Now Reading
Βγάλτε τα παιδιά απ’ την πρίζα

Βγάλτε τα παιδιά απ’ την πρίζα

Δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης που δεν χρειάζονται ρεύμα!

Κι όμως ακόμα κι εν έτει 2020 τα παιδιά μπορούν να είναι ευτυχισμένα και ήρεμα –εντός σπιτιού– χωρίς να είναι καλωδιωμένα! Με παιχνίδια που είναι πάντα στη μόδα και δραστηριότητες που δεν προϋποθέτουν μπαταρίες ή ηλεκτρική ενέργεια! Χωρίς να θεωρούμε απαραιτήτως αρνητική την ενασχόλησή τους με τάμπλετς, κονσόλες ή ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλες συσκευές τεχνολογίας –καθώς κάθε εποχή έχει τα δικά της παιχνίδια κι η εποχή αυτή σίγουρα είναι ιδιαιτέρως τεχνολογικά αναπτυγμένη– αυτό που κυρίως θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να είναι ή να γίνουν εξίσου συναρπαστικές χωρίς να είναι touch screen.

 

Για το τραπέζι και όχι μόνο  

Ναι, ξέρω, σχεδόν όλα τα επιτραπέζια, ακόμα και τα παιχνίδια γνώσεων υπάρχουν και σε ηλεκτρονική μορφή, και εμφανίζονται και με πιο δελεαστικό τρόπο στα παιδιά, ενώ –μάλιστα– τους δίνουν την ευκαιρία να παίξουν on line με παιδιά απ’ όλο τον κόσμο. Πολλές φορές τα παιδιά παίζουν με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια γιατί δεν έχουν με ποιον να παίξουν… Παίξτε μαζί τους. Τα επιτραπέζια παιχνίδια δεν πάνε μόνο πάνω στο τραπέζι, πάνε παντού… Στο χαλί, πάνω στο κρεβάτι, στο μπαλόνι, ακόμα και στο πάρκο συνοδεία ενός ωραίου πικνίκ! Για να το κάνετε πιο συναρπαστικό: διοργανώστε θεματικές βραδιές ή κανονίστε «τουρνουά» καλώντας συμμαθητές τους ή φίλους από τη γειτονιά. Ξεκινήστε από την πολυκατοικία σας… και εξαπλωθείτε!

Καλλιτέχνες εν δράσει

Ποιος ο λόγος να γεμίσουν με χρώματα τα ρούχα τους, να κινδυνέψει ο καναπές να βαφτεί ή να αποκτήσει ίχνη από κόλλα, όταν οι νέες συσκευές τους δίνουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσουν, να σχεδιάσουν, να φτιάξουν τρισδιάστατες εικόνες γρήγορα και απλά με το πάτημα μερικών κουμπιών ή και μόνο με τις κινήσεις των δαχτύλων τους πάνω σε μια οθόνη; Μερικές φορές τα παιδιά παίζουν με ηλεκτρονικά παιχνίδια για να μη «ξεβολευτούν» οι μεγάλοι… Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να εκτονώσει την καλλιτεχνική φλέβα του παιδιού και τις δημιουργικές του ανησυχίες απ’ ό,τι η επαφή του με τα πινέλα, τα μολύβια, τους μαρκαδόρους, το χαρτί, τα μπλοκ ζωγραφικής. Είναι προτιμότερο να επενδύσετε στη δημιουργίας μιας κατάλληλης επιφάνειας εργασίας όπου θα μπορούν να δουλέψουν χωρίς να φοβούνται δημιουργήσουν χάος… απ’ ό,τι να φροντίσετε να κατεβάσετε την τελευταία εφαρμογή «ζωγραφικής» που μόλις κυκλοφόρησε. Δώστε τους κίνητρα να είναι δημιουργικοί και ενθαρρύνετε την προσπάθειά τους – κάντε μια μικρή έκθεση με τα έργα τους ή φροντίστε να καθιερώσετε «το έργο της εβδομάδας» το οποίο είτε να το κορνιζάρετε ή να το βάζετε σε περίοπτη θέση ή ακόμα και στο ψυγείο με μαγνητάκια. Έτσι θα τονώσετε πολύ την αυτοπεποίθηση αλλά και την αυτοεκτίμησή τους.

Με τη δύναμη μόνο του μυαλού και της φαντασίας

Δείτε Επίσης

Αυτό που ίσως να μην μπορούν να βρουν τα παιδιά στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι την έκφραση της φαντασίας. Δεν μπορούν για παράδειγμα να παίξουν παντομίμα! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το διαχρονικό παιχνίδι εισάγοντες όσες δικές σας κατηγορίες θέλετε, πέρα από το κλασικό να βρουν κάποια ταινία, μπορείτε να το κάνετε πιο προσωπικό για ταξίδια ή άλλες αναμνήσεις, παίζοντας την παντομίμα «θυμάσαι τότε που»…

Ο μαγικός κόσμος των βιβλίων

Πολύ παραπάνω από απλές χάρτινες σελίδες τα βιβλία είναι ένας ολόκληρος κόσμος, και αν τα παιδιά σας βαριούνται να διαβάσουν μόνα τους, διαβάστε παρέα. Διαβάστε τους ένα παιδικό βιβλίο, όχι μόνο όταν είναι μικρά και δεν ξέρουν ανάγνωση, αλλά και όσο μεγαλώνουν. Αλλάξτε φωνή, φτιάξτε ατμοσφαιρικό σκηνικό  και πραγματικά προσπαθήστε να ζωντανέψετε αυτό που τους διαβάζετε. Κάντε την αφήγηση διαδραστική. Σταματήσετ σε ένα σημείο που έχει αγωνία και ρωτήστε τους τι περιμένουν να γίνει μετά; Ανοίξτε συζητήσεις με αφορμή αυτό που διαβάζετε. Φτιάξτε στο τέλος μαζί μια ζωγραφιά ή μια κατασκευή. Δώστε ένα δικό σας τέλος που θα ξαναγράψετε μαζί τους…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top