Now Reading
Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες – 3 Δεκεμβρίου

Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες – 3 Δεκεμβρίου

Δημιουργώντας έναν κόσμο προσβάσιμο για όλους

Η Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες (IDPD) ετησίως τιμάται στις 3 Δεκεμβρίου για να προωθήσει την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρίες και να αναλάβει δράση για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και της ανάπτυξης.

Το θέμα φέτος είναι το «Ηγεσία και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά την πανδημία του COVID-19».

«Προτρέπω όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρως τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, να αυξήσουν την προσβασιμότητα και να καταργήσουν νομικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και άλλους φραγμούς με την ενεργό συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία και των αντιπροσωπευτικών τους οργανώσεων.», είναι το σημερινό μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες

 

Ηγεσία και συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία σε έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, προσβάσιμο και βιώσιμο μετά την COVID-19

Η ένταξη των ατόμων με αναπηρία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αειφόρου ανάπτυξης και της ειρήνης και της ασφάλειας. Είναι επίσης κεντρικό στην υπόσχεση της Ατζέντας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 να μην αφήσει κανέναν πίσω. Η δέσμευση για την υλοποίηση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία δεν είναι μόνο ζήτημα δικαιοσύνης: είναι μια επένδυση σε ένα κοινό μέλλον.

Η παγκόσμια κρίση του κορωνοϊού εντείνει τις προϋπάρχουσες ανισότητες, αποκαλύπτοντας την έκταση του αποκλεισμού και επισημαίνοντας ότι η εργασία για την ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι επιτακτική. Άτομα με αναπηρία – ένα δισεκατομμύριο άτομα – είναι μια από τις πιο αποκλεισμένες ομάδες στην κοινωνία μας και είναι από τις πιο σοβαρές πληγείσες σε αυτήν την κρίση όσον αφορά τους θανάτους.

Ακόμα και υπό κανονικές συνθήκες, τα άτομα με αναπηρία είναι λιγότερο πιθανό να έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, απασχόληση και να συμμετέχουν στην κοινότητα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα μείνουν πίσω.

Η συμπερίληψη της αναπηρίας θα έχει ως αποτέλεσμα μια ανταπόκριση και ανάκαμψη από την πανδημία που να εξυπηρετεί καλύτερα όλους, καταστέλλοντας πληρέστερα τον ιό, καθώς και βελτιώνοντας καλύτερα. Θα παρέχει πιο ευέλικτα συστήματα ικανά να ανταποκρίνονται σε περίπλοκες καταστάσεις.

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες (IDPD) πέφτει την ίδια εβδομάδα με τη Διάσκεψη των Κρατών Μερών στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, 30 Νοεμβρίου-1 και 3 Δεκεμβρίου 2020 και θα τηρηθεί καθ ‘όλη τη διάρκεια την εβδομάδα σε συνδυασμό με την 13η σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων Κρατών της CRPD.

 

Ιστορία

Η ετήσια γιορτή της Διεθνούς Ημέρας των Ατόμων με Αναπηρία ανακοινώθηκε το 1992 με το ψήφισμα 47/3 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος του είναι να προωθήσει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και της ανάπτυξης, και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για την κατάσταση των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Βασιζόμενη σε πολλές δεκαετίες του έργου του ΟΗΕ στον τομέα της αναπηρίας, η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD), που εγκρίθηκε το 2006, έχει προωθήσει περαιτέρω τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία στην εφαρμογή της Ατζέντας του 2030 για την αειφόρο ανάπτυξη και άλλα διεθνή αναπτυξιακά πλαίσια, όπως το πλαίσιο Sendai για τη μείωση των κινδύνων καταστροφών, ο χάρτης για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στην ανθρωπιστική δράση, το νέο αστικό θεματολόγιο και το πρόγραμμα δράσης της Αντίς Αμπέμπα για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Δείτε Επίσης

Η στρατηγική ένταξης των ατόμων των Ηνωμένων Εθνών

Όταν ξεκίνησε τη στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την ένταξη στην αναπηρία τον Ιούνιο του 2019, ο Γενικός Γραμματέας δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να καθοδηγήσουν το παράδειγμα και να αυξήσουν τα πρότυπα και τις επιδόσεις του Οργανισμού σχετικά με την ένταξη των ατόμων με αναπηρία – σε όλους τους πυλώνες της εργασίας, από τα κεντρικά γραφεία στο πεδίο.

Η στρατηγική των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση της αναπηρίας παρέχει τα θεμέλια για μια βιώσιμη και μετασχηματιστική πρόοδο στην ένταξη των ατόμων με αναπηρία μέσω όλων των πυλώνων του έργου των Ηνωμένων Εθνών. Μέσω της Στρατηγικής, το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαιώνει ότι η πλήρης και πλήρης υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ατόμων με αναπηρία αποτελεί αναπαλλοτρίωτο, αναπόσπαστο και αδιαίρετο μέρος όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών.

Σε αναγνώριση αυτής της δέσμευσης, ο Γενικός Γραμματέας υπέβαλε τον Οκτώβριο του 2020, την πρώτη ολοκληρωμένη έκθεση σχετικά με τα μέτρα που έλαβε το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών για την ενσωμάτωση της ένταξης στην αναπηρία και την εφαρμογή της Στρατηγικής από την έναρξή της.

Παιδιά και προσβασιμότητα

Η UNESCO θα σηματοδοτήσει την ημέρα με ένα πρόγραμμα διάρκειας μίας εβδομάδας από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου 2020.

Από την παγκόσμια επιδημία COVID-19, η UNESCO ήταν στην πρώτη γραμμή της αντίδρασης στην πανδημία, ενθαρρύνοντας τα εκπαιδευτικά συστήματα να παραμείνουν ανοιχτά και προσβάσιμα σε όλους. Το παγκόσμιο κλείσιμο σχολείων λόγω της πανδημίας αντιπροσώπευε έναν άνευ προηγουμένου κίνδυνο για την εκπαίδευση, την προστασία και την ευημερία των παιδιών. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικές αντιδράσεις στην κρίση δεν ήταν πάντα οι πιο μειονεκτούσες ή προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Η αναστολή μιας επίσημης και μη τυπικής εκπαίδευσης πρόσωπο με πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών, τεχνικών, πολιτιστικών, αθλητικών και σωματικών δραστηριοτήτων, ήταν επίσης εξαιρετικά γρήγορη σε όλο τον κόσμο. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η εφαρμογή ψηφιακών τεχνολογιών για την ενδυνάμωση των μαθητών με αναπηρίες και την ανάπτυξη ικανοτήτων για τους εκπαιδευτικούς τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top