Now Reading
Από τη συγκοίμηση στο δικό του κρεβάτι: πώς θα το βοηθήσετε να κάνει τη μετάβαση

Από τη συγκοίμηση στο δικό του κρεβάτι: πώς θα το βοηθήσετε να κάνει τη μετάβαση

Δεν είναι δύσκολο μόνο για το νήπιο, αλλά και για τους γονείς. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;

Η μετάβαση ενός νηπίου από τη συγκοίμηση (τον ύπνο μαζί με τους γονείς του) στο δικό του κρεβάτι είναι απαιτητική, και για να γίνει με επιτυχία συνήθως δεν αρκεί, απλά, να του διαβάσουμε ένα παραμύθι μέχρι να αποκοιμηθεί. Τι συμβουλεύουν λοιπόν οι ειδικοί, για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ομαλά για όλους;

«Αρχικά πείτε στο παιδί σας ότι θα αρχίσει να κοιμάται στο δικό του κρεβάτι, στο δικό του δωμάτιο», συμβουλεύει η Αμερικανίδα ψυχολόγος Roseanne Lesack, προσθέτοντάς: «και κάντε το μέτοχο της όλης διαδικασίας».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να του εξηγήσετε τι σημαίνει «πηγαίνω στο δικό μου δωμάτιο» και να το αφήσετε να συμμετέχει στην επιλογή του κρεβατιού, των σεντονιών, αλλά και των αντικειμένων που θα του προσφέρουν παρηγοριά στη διάρκεια της νύχτας (π.χ. ένα λούτρινο αρκουδάκι). Το επόμενο στάδιο είναι να βάλετε το νήπιο να κοιμηθεί στο δικό του κρεβάτι.

Την πρώτη του νύχτα στο δικό του δωμάτιο, αφού ολοκληρώσετε τη ρουτίνα ύπνου, καθίστε δίπλα του μέχρι να αποκοιμηθεί και, κατόπιν, φύγετε από το δωμάτιο. Το επόμενο βράδυ επαναλάβετε τη διαδικασία αλλά αυτή τη φορά καθίστε σε μεγαλύτερη απόσταση από το κρεβάτι του μέχρι να αποκοιμηθεί.

Κάθε βράδυ, απομακρυνθείτε λίγο ακόμα από το κρεβάτι του και επαναλάβετε την παραπάνω διαδικασία. Συνεχίστε να αυξάνετε την απόσταση, αρκεί όμως το παιδί σας να μη δείχνει σημάδια αναστάτωσης για τρεις συνεχόμενες νύχτες. Δηλαδή, σύμφωνα με την ψυχολόγο, «να μην είναι ταραγμένο, να μην κλαίει, και να αποκοιμάται με την ταχύτητα που το έκανε πάντα».

Ένα παιδί που έχει συνηθίσει την παρέα των γονιών του στον ύπνο μπορεί επίσης, ακόμα και αν αποκοιμάται εύκολα, να ξυπνάει στη διάρκεια της νύχτας. Στις νυχτερινές αφυπνίσεις του (που είναι αναμενόμενες σε αυτή τη φάση), επισκεφτείτε το στο δωμάτιό του και παραμείνετε στο πλάι του μέχρι να αποκοιμηθεί.

Δείτε Επίσης

Στο τελευταίο στάδιο της μετάβασης από τη συγκοίμηση στο δικό του κρεβάτι, βγείτε εντελώς από το δωμάτιό του όσο είναι ξύπνιο και επιστρέψτε μετά από τρία λεπτά. Αν το παιδί σας δεν δείξει σημάδια αναστάτωσης, παρατείνετε λίγο ακόμα αυτόν το χρόνο κάθε βράδυ, μέχρι να αρχίσει να αποκοιμάται χωρίς να έχει ανάγκη την παρουσία σας στο δωμάτιο.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να «παγώσετε» για λίγο καιρό ακόμα αυτή τη μετάβαση; «Αν η μετάβαση γίνει με αργά βήματα, το παιδί δεν θα κλαίει. Σε περίπτωση όμως που αντιδρά με έντονο και παρατεταμένο κλάμα, ή με προβλήματα στη συμπεριφορά, πρέπει είτε να κάνετε πιο αργά βήματα είτε να εξετάσετε την πιθανότητα ότι το παιδί σας δεν είναι ακόμα έτοιμο να εγκαταλείψει τη συγκοίμηση», καταλήγει η ψυχολόγος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top