Now Reading
Γιατί οι νέοι μπαμπάδες απολαμβάνουν περισσότερο τις γιορτές;

Γιατί οι νέοι μπαμπάδες απολαμβάνουν περισσότερο τις γιορτές;

Όχι μόνο για τους λόγους που φαντάζεστε. Οι λόγοι είναι (και) ορμονικοί.

Είναι γνωστό ότι οι άντρες που γίνονται μπαμπάδες παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό της συντρόφου τους.

Η συγκεκριμένη ορμονική μεταβολή τους κάνει, μεν, πιο ευάλωτους σε διαταραχές όπως η κατάθλιψη, αλλά έχει, επιπλέον, συνδεθεί, με την ικανότητα καλλιέργειας πιο δυνατών κοινωνικών δεσμών, με τη γενναιοδωρία και το συναισθηματισμό: ιδανικό «πακέτο», όλα αυτά μαζί, για τις οικογενειακές γιορτές!

«Οι άντρες με υψηλή τεστοστερόνη είναι πιο επιρρεπείς στο θυμό και τη δυσκολία κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων», εξηγεί η Lee Gettler, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ. «Επομένως, τα χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης ίσως βοηθούν τους άντρες να ζήσουν πιο συναισθηματικά τις οικογενειακές στιγμές τους την περίοδο των γιορτών».

Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, όσο περισσότερο χρόνο περνούν οι νέοι μπαμπάδες με το μωρό τους, τόσο περισσότερο μειώνονται τα επίπεδα της τεστοστερόνης τους (και το ίδιο ισχύει γενικά και για τους άντρες που περνούν περισσότερο χρόνο με φίλους). «Οι αφοσιωμένοι μπαμπάδες, με χαμηλότερη τεστοστερόνη, πιθανότατα συνδέονται πιο στενά με την οικογένειά τους και περνούν μαζί της πιο ουσιαστικές στιγμές», εξηγεί η Gettler.

Δείτε Επίσης

Βέβαια, προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πολλά για τη σχέση μεταξύ της τεστοστερόνης και των μπαμπάδων. Ένα από τα ερωτήματα στα οποία δεν έχουν απαντήσει ακόμα οι επιστήμονες είναι το εξής: Η χαμηλή τεστοστερόνη κάνει τους μπαμπάδες πιο κοινωνικούς και συναισθηματικούς ή μήπως οι πιο στενές κοινωνικές σχέσεις είναι αυτές που μειώνουν τα επίπεδα της ορμόνης; Ποια, δηλαδή, είναι η αιτία και πιο το αποτέλεσμα;

Σε κάθε περίπτωση, αν, μπαμπάδες, αφήσετε ένα δάκρυ να κυλήσει καθώς βλέπετε το μωρό σας να χαμογελάει μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, πλέον για την ευσυγκινησία σας μπορείτε να ρίξετε ευθύνες στις ορμόνες σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top