Now Reading
Γιόγκα του γέλιου – εξάσκηση στη χαρά

Γιόγκα του γέλιου – εξάσκηση στη χαρά

Ίσως ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης του άγχους με όλα τα οφέλη της άσκησης

Η γιόγκα γέλιου είναι μια δημοφιλής άσκηση κίνησης και αναπνοής που στοχεύει να καλλιεργήσει τη χαρά, να αναδείξει το εσωτερικό παιδί μέσα σου και να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από την καθημερινή πίεση του στρες.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γιόγκα γέλιου έχει αναπτυχθεί από ένα μικρό γκρουπ στη Βομβάη της Ινδίας σε πάνω από 5.000 κλαμπ παγκοσμίως. Αν και οι υποστηρικτές ισχυρίζονται ότι ανακουφίζει από το άγχος και μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου, ίσως αναρωτιέσαι εάν λειτουργεί πραγματικά.
Τι είναι

Η γιόγκα γέλιου επίσης περιλαμβάνει μια σειρά από ασκήσεις κίνησης και αναπνοής για την προώθηση του σκόπιμου γέλιου. Χρησιμοποιείται ως θεραπεία για σωματικές, ψυχολογικές και πνευματικές παθήσεις, καθώς οι υποστηρικτές πιστεύουν ότι το σκόπιμο (προσομοιωμένο) γέλιο μπορεί να προσφέρει οφέλη ίσα με εκείνα του αυθόρμητου γέλιου (π.χ. γέλιο με ένα αστείο).

Χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες κι ανακαλύφθηκε από τον Δρ Madan Kataria, οικογενειακό γιατρό στη Βομβάη της Ινδίας, το 1995. Η Δρ. Kataria ισχυρίζεται ότι το θα σε βοηθήσει να ανεβάσεις τη διάθεσή σου, να μειώσεις το άγχος, να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σου σύστημα, να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας, να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου και να διαχειριστείς καλύτερα τις δυσκολίες.

Πιστεύει ότι το να μάθεις να γελάς μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις αγχωτικές καταστάσεις προωθώντας την αισιοδοξία και τη θετικότητα. Δεδομένου ότι δεν μπορείς πάντα να βασίζεσαι σε εξωτερικές επιρροές για να γελάσεις, η εκμάθηση του να γελάς από μόνη σου μπορεί να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο.

Μαζί με αυτό, η γιόγκα γέλιου πιστεύεται ότι θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα το άγχος με ελεγχόμενη αναπνοή. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη πρόσληψη οξυγόνου, κάτι που ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το φυσικό σύστημα χαλάρωσης του σώματός σου.

Πώς να το κάνεις

Η γιόγκα γέλιου συνήθως ασκείται σε ομαδικό περιβάλλον, σε ειδικά μαθήματα, και καθοδηγείται από έναν εκπαιδευμένο εκπαιδευτή γιόγκα γέλιου που καθοδηγεί τους συμμετέχοντες μέσω διαφόρων ασκήσεων για την προώθηση της χαράς και του γέλιου.

Οι περισσότερες συνεδρίες ξεκινούν με απλές τεχνικές αναπνοής, χειροκρότημα και ψαλμωδίες για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χαλαρώσουν. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε την τάξη κάνοντας χειροκροτήματα 1-2, 1-2-3 και ψάλλοντας «χο-χο, χα-χα-χα».

Αν και μπορεί να φαίνεται ανόητο στην αρχή, η πρόθεση αυτής της άσκησης είναι να αφαιρέσει οποιαδήποτε εσωτερική κρίση μπορεί να έχεις και να αφήσεις αντιρρήσεις και αναστολές έξω από την αίθουσα εξάσκησης.

Η συνεδρία μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, θετικές επιβεβαιώσεις, απαλό τέντωμα, ασκήσεις αναπνοής γιόγκα και διαλογισμό. Συνολικά, αυτές οι πρακτικές προορίζονται να σε βοηθήσουν να γελάσεις, να χαλαρώσεις και να αρχίσεις να παίρνεις τον εαυτό σου λιγότερο σοβαρά.

Λειτουργεί;

Θα έχεις παρατηρήσει πιθανώς ότι το γέλιο μπορεί να προσφέρει άμεσα οφέλη, όπως βελτιωμένη διάθεση. Ωστόσο, δίνεται περισσότερη προσοχή στα μακροπρόθεσμα οφέλη του τακτικού, καθημερινού γέλιου.

Πρώτον, το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες και «χαρούμενες» ορμόνες όπως η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη. Επιπλέον, καταστέλλει τις ορμόνες του στρες όπως η κορτιζόλη. Αυτές οι επιδράσεις συνδέονται με καλύτερη διάθεση, μειωμένο πόνο, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και χαμηλότερα επίπεδα στρες και ποσοστά κατάθλιψης.

Δείτε Επίσης

Επιπλέον, το γέλιο με άλλους ανθρώπους μπορεί να αυξήσει την κοινωνική σύνδεση και την επαφή, καθώς και να ενισχύσει τις σχέσεις. Συνδέεται επίσης με συναισθήματα ασφάλειας και σταθερότητας, επιτρέποντας σε ένα άτομο να αισθάνεται πιο χαλαρό.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το σώμα δεν μπορεί να κάνει διάκριση μεταξύ ψεύτικου (προσομοιωμένου) ή πραγματικού (αυθόρμητου) γέλιου, που σημαίνει ότι μπορείτε να επωφεληθείτε απλώς αναγκάζοντας τον εαυτό σας να γελάσει.

Μια κριτική του 2019 διαπίστωσε ότι το προσομοιωμένο γέλιο μείωσε τα ποσοστά κατάθλιψης και βελτίωσε τη διάθεση. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι ασκήσεις γέλιου απαιτούν λίγη γνώση και δεν βασίζονται στο υποκειμενικό χιούμορ, πράγμα που σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν εύκολα να συμμετάσχουν.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η γιόγκα γέλιου μπορεί προσωρινά να βοηθήσει να μειωθούν τα επίπεδα κορτιζόλης και του άγχους, να βελτιώσει τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας και να προκαλέσει μια πιο θετική νοοτροπία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την αερόβια άσκηση στη μείωση του στρες.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσο ωφέλιμη είναι η γιόγκα για τη σωματική και ψυχική υγεία. Επομένως, απαιτείται περισσότερη έρευνα μεγάλης κλίμακας. Επιπλέον, ενώ η γιόγκα γέλιου μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία, δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει τις τρέχουσες θεραπείες που σου έχουν προταθεί. Αντίθετα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό.

Παρ ‘όλα αυτά, η γιόγκα γέλιου δεν παρουσιάζει σχεδόν καθόλου μειονεκτήματα και μπορεί να ασκηθεί από όλους.

AllYou

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top