Now Reading
«Δεν είναι τίποτα!»

«Δεν είναι τίποτα!»

Ένα «μάντρα» που θα βοηθήσει εσάς και τα παιδιά να διατηρείτε την ψυχραιμία σας

Η θετική στάση και η ψύχραιμη αντίδραση στις καταστάσεις δεν είναι πανάκεια, είναι ωστόσο ένας καλός τρόπος για να βλέπετε και να αντιμετωπίζετε τα πράγματα όταν αυτά στραβώνουν ή συμβαίνουν αναποδιές. Όταν μάλιστα χρησιμοποιείτε αυτή την αντιμετώπιση στην πράξη στον τρόπο που μεγαλώνετε και ανατρέφετε τα παιδιά σας, θα δείτε ότι κι εκείνα με τη σειρά τους θα είναι πιο ήρεμα και θα αντεπεξέρχονται με ψυχραιμία στις διάφορες καθημερινές δυσκολίες που μπορεί να παρουσιαστούνε.

Πόσες φορές δεν έχετε αγχωθεί, στρεσαριστεί, πανικοβληθεί κι εντέλει νιώσει ότι έχει έρθει η συντέλεια του κόσμου επειδή: χάσατε στο τσακ το λεωφορείο/σχολικό/ταξί, ξεμείνατε από γάλα, χάλασε η λάμπα στο μπάνιο, έπαθε λάστιχο το αυτοκίνητο, άρχισε να βρέχει ξαφνικά. Κατά τη διάρκεια της μέρας μπορεί να υπάρξουν χιλιάδες αφορμές και λόγοι που μπορεί να σας φρικάρουν. Ηρεμήστε! Πέρα από ένα σοβαρό θέμα υγείας ή τον θάνατο, όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τόσο σημαντικά και πραγματικά δεν έχετε λόγο ανησυχίας. Και πάνω απ’ όλα αν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε και το εννοείτε όταν το λέτε το μάντρα «δεν είναι τίποτα» δεν θα γίνεται απαθείς ή αναίσθητοι αλλά επιτέλους θα κάνετε σωστή διαχείριση των αισθημάτων και των αντιδράσεών σας.


Όταν το παιδί πέσει από τις κούνιες, μη βάλετε τα κλάματα πριν από αυτό! Συγκρατηθείτε, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά και δεν έχει κάτι σοβαρό. Αν ματώσει κάπου, περιποιηθείτε την πληγή. Μείνετε ψύχραιμοι. Αν κλάψει, πάρτε το αγκαλιά. Κοιτάξτε το στα μάτια χαμογελώντας και πείτε: «δεν είναι τίποτα» και συνεχίστε σαν όντως δεν συνέβη κάτι!

Αν χαλάσει/σπάσει/διαλυθεί το αγαπημένο του παιχνίδι είναι κάτι που θα το στεναχωρήσει. Προσέξτε ποια θα είναι η αντίδρασή σας. Μη δείξετε δυσαρέσκεια/θυμό/θλίψη γιατί ήταν ακριβό/σπάνιο/δώρο αγαπημένου σας ανθρώπου… το παιχνίδι αυτό πρωτίστως ήταν/είναι δικό του, επομένως δική του και η απώλεια. Τα παιχνίδια χαλάνε. Όπως και τα περισσότερα πράγματα. Είναι νόμος! Μπορείτε να μάθετε στα παιδιά να τα φροντίζουν, να τα προσέχουν, αλλά κυρίως τα παιχνίδια είναι για να παίζονται! Όσο κι αν έχετε κι οι δύο ταραχθεί από αυτό που συνέβη –εσείς πρέπει να ανασυνταχθείτε– πείτε μαζεύοντας το παιχνίδι «δεν είναι τίποτα». Δεν χρειάζεται ούτε να υποσχεθείτε ότι θα πάρετε άλλο ούτε να τρέξετε να του φέρετε κάποιο άλλο από τα παιχνίδια του. Όλα θέλουν το χρόνο τους. Τώρα πρέπει απλώς να πειστεί ότι πράγματι «δεν είναι τίποτα»!

Αν λερωθεί/σκιστεί κάποιο ρούχο/συμβεί κάτι στην εμφάνισή του ενώ είναι με κόσμο ή σε κάποια σημαντική για αυτό εκδήλωση, μην ταραχθείτε και κυρίως μη του το δείξετε – είναι σημαντικό να μην του τονώσετε κάποιο αίσθημα ντροπής ή αμηχανίας που μπορεί να νιώσει εκείνη τη στιγμή. Τότε είναι που το «δεν είναι τίποτα» πρέπει να ακουστεί φωναχτά! Να το πείτε, να το πιστέψετε και να το πιστέψει! Και να συνεχίσετε χωρίς να αφήσετε το συμβάν να χαλάσει την ωραία στιγμή που ζει/ζείτε.

Αν στο σχολείο σας φέρει κακούς βαθμούς ή έχει μια άσχημη επίδοση, μην το μαλώσετε. Συζητήστε τα λάθη και τις αδυναμίες του και πείτε του με ειλικρινή τόνο στη φωνή σας: «δεν είναι τίποτα». Θυμηθείτε το δικό σας φόβο στο σχολείο. Η εποχή που τα παιδιά ξεκινάνε τις σχολικές τους υποχρεώσεις δοκιμάζει τις σχέσεις τους με τους γονείς. Όσο κι αν θέλετε τα παιδιά σας να είναι καλοί μαθητές, πρώτοι σας προτεραιότητα πάντα είναι να είναι καλά με τον εαυτό τους.

Στην πρώτη του ερωτική απογοήτευση, θα πονέσει πολύ. Είναι στο πρόγραμμα. Δεν ωφελεί ούτε να μιλήσετε άσχημα για τον/ην άλλον/ην ούτε να ανακατευθείτε ζητώντας το λόγο. Γενικώς μην πάρετε μέρος. Μια συζήτηση όμως από τη δική σας εμπειρία θα τους κάνει καλό. Θα καταλάβουν ότι συμβαίνουν αυτά στο παιχνίδι των σχέσεων. Όσο σημαντικό κι αν είναι αυτό το βήμα, εδώ ίσως χρειαστεί λίγη προσπάθεια κι επιμονή παραπάνω για να τους πείσετε ότι «δεν είναι τίποτα», αλλά θα δείτε ότι έχει και πάλι αποτέλεσμα.

Η ήττα, η απογοήτευση, η στεναχώρια, η αποτυχία, οι αναποδιές είναι μέσα στη ζωή. Ανατροπές θα υπάρχουν όσο καλά κι αν είμαστε προορισμένοι. Πολλές φορές τα πράγματα δεν θα έρθουν όπως περιμένουμε ή όπως το ευχόμαστε. Αλλά όσο η ζωή συνεχίζεται ίσως κάτι που θεωρούμε κακοτυχία όταν συμβαίνει την επόμενη κιόλας στιγμή μπορεί να φέρει κάτι καλό! Κι αυτή η σκέψη όχι μόνο δεν είναι τίποτα, αλλά είναι κάτι πολύ σημαντικό!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Δείτε Επίσης

 

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top