Now Reading
Δάσκαλε πού δίδασκες… η συμπεριφορά των παιδιών ξεκινάει από τους γονείς τους

Δάσκαλε πού δίδασκες… η συμπεριφορά των παιδιών ξεκινάει από τους γονείς τους

Ναι, η συνέπεια και το παράδειγμα των γονιών είναι το πιο σημαντικό μάθημα για τα παιδιά!

Το να γίνεσαι γονιός είναι η πιο σκληρή αναμέτρηση με το πόσο απέχει η θεωρία από την πράξη… Από τη μέρα που γεννιούνται και όσο μεγαλώνουν πέρα από τη φροντίδα, την προστασία και την ασφάλεια που τους προσφέρουμε αγωνιζόμαστε να τους μάθουμε τρόπους, να έχουν καλή συμπεριφορά, να σέβονται και να βάζουν τις πράξεις τους σε όρια… Είτε έχουμε διαβάσει πολλά ή ένα βιβλία ανατροφής, είτε είμαστε σε επάγγελμα σχετικό με παιδιά είτε όχι, είτε προσπαθούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των γονιών μας είτε θέλουμε να χαράξουμε το δικό μας δρόμο στην ανατροφή τους, συχνά τα βρίσκουμε σκούρα, πολλές φορές δεν ξέρουμε τι είναι το πιο σωστό και ποια επιλογή μας θα αποδειχθεί η καλύτερη απόφαση. Πλέον σε όλη αυτή την ανασφάλεια έρχεται να προστεθεί και ο «ανταγωνισμός», η ελεύθερη πρόσβαση σε site, σε ομάδες στο διαδίκτυο, σε blogs ειδικά για γονείς και με θεματολογία γύρω από την ανατροφή τους, οι πληροφορίες και η έξτρα γνώση είναι επιθυμητή και σαφώς χρήσιμη, αλλά αρκεί να μην μπαίνει η ανατροφή των παιδιών σε ένα περιβάλλον «σύγκρισης». Κάθε οικογένεια είναι διαφορετική, κάθε παιδί επίσης και κάθε γονιός!

Αυτό που πάντα ωστόσο θα ισχύει είναι ότι πέρα από κάθε θεωρία και πέρα από οποιαδήποτε οδηγία, συμβουλή, εντολή, καθοδήγηση –γενικώς οτιδήποτε λεκτικό– αυτό που έχει βαρύτητα και μετράει είναι οι πράξεις σας, το δικό σας δηλαδή παράδειγμα.

Το παιδί υιοθετεί πολλές από τις συμπεριφορές που βλέπει και βιώνει. Σε μεγάλο βαθμό αντιγράφει και μιμείται, ενώ πολλά δεδομένα εγγράφονται μέσα του και λειτουργούν υποσυνείδητα. Αν σας βλέπει με ένα κινητό συνέχεια στο χέρι ή μπροστά από μια συσκευή θα θέλει να κάνει το ίδιο. Αν σας βλέπει να διαβάζετε, δεν είναι σίγουρο ότι θα αγαπήσει το βιβλίο αλλά σίγουρα θα δείξει περιέργεια μεγαλύτερη για αυτό. Αν είστε αθλητικός τύπος και σας αρέσουν οι δραστηριότητες στη φύση θα είναι πιο πιθανό να θελήσει να ξεκινήσει ένα άθλημα και να δοκιμάσει τις δυνατότητές του.

Αλλά το παράδειγμά σας δεν αφορά μόνο δραστηριότητες και ενδιαφέροντα. Η στάση ζωής σας, οι τρόποι σας, η γενικότερη συμπεριφορά σας περνάνε μηνύματα στο παιδί και τα επηρεάζουν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι τα λόγια και τα μαθήματα που προσπαθείτε να τους διδάξετε. Αν δεν φωνάζετε, αν είστε ψύχραιμοι, αν μιλάτε στους άλλους ανθρώπους –εντός κι εκτός οικογένειας– με ευγένεια, αν είστε γενναιόδωροι και χωρίς προκαταλήψεις, αν σέβεστε τα ζώα και το περιβάλλον, τότε αυτές σας οι εκφάνσεις λειτουργούν σε πρακτικό επίπεδο στο παιδί και έχουν μεγάλη αξία και αντίκτυπο στη δική τους συμπεριφορά.

Ένας πολύ σημαντικός χώρος όπου μπορείτε να διδάξετε εύκολα και στην πράξη πολλά χρήσιμα μαθήματα συμπεριφοράς και καλών τρόπων είναι στο παιχνίδι! Αν όταν παίζετε τηρείτε τους κανόνες και δεν κλέβετε, αλλά δεν επιτρέπετε και στους άλλους παίκτες να μην ακολουθούν τους κανόνες. Αν ξέρετε να χάνετε, κι αν εξίσου διαχειρίζεστε τη νίκη σας χωρίς τυμπανοκρουσίες και χωρίς να μειώνεται την προσπάθεια των υπολοίπων. Αν σας αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια και μπορείτε να συνεργάζεστε. Αν είστε ή δεν είστε ανταγωνιστικοί… Όλα αυτά γίνονται μια εμπειρία ζωής που θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τη συμπεριφορά των παιδιών.

Δείτε Επίσης

Όταν λοιπόν είμαστε μαζί με τα παιδιά, στον ίδιο χώρο, δεν μας ενδιαφέρει τόσο ποια θεωρία, ποιανού βιβλίου, ποιανού ειδικού θα ακολουθήσουμε και πόσα «likes» θα έπαιρνε μια απόφασή μας αν υπήρχε τέτοιου είδους «εφαρμογή», αλλά είμαστε πολύ προσεχτικοί για το τι λέμε (ποιες λέξεις μας ξεφεύγουν), για το τι κάνουμε (αν πετάμε –για παράδειγμα– σκουπίδια έξω από το παράθυρο ή μιλάμε άσχημα σε έναν ξένο άνθρωπο), για το πώς κινούμαστε (αν κάνουμε χειρονομίες, αν φωνάζουμε και κάνουμε φασαρία σε έναν κλειστό χώρο) και για το πώς –γενικότερα– συμπεριφερόμαστε εντός κι εκτός σπιτιού.

Ως προς την ανταμοιβή σας, αν είστε καλό παράδειγμά τότε θα είναι και τα παιδιά σας καλό παράδειγμα για τους άλλους!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top