Now Reading
Αντανακλαστικό Moro στα μωρά: Τι να περιμένετε κατά το στάδιο του νεογέννητου

Αντανακλαστικό Moro στα μωρά: Τι να περιμένετε κατά το στάδιο του νεογέννητου

Το αντανακλαστικό Moro μπορεί να είναι εκπληκτικό για τους νέους γονείς – εδώ όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Το αντανακλαστικό Moro μπορεί να είναι εκπληκτικό για τους νέους γονείς – εδώ όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Δεν είναι περίεργο που το αντανακλαστικό Moro αποκαλείται συχνά «ανακλαστικό τρόμου», σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Τι ακριβώς είναι λοιπόν το αντανακλαστικό Moro και γιατί το έχουν τα μωρά; Επίσης, το αντανακλαστικό Moro υποδεικνύει ποτέ υπάρχει πρόβλημα ανάπτυξης; Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Τι είναι το Moro Reflex;

Το αντανακλαστικό Moro είναι μια ακούσια προστατευτική κινητική απόκριση που θα δείτε στα νεογέννητα. Είναι ιδιαίτερα εμφανές «όταν ακούγεται ένας ξαφνικός δυνατός ήχος ή όταν βιώνουν μια ξαφνική αλλαγή στην κίνηση, όπως το να κατεβαίνουν στην κούνια.

Όταν ενεργοποιείται το αντανακλαστικό Moro, το νεογέννητο θα πετάξει ενστικτωδώς το κεφάλι του πίσω, θα τεντώσει τα χέρια και τα πόδια προς τα έξω και μπορεί ακόμη και να βάλει τα κλάματα. Μετά από αυτό, τραβούν γρήγορα τα χέρια και τα πόδια τους πίσω προς το σώμα τους.

Γιατί τα μωρά έχουν αντανακλαστικό Moro;

Το αντανακλαστικό Moro μπορεί να φαίνεται τρομακτικό στους νέους γονείς, αλλά στην πραγματικότητα είναι καλό σημάδι όταν το κάνει ένα νεογέννητο.

Η παρουσία ενός αντανακλαστικού Moro κατά τη γέννηση δείχνει ότι το νευρικό σύστημα του μωρού λειτουργεί και ωριμάζει σωστά. Το αντανακλαστικό Moro θα εξασθενίσει σταδιακά καθώς το βρέφος μεγαλώνει και αναπτύσσει περισσότερο έλεγχο στους μυς και τις κινήσεις του. Το ξεθώριασμα αυτού του αντανακλαστικού δείχνει επίσης ότι το νευρικό σύστημα του μωρού συνεχίζει να ωριμάζει.

Η σύνδεση του αντανακλαστικού Moro με το νευρικό σύστημα είναι μέρος του λόγου για τον οποίο τα πρόωρα βρέφη μπορεί να έχουν πιο αδύναμο. Το νευρικό τους σύστημα μπορεί να μην είναι ακόμη πλήρως ώριμο. Οι κινητικές τους δεξιότητες και ο μυϊκός τόνος εξακολουθούν να αναπτύσσονται, καθιστώντας την αντανακλαστική απόκριση λιγότερο αισθητή.

Σε ποια ηλικία ξεκινά το Moro Reflex;

Οι μελλοντικοί γονείς δεν το γνωρίζουν, αλλά το μωρό στην πραγματικότητα αναπτύσσει το αντανακλαστικό Moro κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το αντανακλαστικό Moro αρχίζει να αναπτύσσεται στα βρέφη γύρω στις 25 με 28 εβδομάδες κύησης. Συνεχίζει να ωριμάζει καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης εγκυμοσύνης και είναι τυπικά πλήρως παρόν κατά τη γέννηση σε τελειόμηνα βρέφη.

Τι να κάνετε εάν το Moro Reflex επηρεάζει τον ύπνο ενός μωρού

Παρόλο που το αντανακλαστικό Moro είναι φυσιολογικό, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του μωρού. Δείτε πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς:

Σπαργανώστε. Το να σφίγγετε το μωρό σας μπορεί να περιορίσει την κίνησή του και να αποτρέψει την εμφάνιση του αντανακλαστικού Moro. Ωστόσο, συνιστάται να σταματήσετε να σπαργανώνετε μέχρι την ηλικία των 2 μηνών ή όταν το μωρό αρχίσει να δείχνει σημάδια ανατροπής.

Χρησιμοποιήστε απαλή τοποθέτηση. Αποθέτοντας απαλά το μωρό σας κάτω και χαμηλώνοντας αργά το σώμα του ενώ κρατάτε το κεφάλι του στηριγμένο, μειώνετε την αίσθηση πτώσης ή απώλειας στήριξης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του αντανακλαστικού Moro. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι το κεφάλι τους είναι το τελευταίο μέρος του σώματός τους που θα τοποθετηθεί κάτω.

Προσπαθήστε και κάντε υπομονή. Μπορεί να το ακούτε πολύ ως γονιός, αλλά να θυμάστε ότι είναι μια φάση. Το αντανακλαστικό Moro συνήθως εξαφανίζεται από μόνο του καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και αναπτύσσεται, οπότε να είστε υπομονετικοί και να δώσετε χρόνο στο μωρό σας να ξεπεράσει αυτό το αντανακλαστικό.

Πότε πρέπει να φύγει το Moro Reflex;

Τελικά, το μωρό σας θα ξεπεράσει το αντανακλαστικό Moro. Αυτό συμβαίνει συνήθως στους 2 μήνες, αν και μερικές φορές μπορεί να φτάσει και τους 6 μήνες. Συμβαίνει όταν ωριμάζει το νευρικό σύστημα του μωρού και αναπτύσσει περισσότερο έλεγχο στις κινήσεις του.

Μπορεί να είναι μια κόκκινη σημαία εάν ένα μωρό δεν έχει ποτέ το αντανακλαστικό Moro ή εξαφανιστεί πριν από δύο μήνες. Μερικοί πιθανοί λόγοι για αυτήν την πρόωρη εξαφάνιση ή την έλλειψη εμφάνισης περιλαμβάνουν:

Δείτε Επίσης

Εγκεφαλική βλάβη. Ένας τραυματισμός στον εγκέφαλο μπορεί να συμβεί στη μήτρα ή κατά τη γέννηση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το νευρικό σύστημα του μωρού και κατά συνέπεια να επηρεάσει το αντανακλαστικό Moro.

Προβλήματα νεύρων ή μυών. Η αδυναμία στους μυς ή τα προβλήματα με τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για το αντανακλαστικό Moro μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ή απουσία απόκρισης.

Συγγενείς διαταραχές. Υπάρχουν ορισμένες συγγενείς διαταραχές που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, τους μυς ή τα οστά που μπορεί να προκαλέσουν ένα αδύναμο ή απόν αντανακλαστικό Moro.

Λοιμώξεις. Ορισμένες λοιμώξεις, ειδικά εκείνες που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσουν μειωμένο ή απόν αντανακλαστικό Moro.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν ότι δεν εξαφανίζεται μετά από έξι μήνες. Αυτό είναι γνωστό ως διατηρημένο αντανακλαστικό Moro και μπορεί να είναι ένδειξη νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης.

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας εάν ανησυχείτε για το αντανακλαστικό Moro, είτε αισθάνεστε ότι το μωρό σας δεν το έχει, είτε ξεθώριασε πολύ γρήγορα είτε το παιδί δεν το έχει χάσει μετά από έξι μήνες. Ο παιδίατρός σας μπορεί να πραγματοποιήσει μια φυσική εξέταση, να συζητήσει το ιατρικό ιστορικό του μωρού και να καθορίσει εάν χρειάζεται πρόσθετη εξέταση ή αξιολόγηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top