Now Reading
Διάβασέ μου ένα παραμύθι

Διάβασέ μου ένα παραμύθι

Μπορεί να μη θυμάται σε λίγα χρόνια τι του διαβάζατε, μπορεί να μη το θυμάται καν το επόμενο πρωί, αλλά θα θυμάται πάντα ότι το έπαιρνε ο ύπνος ενώ εσείς του διαβάζατε

Το να διαβάζετε στο παιδί σας παιδικά βιβλία ή το να του αφηγείστε ιστορίες θα δείτε ότι είναι κάτι το μαγικό. Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσετε αυτή τη συνήθεια είναι απ’ όταν ακόμα βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της μαμάς του. Και λέω μαμάς του γιατί τόσο η μαμά όσο και ο μπαμπάς μπορούν να του διαβάζουν απ’ όταν είναι ακόμα έμβρυο, κι ύστερα όταν θα είναι μωρό… κι ύστερα μέχρι να μεγαλώσει…

Την ώρα που οι γονείς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους, όταν το κάνουν γιατί τους αρέσει και όχι γιατί το βλέπουν σαν κάτι το υποχρεωτικό, χαλαρώνουν σιγά σιγά. Αφήνονται οι ίδιοι να γίνουν ένα με την ιστορία που διαβάζουν. Χρωματίζουν τη φωνή τους ανάλογα, αρχίζουν να υποδύονται έναν ρόλο. Αλλάζει η αναπνοή τους. Ηρεμούν, οι παλμοί της καρδιάς επιβραδύνονται. Και η χαλάρωση αυτή, πνευματική, σωματική και ψυχική τούς συνδέει ταυτόχρονα με το εδώ και το τώρα, ώστε να βιώνουν αυτή τη στιγμή στο μέγιστο, αλλά παράλληλα τους συνδέει με το κομμάτι της δικής τους παιδικής ηλικίας. Διαβάζοντας παιδικά βιβλία, όλοι ερχόμαστε ξανά σε επαφή με το παιδί μέσα μας. Όπως όταν παίζουμε με τα παιδιά, έτσι κι όταν τους διαβάζουμε ή διαβάζουμε μαζί τους, ερχόμαστε πιο κοντά τους, γεφυρώνεται το ηλικιακό χάσμα και νιώθουμε μια εγγύτητα που δημιουργεί έναν πολύ ισχυρό και δια βίου δεσμό.

Το παιδί όταν ακούει τους γονείς του να του διαβάζουν συγκεντρώνεται και την ίδια στιγμή ηρεμεί. Αφήνει τη φωνή των γονιών του να το οδηγήσει σε ένα παράξενο σύμπαν. Είτε αν το έχουν αγκαλιά και βλέπουν μαζί τις εικόνες, είτε όταν τα παιδιά ετοιμάζονται να κοιμηθούν και είναι με κλειστά τα μάτια στο κρεβάτι τους, ο κοινός αυτός χρόνος είναι ένα ιδιαίτερο κομμάτι της επαφής που ενώνει τους γονείς με το παιδί τους.

Το παιδί μπορεί να αγαπήσει μπορεί και να μην αγαπήσει τα βιβλία, το να συνηθίσει την ύπαρξή τους ωστόσο στη ζωή του απ’ όταν είναι μωρό και να τα συνδέσει με χαρά και αναγνωστική απόλαυση και όχι με μια υποχρεωτική διαδικασία σχολικής μάθησης, του δίνει περισσότερες πιθανότητες όσο μεγαλώνει να αρχίσει να τα αναζητά μόνο του ώστε αργότερα να του αρέσει το διάβασμα.

Τα παιδικά βιβλία θα βοηθήσουν το παιδί να μάθει τον κόσμο. Να διευρύνει το λεξιλόγιό του και το σημαντικότερο θα ακονίσουν τη φαντασία του. Θα του δώσουν την ευκαιρία να ζήσει εμπειρίες και συναισθήματα ξεφυλλίζοντας απλώς τις σελίδες ενός βιβλίου και διαβάζοντάς το, που υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν πολλές ζωές για να τα βιώσει.

Σήμερα τα παιδικά βιβλία πέρα από τις ιστορίες, τις περιπέτειες και τους ήρωες που περιγράφουν φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με φιλικό τρόπο με πολλά ζητήματα που τα απασχολούν και ταυτόχρονα δίνουν μεγάλη έμφαση στην καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Δείτε Επίσης

Τα βιβλία είναι ανεξάντλητα, εύχρηστα, ανθεκτικά, δεν χρειάζονται φόρτισμα, είναι φιλικά προς το περιβάλλον, αντέχουν στο χρόνο και είναι ένας πιστός φίλος που έχει πάντα κάτι παραπάνω να δώσει. Το βιβλίο είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, το να διαβάζετε μαζί ή το να του διαβάζετε εσείς κάνει αυτό το δώρο ακόμα πιο πολύτιμο.

10 λόγοι για να διαβάζετε βιβλία στα παιδιά σας

  1. Βελτιώνεται το λεξιλόγιό τους – αποκτούν ένα θησαυροφυλάκιο λέξεων
  2. Γυμνάζεται το μυαλό τους – προσπαθώντας να σκεφτούν τη συνέχεια μιας ιστορίας ή ένα άλλο διαφορετικό τέλος
  3. Καλλιεργείται η ενσυναίσθηση – μπαίνουν στη διαδικασία να νιώσουν ή να καταλάβουν πώς νιώθουν οι ήρωες μιας ιστορίας
  4. Μαθαίνουν να συγκεντρώνονται – προσπαθούν να μαζέψουν το μυαλό τους στην αφήγηση ή στη σελίδα
  5. Οξύνεται η περιέργεια και η δίψα τους για γνώση
  6. Βελτιστοποιείται η παρατηρητικότητά τους
  7. Εξερευνούν τα δικά τους συναισθήματα
  8. Ενθαρρύνεται η φαντασία τους
  9. Γίνονται πιο δημιουργικά
  10. Ενθαρρύνεται η εκτίμηση της ησυχίας και των στιγμών σωματικής ακινησίας
  11. Συνειδητοποιούν με τον πιο απλό τρόπο μεγάλες αλήθειες της ζωής

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top