντιστοιχεί ένα παγωτό”.

Δείτε Επίσης

-Μάθετε του να φτιάχνει ζευγάρια απο παπούτσια πχ. η καφέ γόβα με την άλλη καφέ γόβα, το κόκκινο μποτάκι με το άλλο κόκκινο μποτάκι κτλ.

Λεξιλόγιο: μεγαλύτερο απο, μικρότερο απο, ίσο απο, λιγότερα, περισσότερα, ταιριάζει, περισσεύει, ζευγάρι, ίδιο, αντιστοιχώ, σύνολο, ομάδα, μέλος κα.

Βασικά tips: Όσο γίνεται αυτή η διαδικασία χρησιμοποιούμε λέξεις απο το βασικό λεξιλόγιο για να εξοικειώνεται και να συνειδητοποιεί τους όρους “μεγαλύτερο-μικρότερο”. Επίσης πάντα αφού γίνεται η οποιαδήποτε αντιστοίχηση στο τέλος συγκρίνουμε τα σύνολα και βγάζουμε ένα συμπέρασμα πχ. “Είδες οι άνθρωποι είναι περισσότεροι απο τις καρέκλες. Που θα κάτσει η Μαρία; Πρέπει να φέρουμε άλλη μία για την Μαρία”! Να προσθέσουμε ότι προσφέρει στην αυτοπεποίθηση του παιδού όταν το μήνυμα εμπιστοσύνης που δείχνουμε στις ικανότητες του είνα ξεκάθαρο.

Απευθύνεται: Σε παιδιά προσχολικής ηλικία απο 3 ετών για ομαλή εισαγωγή στη βασική αρίθμηση και σύγκριση συνόλων και ιδιαίτερα σε παιδιά που έχουν ανωριμότητα και χρειάζονται ενίσχυση και πρώιμη παρέμβαση.

http://dyslexiaathome.blogspot.com

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός – Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολίων/δυσλεξίας

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top