Now Reading
Διευκολύνοντας τους αριστερόχειρες στη γραφή

Διευκολύνοντας τους αριστερόχειρες στη γραφή

  Ένα στα δέκα παιδάκια στις μέρες μας είναι αριστερόχειρας Αν και σπάνια το συνειδητοποιούμε, τα…

lefthandy

 

Ένα στα δέκα παιδάκια στις μέρες μας είναι αριστερόχειρας. Αν και σπάνια το συνειδητοποιούμε, τα περισσότερα από τα είδη που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή είναι κατασκευασμένα ώστε να βολεύουν αποκλειστικά τους δεξιόχειρες. Από τα ανοιχτήρια για τις κονσέρβες, τα ψαλίδια και τα πουκάμισα μέχρι το πως ανοίγει μια πόρτα ή πως βιδώνονται οι βίδες, όλα έχουν δημιουργηθεί με μόνο γνώμονα την ευκολία του δεξιόχειρα. Ακόμη και ο δυτικός τρόπος γραφής, από αριστερά προς τα δεξιά, είναι ο τρόπος γραφής που εξυπηρετεί τον δεξιόχειρα.

 

Όπως είναι προφανές, τα μικροπροβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένας αριστερόχειρας είναι πολύ πιο έντονα στις μικρές ηλικίες. Κυρίως, γιατί ένα παιδί δεν μπορεί να κατανοήσει ότι δεν φταίει αυτό που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά ένα ψαλίδι ή δυσκολεύεται στο γράψιμο.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την άγνοια ή την αδιαφορία του δασκάλου, κάνει τον μικρό αριστερόχειρα να απογοητεύεται, να νιώθει τον εαυτό του ανίκανο και ενίοτε να γίνεται αντικείμενο κοροϊδευτικών σχολίων από τους συμμαθητές του

Η γραφή με το αριστερό χέρι , έχει επιπτώσεις στην ταχύτητα και στην αναγνωσιμότητα, όμως με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούν τα αριστερόχειρα παιδιά να φτάσουν στο ίδιο επίπεδο ικανοτήτων με τα δεξιόχειρα συνομίληκά τους.

Όπως έχουμε όλοι παρατηρήσει, όταν γράφει ένας αριστερόχειρας, στρέφει το χέρι του και σχηματίζει ένα είδος γάντζου. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό μια και ο δυτικός τρόπος γραφής (από αριστερά προς τα δεξιά) δεν εξυπηρετεί το γράψιμο με το αριστερό χέρι. Η στάση αυτή όμως καταπονεί τον καρπό και τα δάχτυλα και δεν επιτρέπει στον αριστερόχειρα να κάνει ωραία γράμματα.

Τα στυλό για αριστερόχειρες έχουν εργονομικές λαβές απόλυτα προσαρμοσμένες στο αριστερό χέρι. Οι λαβές αυτές όχι μόνο δεν καταπονούν το χέρι αλλά και επιτρέπουν στο χρήστη να βλέπει τι έχει γράψει.
Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της γραφής με το αριστερό χέρι είναι ότι ο αριστερόχειρας περνά το χέρι του πάνω από αυτά που έχει γράψει. Αυτό έχει ως συνέπεια να μουντζουρώνει και το χέρι του αλλά και όσα έχει γράψει.

Η επιμονή και η πίεση που ασκείται από κάποιους γονείς στα αριστερόχειρα παιδιά να γράφουν με το δεξί, συχνά διαταράσσει την συναισθηματική τους κατάσταση και δημιουργεί προβλήματα στη μάθηση. Γι’ αυτό θα πρέπει να τα σεβόμαστε και όχι να απαιτούμε από αυτά να προσαρμόζονται σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για δεξιόχειρες.

Θέση χαρτιού : Το παιδάκι που γράφει με το αριστερό χεράκι δυσκολεύεται να δει τι έχει γράψει, γιατί το χέρι του καλύπτει τα γράμματα. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά και η κάθετη θέση της σελίδας. Για το λόγο αυτό, συστήνεται η θέση του χαρτιού να έχει τέτοια κλίση, έτσι ώστε η κάτω σειρά της σελίδας να σχηματίζει γωνία 30° περίπου με το άκρο του τραπεζιού.

Κράτημα μολυβιού : Για να διευκολυνθεί το αριστερόχειρο παιδάκι, θα πρέπει να μάθει να κρα&#9
64;άει το μολύβι πιο πάνω από έναν δεξιόχειρα. Επιπλέον, η προσαρμογή λαβών που κυκλοφορούν στο εμπόριο, έχει σημαντικό βοηθητικό ρόλο.

http://anaptixipaidiou.blogspot.com/

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top