Now Reading
Αυτοεκτίμηση: το πιο σημαντικό εργαλείο για την μετέπειτα ζωή του

Αυτοεκτίμηση: το πιο σημαντικό εργαλείο για την μετέπειτα ζωή του

Ο τρόπος που το παιδί σας βλέπει τον εαυτό του καθορίζει το μέλλον του

Αυτοεκτίμηση είναι ο τρόπος που ο καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται και αξιολογεί τον εαυτό του. Το πώς προσδιορίζει όμως ένα παιδί την εικόνα του δεν προέρχεται μόνο από τον ίδιο αλλά σημαντικό ρόλο παίζει και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Γονείς, δάσκαλοι, φίλοι, συμμαθητές, σε συνδυασμό με προσωπικές εμπειρίες, επηρεάζουν τη γνώμη που σχηματίζει κάθε παιδί για τον εαυτό του και τα συναισθήματά του. Τα παιδιά που έχουν καλή αυτοεκτίμηση νιώθουν ότι τα αγαπάνε, ότι αξίζουν, ότι είναι ικανά να τα καταφέρουν και συγχρόνως αισθάνονται ικανοποίηση με τον εαυτό τους, απολαμβάνουν τη ζωή και εκπέμπουν αισιοδοξία. Αντίθετα, τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να βρουν λύσεις στα προβλήματα, να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις, έχουν άγχος και απογοητεύονται εύκολα με αποτέλεσμα συχνά να τα παρατάνε.

Κατά συνέπεια, η χαμηλή αυτοεκτίμηση επηρεάζει και τη σχολική επίδοση, μια και λόγω της απογοήτευσης που νιώθουν, κλείνονται στον εαυτό τους, θέτουν χαμηλούς στόχους, διστάζουν να δοκιμάσουν νέες προκλήσεις και να πάρουν πρωτοβουλίες, ενώ μεγαλώνοντας μπορεί να υιοθετήσουν παραβατικές συμπεριφορές.

Ο τρόπος, λοιπόν, που το παιδί σας βλέπει τον εαυτό του καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη μετέπειτα πορεία του. Μπορεί ένα παιδί να είναι έξυπνο και ταλαντούχο αλλά λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης να μην τα καταφέρει στην προσωπική του ή στην επαγγελματική του ζωή.

Γονείς να θυμάστε:

Δώστε και δείξτε αγάπη: Πολλοί γονείς το θεωρούν αυτονόητο και δεδομένο ότι αγαπούν τα παιδιά τους και “ξεχνούν” να το εκφράσουν λεκτικά. Κι όμως, η υπενθύμιση της λέξης αυτής παίζει σημαντικό ρόλο στην αυτοεκτίμησή του. Κανένας δεν έπαθε κακό από πολλή αγάπη!

Βοηθήστε το να ανακαλύψει τις ικανότητές του και να καλλιεργήσει τα ταλέντα του.

-Αναζητήστε τρόπους να μάθει πόσο μοναδικός είναι μέσα από επικοινωνία και επιβράβευση.

-Βοηθήστε το να εμπιστευτεί τις δικές του ικανότητες στη μάθηση και γενικότερα στη ζωή.

Κάθε παιδί είναι μοναδικό και σίγουρα δεν μπορεί σε όλους να ταιριάζει ένας συγκεκριμένος τρόπος. Ακόμα και στη σχολική μάθηση, το κάθε παιδί πρέπει να ανακαλύψει τον τρόπο που ταιριάζει στη μοναδικότητά του.

Μια μέθοδος που καλλιεργεί το πάθος για μάθηση τόσο μέσα στη σχολική τάξη όσο και έξω από αυτήν, είναι η μέθοδος Κumon.

Η μέθοδος αυτή έχει στόχο να κάνει τη μάθηση… διασκέδαση. Μια μέθοδος που προσφέρει στο κάθε παιδί το πιο σημαντικό εργαλείο για τη μετέπειτα ζωή του: την αυτοεκτίμηση.

Από την πρώτη κιόλας μέρα, ο μαθητής της μεθόδου Kumon γνωρίζει την επιτυχία αναπτύσσοντας ικανότητες αυτομάθησης και εμπιστοσύνη στις δικές του ικανότητες. Οι μαθητές της μεθόδου Kumon, επομένως, δεν εξαρτώνται ποτέ -ούτε και περιορίζονται- από τις δεξιότητες και τις γνώσεις των άλλων.

Βασικός στόχος της μεθόδου Kumon είναι να αναπτυχθούν δεξιότητες αυτομάθησης στα μαθηματικά και στα αγγλικά. Για να το κατορθώσει αυτό, η μέθοδος Kumon εξελίσσει τους μαθητές πέρα από το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται στο σχολείο, τους παρέχει μαθησιακό υλικό που δεν γνωρίζουν και τους προκαλεί να αναπτύξουν νέες στρατηγικές μάθησης για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά νέες προκλήσεις.

Οι δεξιότητες αυτομάθησης, από τη στιγμή που θα αναπτυχθούν, βελτιώνουν και τις επιδόσεις των μαθητών και στα υπόλοιπα μαθήματα.

Η μέθοδος Kumon λειτουργεί ακριβώς στο βέλτιστο επίπεδο μάθησης για τον κάθε μαθητή -ανεξαρτήτως ηλικίας- φροντίζοντας το υλικό που επεξεργάζεται το κάθε παιδί να διευρύνει και να καλλιεργεί τις δεξιότητές του, την αυτοπεποίθησή του και την ικανότητά του. Αυτού του είδους η εξατομίκευση είναι ένα στοιχείο που κάνει το πρόγραμμα μοναδικό και το καθιστά αποτελεσματικό συμπλήρωμα της διδακτέας ύλης του σχολείου.

Είναι μια μέθοδος που αφήνει το κάθε παιδί να δουλέψει με το δικό του ρυθμό, χωρίς πίεση και άγχος για βαθμούς, επιβραβεύοντας την κάθε προσπάθεια και δίνοντας από την αρχή την αίσθηση της επιτυχίας, με αποτέλεσμα να δημιουργεί παιδιά αυτόνομα γεμάτα αυτοπεποίθηση για την υπόλοιπη ζωή τους.

Nαταλί Σαμπά

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια

Δείτε Επίσης

 

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη μέθοδο Kumon εδώ

 

Πρόσκληση προς υποψήφιους Franchisees.

Η Kumon είναι ένα παγκόσμιο επιτυχημένο Franchise στον τομέα της εξατομικευμένης μάθησης. Πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι σε περισσότερες από 50 χώρες αναπτύσσουν τις ικανότητές τους μέσα από την αυτομάθηση και βιώνουν την αίσθηση της επιτυχίας! Σήμερα, η εξατομικευμένη εκπαίδευση αποτελεί μια πολύ ελκυστική αγορά. Και η Kumon είναι το ιδανικό όχημα!

Τα πλεονεκτήματά σας

  • Υποστήριξη σε όλες τις φάσεις – από το ξεκίνημα μέχρι το άνοιγμα του δικού σας κέντρου
  • Ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη θεωρία και την πρακτική
  • Εκτεταμένη πρακτική εκπαίδευση στο υπάρχον κέντρο μας
  • Απολαβή πλεονεκτημάτων από το παγκόσμιο δίκτυο Kumon
  • Επικοινωνιακή υποστήριξη για να γίνει γνωστό το κέντρο σας σε τοπικό επίπεδο

Η επόμενη εκδήλωση προσανατολισμού:

16 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη
30 Μαρτίου στην Αθήνα

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 8 Μαρτίου για Θεσσαλονίκη και μέχρι τις 23 Μαρτίου για Αθήνα.
στο τηλ.: 2109762915.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top