Now Reading
«Γιατί ήθελα να γνωρίζω από την αρχή το φύλο του παιδιού μου»

«Γιατί ήθελα να γνωρίζω από την αρχή το φύλο του παιδιού μου»

Η Αμερικανίδα αρθρογράφος Annie Gabillet αποκαλύπτει τους λόγους, που είναι διαφορετικούς από αυτούς που ίσως φανταζόμαστε.

«Ανυπομονείς να μάθεις το φύλο;». Αυτή ήταν μία από τις ερωτήσεις που μου έκαναν όσοι μάθαιναν ότι είμαι έγκυος. Για μένα ήταν εύκολο να δώσω μια απάντηση: «Ναι. Βασικά, ήδη ξέρω. Είναι κορίτσι».

Από τη στιγμή που άρχισα να ανακοινώνω στους γύρω μου ότι είμαι έγκυος, γύρω στις 12 εβδομάδες, ήξερα το φύλο του μωρού. Είχαμε αποφασίσει με το σύζυγό μου να κάνουμε το μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο (NIPT), μια εξέταση αίματος που μπορείς να κάνεις ήδη από τη 10η εβδομάδα.

Το επιλέξαμε για πολλούς λόγους, όπως για την υψηλή ακρίβειά του στην εκτίμηση του κινδύνου για σύνδρομο Down και για το γεγονός ότι σου λέει το φύλο του μωρού πριν ακόμα από την αυχενική διαφάνεια. Μας κόστισε περίπου 400 δολάρια, αλλά άξιζε για την ψυχική ηρεμία που μας έδωσε – και για το γεγονός ότι μάθαμε το φύλο του εμβρύου νωρίς.

Ναι, ήταν σημαντικό για μένα να ξέρω το φύλο του μωρού μου – όχι όμως για να του αγοράσω ένα τσούρμο «αγορίστικα» ή «κοριτσίστικα» ρουχαλάκια ή για να βάψω το παιδικό δωμάτιο γαλάζιο ή ροζ (πληροφοριακά, είναι πράσινο της μέντας και σε αυτό το χρώμα θα παραμείνει). Ήταν ένας τρόπος να κάνω πιο εύκολους τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης μου. Το πρώτο τρίμηνο αποτέλεσε για μένα μια σκληρή δοκιμασία, γεμάτη ναυτία, αλλαγές στον τρόπο ζωής μου και άγχος για τις ιατρικές εξετάσεις και τον κίνδυνο αποβολής. Η ανακάλυψη του φύλου ήταν ένας τρόπος να προσθέσω στη ζωή μου λίγη συγκίνηση.

Η ανακάλυψη του φύλου με βοήθησε επίσης να δεθώ με το μωρό μου. Στην αρχή της εγκυμοσύνης δεν υπάρχει καν κοιλίτσα, μόνο συμπτώματα. Η όλη εμπειρία άρχισε να μου φαίνεται πιο αληθινή όταν ξεκίνησα να αναφέρομαι στο μωρό μου λέγοντας «αυτή» και όχι «αυτό».

Η Carista Luminare, συγγραφέας του βιβλίου «Parenting Begins Before Conception» (Η εμπειρία του γονέα ξεκινάει πριν από τη σύλληψη), γράφει ότι όταν όχι μόνο τηρούμε ημερολόγιο, μιλάμε στην κοιλιά μας ή τραγουδάμε στο έμβρυο αλλά επιπλέον γνωρίζουμε και το φύλο, χτίζουμε με το μωρό μας μια σχέση τρυφερότητας. Με αυτό τον τρόπο επίσης αρχίζουμε από νωρίς να αναζητάμε το όνομά του. «Η έννοια του μωρού μας γίνεται λιγότερο αφηρημένη στο μυαλό μας όταν του δίνουμε ένα όνομα», σχολιάζει η συγγραφέας. Φυσικά, όπως τονίζει, δεν υπάρχουν απόλυτοι κανόνες στο πώς θα δεθούμε με το μωρό μας: «Οτιδήποτε μιλάει στην καρδιά κάθε γονιού, είναι σωστό». Για μένα, ένας τρόπος να το κάνω ήταν ανακαλύπτοντας το φύλο του.

Δείτε Επίσης

Η πρώιμη ανακάλυψη του φύλου με βοήθησε επίσης να έρθω πιο κοντά στο σύζυγό μου. Προτού ακόμα πάρουμε στα χέρια μας τα αποτελέσματα, ενώ τρώγαμε σε ένα εστιατόριο αναφερθήκαμε στο μωρό μας ως «η κόρη μας». Του είπα ότι ήταν ένα σημάδι και, πράγματι, πέντε λεπτά αργότερα μας τηλεφώνησαν για να μας πουν ότι περιμένουμε κορίτσι. Ακούγεται ανόητο, όμως ξέρω ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνη τη στιγμή.

Αυτή η είδηση επίσης μας βοήθησε να αρχίσουμε να περιορίζουμε τη λίστα των ονομάτων που είχαμε σκεφτεί, ένα παιχνίδι που μας διασκέδασε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου. Μας επέτρεψε επίσης να συζητήσουμε για τις προκαταλήψεις μας γύρω από τα φύλα. Συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε την κόρη μας να αφήσει να την καθοδηγήσουν τα ενδιαφέροντά της και όχι τα κοινωνικά στερεότυπα για τα φύλα. Υποσχεθήκαμε ο ένας στον άλλο να της μεταδώσουμε το πάθος του συζύγου μου για την τεχνολογία και τον προγραμματισμό και την αγάπη μου για τον αθλητισμό. Αλλά ακόμα και αν η κόρη μας αγαπούσε τις πριγκίπισσες ή οτιδήποτε άλλο κοριτσίστικο, πάλι θα αγκαλιάζαμε τα ενδιαφέροντά της, καθώς η θηλυκότητα δεν αποκλείει το φεμινισμό.

Αν πιστεύεις στην ισότητα μεταξύ των φύλων, ίσως να μη σε νοιάζει ιδιαίτερα το φύλο του μωρού σου. Αλλά παρότι φεμινίστρια, ανακάλυψα ότι για μένα είχε σημασία. Συνειδητοποίησα επίσης ότι όσο περισσότερο καθυστερούσα να το μάθω, τόσο μεγαλύτερες διαστάσεις θα έπαιρνε αυτό το θέμα από αυτές που θα ήθελα να πάρει. Ανακαλύπτοντάς το λοιπόν όσο το δυνατόν πιο νωρίς, ήρθα πιο κοντά στο μωρό μου και στο σύζυγό μου. Χωρίς να πνιγώ σε μια θάλασσα από ροζ ρουχαλάκια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top