Now Reading
Διάγνωση άγχους και κατάθλιψης από κούνια;

Διάγνωση άγχους και κατάθλιψης από κούνια;

Κάποια νεογέννητα μωρά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν αργότερα στη ζωή τους ψυχικές διαταραχές. Ποια, όμως; Την απάντηση δίνει μια νέα έρευνα.

Ένα παιδί μπορεί να εκδηλώσει συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης ήδη από την ηλικία των 2 ετών. Ωστόσο μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι τα πρώτα σημάδια παρατηρούνται από τη στιγμή της γέννησής του.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, τα παιδιά που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν αργότερα από κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές παρουσιάζουν διαφορετικά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας από την πρώτη μέρα της ζωής τους.

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε, ωστόσο, ότι οι εμπειρίες τους και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν ίσως αλλάξουν αυτά τα μοτίβα αυξάνοντας ή μειώνοντας τον κίνδυνο να παρουσιάσουν αργότερα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης», επισημαίνει η dr Cynthia Rogers, παιδοψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον στο Σεν Λιούις και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στο πλαίσιο της έρευνας, αναλύθηκαν μαγνητικές τομογραφίες από 65 τελειόμηνα μωρά και 57 πρόωρα. Στο follow-up που έγινε, όταν τα ίδια παιδιά έγιναν 2 ετών, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τόσο σε τελειόμηνα όσο και σε πρόωρα μωρά, συγκεκριμένα είδη νευρωνικών συνδέσεων ανάμεσα στην αμυγδαλή και άλλες περιοχές του εγκεφάλου σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης.

Δείτε Επίσης

«Αν κατανοήσουμε ποια νευρωνικά μοτίβα συνδέονται με ψυχικές διαταραχές, μπορούμε στη συνέχεια να μελετήσουμε ποιες εμπειρίες τα επηρεάζουν προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο ώστε, στη συνέχεια, να επιχειρήσουμε να τα τροποποιήσουμε», καταλήγει η ειδικός.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top