Now Reading
Αν διαβάζετε ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο στο παιδί σας, έτσι θα το κάνετε λιγότερο βαρετό για εσάς.

Αν διαβάζετε ξανά και ξανά το ίδιο βιβλίο στο παιδί σας, έτσι θα το κάνετε λιγότερο βαρετό για εσάς.

Εξάλλου, έχετε σημαντικούς λόγους να συνεχίσετε να υπομένετε –ακόμα και να προσπαθήσετε να απολαύσετε– την επανάληψη.

Διαβάζοντας στο παιδί σας κάθε βράδυ το ίδιο βιβλίο, αυτό που σας ζητάει ξανά και ξανά και ξανά, όχι μόνο χτίζετε μια καθησυχαστική ρουτίνα, αλλά το ωφελείτε με πολλούς τρόπους. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την επιστήμη, του δίνετε την ευκαιρία να αναπτύξει πλούσιο λεξιλόγιο και, μακροπρόθεσμα, να προετοιμαστεί να μάθει ανάγνωση και γραφή.

Πώς όμως θα κάνετε λιγότερο μονότονη για εσάς την όλη διαδικασία; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες:

-Με αφορμή το κείμενο και την ιστορία, κάντε διαφορετικές ερωτήσεις κάθε φορά στο παιδί. Αν, για παράδειγμα, το βιβλίο γράφει για μια ηρωίδα και την καλύτερή της φίλη, μπορείτε να ρωτήσετε την κόρη σας: «Τι διαφορά έχει μια απλή φίλη από την καλύτερή μας φίλη;». Κι αυτό να γίνει αφορμή για συζήτηση.

-Σταθείτε και στις πιο «δύσκολες» λέξεις του βιβλίου. Ρωτήστε το παιδί σας αν ξέρει τι σημαίνουν και, αν όχι, εξηγήστε τις και μιλήστε στο παιδί σας για τις έννοιες που τις συνοδεύουν. Μια τέτοια καλή αφορμή μπορούν να γίνουν λέξεις όπως «αλληλεγγύη», «επιβράβευση», «ανιδιοτέλεια».

Δείτε Επίσης

-Παίξτε το «κυνήγι του θησαυρού» στις εικόνες. Σταματήστε για λίγο την αφήγηση και παρατηρήστε τις λεπτομέρειες στην εικονογράφηση. Ζητήστε από το παιδί να βρει π.χ. το τριαντάφυλλο ανάμεσα στα λουλούδια ή να προσπαθήσει να καταλάβει τι δείχνει μια λίγο πιο αφηρημένη εικόνα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top