Now Reading
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ζητάμε από τα παιδιά να κρατάνε μυστικά

Όσο χαριτωμένα και να ακούγονται, τα μυστικά είναι καλό να μένουν μακριά από τα παιδιά και κυρίως να μη τους ζητάμε να τα κρατήσουν

Τα μυστικά ακούγονται συναρπαστικά, ακούγονται μυστηριώδη και μπορούν να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται ότι περιλαμβάνονται. Αν κάτι είναι μυστικό, έχει αξία, είναι σημαντικό και βάζει τους γνωρίζοντες σε θέση ισχύος.

Ωστόσο, τα μυστικά αποκλείουν τους άλλους, μπορούν να κρύψουν επιβλαβείς συμπεριφορές και να θολώσουν το όριο μεταξύ της απάτης και της αλήθειας, και είναι σημαντικό να μιλάμε στα παιδιά για αυτά.

Τα μυστικά μπορεί να είναι ασφαλή ή μη ασφαλή και είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των δύο, όπως λένε οι ψυχολόγοι.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά για μυστικά. Ξεκινήστε διδάσκοντάς τους ότι υπάρχουν διάφορα είδη μυστικών – διασκεδαστικά/ασφαλή/καλά και μη ασφαλή/κακά.

Ένα ασφαλές ή διασκεδαστικό μυστικό θα μπορούσε να είναι ένας μεγαλύτερος αδερφός που μαθαίνει για τον Άγιο Βασίλη ή τη Νεράιδα των Δοντιών και πρέπει να κρατήσει ζωντανή τη μαγεία για τα μικρότερα αδέρφια του.

Το να κρατάς καλά μυστικά σε κάνει να νιώθεις χαρούμενος και ενθουσιασμένος. Ενώ τα άσχημα μυστικά σε κάνουν να ανησυχείς και να φοβάσαι και νιώθεις ότι δεν μπορείς να το πεις σε κανέναν.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας έμπιστος ενήλικας στον οποίο τα παιδιά μπορούν να πάνε και να πουν τυχόν μυστικά που δεν τους βολεύει να κρατήσουν. Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν από μικρή ηλικία ότι το να εξομολογηθούν κάτι σε έναν έμπιστο ενήλικα δεν σημαίνει ότι θα βρεθούν σε μπελάδες.

Διδάξτε τους ότι, κατά γενικό κανόνα, οι ενήλικες δεν ζητούν από τα παιδιά να κρατούν μυστικά, και αν κάποιος τους πει για κάτι ότι δεν πρέπει να το πουν ποτέ ή θα μπουν σε μπελάδες αν το πουν, τότε αυτό είναι κακό μυστικό, και είναι ακριβώς το είδος του μυστικού για το οποίο πρέπει να μιλήσουν σε έναν ενήλικα που εμπιστεύονται.

Οι ενήλικες λένε συχνά στα παιδιά μυστικά, χωρίς να σκοπεύουν να τα βλάψουν – οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν θέλουν να αποκαλύψουν πόση σοκολάτα έδωσαν πραγματικά στο εγγόνι τους ή τι ώρα πήγαν τα παιδιά για ύπνο, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να είναι επιζήμιο.

Ακόμη και φαινομενικά αβλαβή μυστικά όπως «Μην πεις στον μπαμπά/μαμά ότι πήραμε αυτό το παγωτό» μπορεί να κάνουν τα παιδιά να αισθάνονται άβολα και να οδηγήσουν σε αισθήματα διχασμένης πίστης/αντίληψης.

Τα μυστικά σίγουρα δεν συνιστώνται ούτε όταν υπάρχει συνεπιμέλεια – δεν είναι δουλειά του παιδιού να προστατεύει τον έναν γονιό από τον άλλον.

Τι γίνεται όταν θέλουμε να κρατήσουμε κάτι ωραίο μυστικό – να αγοράσουμε ένα δώρο για τη μαμά/τον μπαμπά και να κρατήσουμε μια έκπληξη μέχρι τα γενέθλιά τους, ας πούμε;

Αυτά είναι τα διασκεδαστικά μυστικά, αυτά που θα αποκαλυφθούν σύντομα. Οι γονείς συμβουλεύονται να αποφύγουν να ζητήσουν από το παιδί τους να κρατήσει ένα μυστικό και να προτιμούν το αποκαλούν εξαρχής έκπληξη. Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι οι ενήλικες εμπιστοσύνης δεν ζητούν από τα παιδιά να κρατήσουν μυστικά, καθώς οι εκπλήξεις πρόκειται να αποκαλυφθούν σε κάποιο καθορισμένο σημείο στο μέλλον.

Υπάρχει φυσικά μια διαφορά ανάμεσα στο να κρατάς κάτι ιδιωτικό και κάτι μυστικό και τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν τη διαφορά μεταξύ των δύο.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να σέβονται τα προσωπικά όρια των άλλων από μικρή ηλικία. Πρέπει να ξέρουν ότι δεν είναι εντάξει να λένε στους φίλους τους ότι ο αδερφός τους ξέχασε να φορέσει εσώρουχο πριν πάει στο σχολείο, για παράδειγμα. Αν και μπορεί να τους φαίνεται αστείο, δεν πρέπει να κοινοποιηθεί.

Δείτε Επίσης

Η κατανόηση των ζητημάτων απορρήτου έχει να κάνει με την καθιέρωση αυτών των υγιών δεξιοτήτων σχέσεων που θα τις μεταφέρουν στη ζωή – όπως καλοσύνη, ενσυναίσθηση και προσοχή για το πώς μπορεί να αισθάνονται οι άλλοι.

Τα νήπια, για παράδειγμα, δεν μπορούν να κρατήσουν μυστικά. Στην πραγματικότητα, το παλιό ρητό «από μικρό…» δεν είναι ποτέ πιο αληθινό όταν πρόκειται για νήπια και μυστικά, οπότε καλό είναι προσέχετε πώς μιλάτε και τι λέτε για άλλους όταν είναι παρόντα μικρά παιδιά.

Απογοητευτικό και πιθανό να κάνει τα πράγματα πολύ άβολα, αλλά ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε κάτι τέτοιο, είναι να μην πείτε τίποτα μπροστά στο παιδί σας που δεν θέλετε να επαναληφθεί. Είναι, ωστόσο, μια καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τον αντίκτυπο των λόγων μας στους άλλους.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποθαρρύνετε τα παιδιά σας από το να κρατούν μυστικά είναι να δίνετε το παράδειγμα, επομένως, εκτός από το να μην τους ζητάτε να κρατούν μυστικά, μην κρατάτε μυστικά ούτε για αυτά.

Κάντε το ως κανόνα του σπιτιού – «δεν κρατάμε μυστικά» και αντ’ αυτού, έχετε μια πολιτική ανοιχτής επικοινωνίας στο σπίτι σας.

Προσέξτε πώς αντιδράτε όταν έχουν κάνει κάτι λάθος, καθώς δεν θέλετε να τους κάνετε να νιώσουν ότι θα τρελαθείτε αν έχουν να πουν ένα μυστικό.

Επίσης, προσέξτε επίσης να μην απορρίψετε τις ανησυχίες τους ακόμα και αν μοιάζουν ασήμαντες. Είναι αλήθεια ότι αν δεν ακούτε τα ασήμαντα πράγματα ενώ είναι μικρά, δεν θα σας πουν αυτά που θα θεωρούν σημαντικά όταν θα μεγαλώνουν – έτσι δεν θα σας βλέπουν ως έναν από τους έμπιστους ενήλικες τους.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top