Now Reading
Γιατί το παιδί μου μασάει τα ρούχα του;

Γιατί το παιδί μου μασάει τα ρούχα του;

Δείτε πώς να διαχειριστείτε μια συνήθεια που υποδηλώνει άγχος, μεταξύ άλλων, και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να την κόψει

Πιθανότατα θυμάστε το στοματικό στάδιο του μωρού σας, όταν έμοιαζε να βάζει στο στόμα του ό,τι είχε στα χέρια του. Τα βρέφη το κάνουν όταν βγάζουν δοντάκια ή για να «ανακαλύψουν» τον κόσμο γύρω τους. Τι συμβαίνει όμως όταν ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ή ακόμα και σχολικής ηλικίας πιπιλάει ή μασάει την μπλούζα του (λαιμό ή μανίκια) του ή άλλα είδη ένδυσης;

Μερικές φορές ένα μεγαλύτερο παιδί θα αναπτύξει τη συνήθεια να βάζει τη λαιμόκοψη, τη μανσέτα ή το στρίφωμα του πουκαμίσου/μπλούζας του στο στόμα του. Μπορεί να μασήσουν ή να πιπιλίσουν το υλικό σε σημείο που να ανοίξει τρύπες ή να φθείρεται. Μπορεί να ανησυχείτε ότι αυτή η συμπεριφορά θα προκαλέσει κριτική από συνομηλίκους και δασκάλους ή ότι σχετίζεται με ορισμένα προβλήματα ψυχικής υγείας ή ανάπτυξης. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο γιατί το παιδί σας μασάει τα ρούχα του και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να κόψει τη συνήθεια.

Γιατί τα παιδιά μασούν τα ρούχα τους;

Η στοματική διέγερση παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Η στοματική κινητική αναζήτηση έχει τις ρίζες της στις πιο βασικές μας μεθόδους αυτορρύθμισης ή ηρεμίας. Από τη βρεφική ηλικία έως την νηπιακή ηλικία, ένα παιδί χρησιμοποιεί ένα αντανακλαστικό για να εκπληρώσει τις βασικές ανάγκες της πείνας και της δίψας. Αργότερα, μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτό το μοτίβο πιπιλίσματος και αντανακλαστικού για να ηρεμήσουν, τις περισσότερες φορές με τη μορφή πιπίλας και πιπίλισμα αντίχειρα».

Πέρα από τα νήπια, μερικά παιδιά μπορεί ακόμα να επιδιώκουν να διεγείρουν το στόμα και τα σαγόνια τους. Αυτό είναι γνωστό στον κόσμο της εργοθεραπείας ως ιδιοδεκτική εισαγωγή. Αυτή η βαθιά πίεση μπορεί να είναι καταπραϋντική για τα παιδιά καθώς αναζητούν τρόπους να ηρεμήσουν τον εαυτό τους που να είναι αυτοκατευθυνόμενοι και προβλέψιμοι. Ένα παιδί που αυτοκαταπραΰνεται με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μασήσει το ρούχο του επειδή είναι εύκολα προσβάσιμο.

Πότε να ανησυχείτε για το μάσημα ρούχων

Ακριβώς επειδή αυτή είναι μια φυσική και βαθιά ριζωμένη συμπεριφορά δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθεί καθώς το παιδί σας μεγαλώνει. Στην ηλικία των τριών ετών, τα παιδιά συνήθως σταματούν να βάζουν πράγματα στο στόμα τους και να εξερευνούν πράγματα με αυτόν τον τρόπο. Αλλά μπορεί να δείτε και μαθητές της τέταρτης και πέμπτης τάξης να αρπάζουν τους γιακάδες/λαιμούς των ρούχων τους και να τους βάζουν στο στόμα τους.

Το μάσημα ρούχων μπορεί απλώς να είναι ένας ακίνδυνος τρόπος με τον οποίο το παιδί σας αναζητά αισθητηριακές πληροφορίες ή ηρεμεί και εστιάζει την προσοχή του. (Σκεφτείτε πόσοι μεγάλοι μασούν τσίχλα ή δαγκώνουν τα νύχια τους όταν είναι νευρικοί ή προσπαθούν να συγκεντρωθούν.)

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που το μάσημα του ρούχου ενός παιδιού μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Η πιο σημαντική διάκριση είναι να προσδιορίσετε εάν το πιπίλισμα ή το μάσημα εμποδίζει την ικανότητα του παιδιού σας να συμμετέχει στις καθημερινές του συνήθειες ή δημιουργεί ανησυχία για την ασφάλεια. Για παράδειγμα, εάν το μάσημα του παιδιού σας καταστρέφει μια σχολική ή αθλητική στολή ή προκαλεί κίνδυνο πνιγμού, θα θέλετε να παρέμβετε.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το μάσημα ρούχων μπορεί να είναι σημάδι άγχους, ΔΕΠΥ ή αναπτυξιακού προβλήματος, επομένως είναι καλή ιδέα να ενημερώσετε έναν γιατρό εάν πρόκειται για μια χρόνια συνήθεια που το παιδί σας δεν μπορεί να ελέγξει.

Μιλώντας στο παιδί σας για το μάσημα των ρούχων

Συνιστάται να μιλήσετε στο παιδί σας εάν πιστεύετε ότι η συνήθεια του να πιπιλάει ή να μασάει ρούχα είναι προβληματική. Αυτό που είναι κρίσιμο εδώ είναι ότι προσεγγίζετε το θέμα από μια μη επικριτική στάση. Ο πρώτος σας στόχος πρέπει να είναι να μάθετε εάν το παιδί σας το γνωρίζει και αν έχει αντιληφθεί το ότι έχει αναπτύξει αυτή τη συνήθεια κι αν αναγνωρίζει τους λόγους/αιτίες που το κάνει.

Δεν θέλετε να κάνετε το παιδί σας να ντρέπεται για τη συμπεριφορά του ή να ντρέπεται που καταστρέφει τα ρούχα του. Ένα παιδί μπορεί να το εσωτερικεύσει αυτό και να σκεφτεί: ότι είναι κακό παιδί. Αντίθετα, δοκιμάστε μια ήπια, διερευνητική προσέγγιση. Μπορείτε να πείτε «Έχω παρατηρήσει ότι μερικές φορές μασάς το ρούχο σου. Γιατί νομίζεις ότι το κάνεις; Σε τι σε βοηθάει;». Τα παιδιά μπορεί να μην έχουν επαφή με τη συνήθεια και να την συνειδητοποιήσουν περισσότερο αφού τους επιστήσατε την προσοχή.

Εάν το παιδί σας γνωρίζει ότι μασάει το ρούχο του, ρωτήστε το αν νιώθει καλά να το κάνει μπροστά σε συμμαθητές του. Μπορείτε επίσης να συμβουλευτείτε τον δάσκαλο ή τους φροντιστές του παιδιού σας για να δείτε εάν παρατηρούν κάποια μοτίβα και εάν συμβαίνουν πειράγματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν η συμπεριφορά έχει αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή του παιδιού σας.

Πώς να σταματήσετε το παιδί σας να μασάει το ρούχο του

Μπορεί να αποφασίσετε ότι η συνήθεια του παιδιού σας να πιπιλάει ή να μασάει το πουκάμισό του είναι μια περαστική φάση και όχι μεγάλη υπόθεση. Ωστόσο, εάν η συμπεριφορά του ενοχλεί ή επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητά τους, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να απαλλαγεί από τη συνήθεια.

Αναγνώριση ενεργοποίησης

Μπορεί να υπάρχουν μοτίβα στο μάσημα του παιδιού σας. Έχει την τάση να το κάνει πριν από την ώρα του σνακ ή όταν μπορεί να πεινάσει; Συμβαίνει όταν επικεντρώνεται σε σχολικές εργασίες ή σε ένα παζλ; Εκδηλώνεται πριν από το διάλειμμα ή ένα ραντεβού παιχνιδιού όταν μπορεί να είναι νευρικό για την κοινωνική αλληλεπίδραση;

Δείτε Επίσης

Εάν μάθετε ότι το μάσημα του παιδιού σας έχει κοινά ερεθίσματα, μπορεί να είστε σε θέση να σβήσετε τη συμπεριφορά πριν εδραιωθεί. Για παράδειγμα, εάν τείνει να μασά το ρούχο του όταν πεινά, μπορείτε να του έχετε διαθέσιμα υγιεινά σνακ. Εάν συμβαίνει όταν είναι νευρικό, μπορείτε να το βοηθήσετε να αναπτύξει άλλες τεχνικές διαχείρισης του στρες, όπως η κοιλιακή αναπνοή.

Δώστε του εναλλακτικές λύσεις

Ένα παιδί που μασάει το ρούχο του αναζητά στοματική διέγερση, γι’ αυτό προσφέρετε του προϊόντα φτιαγμένα για αυτήν την κατάσταση. Υπάρχουν μαλακά, ασφαλή μασώμενα περιδέραια τα οποία μπορεί να μασήσει ένα παιδί, συμπεριλαμβανομένων μερικών σε σχήμα δόντια καρχαρία ή χάντρες.

Συχνά, το να κρατάς τα χέρια ενός παιδιού απασχολημένα μπορεί να παίζει ρόλο στην ελαχιστοποίηση του μασήματος ρούχων. Μπορείτε να δοκιμάσετε να προσφέρετε στο παιδί σας ένα μικρό πινέλο ή ένα αγχολυτικό παιχνίδι για να το απασχολήσει και να του αποσπάσει την προσοχή από το να βάλει αντανακλαστικά το μανίκι του στο στόμα του.

Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία

Εάν ανησυχείτε για το μάσημα ρούχων, καλό είναι να μιλήσετε πρώτα με έναν πεπειραμένο αναπτυξιακό παιδίατρο. Είναι πραγματικά συντονισμένοι στην ανάπτυξη του παιδιού και θα καλύψουν όλες τις απορίες σας. Θα αναζητήσουν δυσκολία στην εστίαση ή την προσοχή, πόσο καλά σχετίζεται το παιδί σας με τους άλλους, ιστορικό αναπτυξιακών ή γλωσσικών καθυστερήσεων και επίπεδα άγχους.

Εάν το παιδί σας επίσης καταπίνει μη βρώσιμα αντικείμενα, ο γιατρός μπορεί επίσης να θέλει να κάνει έναν διατροφικό έλεγχο για να βεβαιωθεί ότι δεν έχει καμία επίδραση στη συνολική ευεξία του.

Ο παιδίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό. Ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει εάν το άγχος φαίνεται να είναι ένα υποκείμενο ζήτημα. Ένας εργοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ιδιοδεκτικών αναγκών του παιδιού σας με εργαλεία όπως μασώμενα αντικείμενα ή στοματικές κινητικές ασκήσεις. Τέλος, ένας οδοντίατρος ή ο ορθοδοντικός μπορεί να κάνει μια αξιολόγηση για να δει εάν υπάρχει φυσική αιτία για τη συμπεριφορά, όπως μια πληγή περιοχή στο στόμα που καταπραΰνεται με το μάσημα ή το πιπίλισμα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top