Now Reading
Ανακαλύπτοντας τη διαφορετικότητα-Τα βιβλία που προτείνουμε

Ανακαλύπτοντας τη διαφορετικότητα-Τα βιβλία που προτείνουμε

Γιατί όλοι είμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διαφορετικοί!

 

Στις μέρες μας είναι σημαντικότερο από ποτέ να μάθουμε στα παιδιά να απολαμβάνουν χωρίς ενοχές τη δική τους διαφορετικότητα αλλά και να σέβονται την προσωπικότητα των άλλων… Γιατί όλοι είμαστε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο διαφορετικοί!

της Αγγελική Λάλου

 

DEN PEIRAZEI NA EISAI DIAFORETIKOS

“Δεν πειράζει να είσαι διαφορετικός”

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Τοντ Παρ

Μετάφραση: Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο, 2013

Ο Τοντ Παρ με αυτό το βιβλίο εξυμνεί τη διαφορετικότητα και δίνει στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν πειράζει να έχουμε διαφορές από τους άλλους γιατί αυτό είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε. Με ζωηρά χρώματα, πρωτότυπα σχέδια και μικρές προτάσεις, το μήνυμα γίνεται εύληπτο και κατανοητό.  Έτσι, μεταξύ άλλων, μας λέει ότι “δεν πειράζει να μην έχεις μαλλιά”, “να έχεις διαφορετικό χρώμα”, “να ντρέπεσαι”, “να φτάνεις τελευταίος”…

Σελίδες: 30

Ηλικία: 3+

 

oliver

 

“Όλιβερ”

Συγγραφέας-εικονογράφηση: Birgitta Sif

Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εκδόσεις: Ίκαρος, 2013

Το βιβλίο αυτό μας συστήνει τον Όλιβερ, ένα παιδί που έμοιαζε να είναι κάπως διαφορετικό. Του άρεσε να είναι μόνος του, να φτιάχνει ιστορίες με τους φανταστικούς του φίλους και να παίζει για ώρες με τα παιχνίδια του. Τα άλλα παιδιά δεν μπορούσαν να τον καταλάβουν, αλλά ο Όλιβερ δεν έδινε και μεγάλη σημασία σε αυτό, απολάμβανε τη μοναξιά του. Πίστευε ότι δεν θα έβρισκε κάποιον σαν κι αυτόν… Αλλά έκανε λάθος, γιατί γνώρισε την Ολίβια, που του έδειξε ότι ίσως να μην ήταν και τόσο διαφορετικός όσο ένιωθε ή νόμιζαν οι υπόλοιποι. Μια τρυφερή ιστορία που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα με πολλή αγάπη.

Σελίδες: 32

Ηλικία: 3-6

 

sofoslagos

 

“Ο σοφός λαγός Πουμ και…”

Συγγραφέας: Μαρία Καλενίτσα Κρίκη

Εικονογράφηση: Νεφέλη Καραδέδου Ισουά

Εκδόσεις: Μέθεξις, 2013

 Ένα βιβλίο με πέντε ιστορίες που έχουν κάτι από τη μαγεία των παλιών παραμυθιών. Στην ομότιτλη “Ο σοφός λαγός Πουμ”, τα παιδιά ανακαλύπτουν πως δύο πλάσματα διαφορετικά μπορούν να τα καταφέρουν να ζήσουν αρμονικά μαζί. Αλλά και στις υπόλοιπες ιστορίες: “Το γαλάζιο ρόδο”, “Η μάγισσα των αστεριών”, “Η λίμνη της Ανθής” και “Η υπνοχώρα ‘Ονειρα Γλυκά ή ποιος έκλεψε τα μαξιλάρια”, ο μύθος συναντάει την πραγματικότητα, τα παραμύθια αγκαλιάζουν τους φόβους και τις ανησυχίες των μικρών αναγνωστών και τους βοηθάνε να πιστεύουν και να κυνηγάνε τα  όνειρά τους. Φαντασία, έξυπνος λόγος και όμορφη εικονογράφηση συνυπάρχουν σε μια προσεγμένη έκδοση.

Σελίδες: 44

Ηλικία: 4+

 

piroulito

“Πιρουλίτο και Ροζαλία”

Συγγραφέας: Αθηνά Μπίνιου

Εικονογράφηση: Έφη Λαδά

Εκδόσεις: Πατάκης, 2012

Ο Πιρουλίτο είναι ένα όμορφο φλαμίνγκο, που όμως στεναχωριέται που δεν έχει ωραία φωνή και δεν μπορεί να κελαηδήσει όπως άλλα πουλιά. Όταν όμως θα συναντήσει τη Ροζαλία και μέσα από την αγάπη του που θα αισθανθεί για εκείνη, θα αρχίσει να εκτιμά τα καλά του στοιχεία. Το ότι μπορεί να πετάει, να κάνει μακρινά ταξίδια, να χορεύει, να σώζει τα αγαπημένα του πρόσωπα. Ένα σύγχρονο παραμύθι που μας δείχνει με πολύ όμορφο τρόπο πώς να εστιάζουμε στα δυνατά μας στοιχεία και πώς να τα εκμεταλλευόμαστε για να ζούμε ευτυχισμένοι. Όλοι μας μπορεί να έχουμε χαρακτηριστικά που δεν μας ικανοποιούν, το θέμα είναι να μην τα αφήνουμε να μας καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση! Υπέροχο κείμενο και εξαιρετική εικονογράφηση.

Σελίδες: 51

Ηλικία: 4+

 

KapotetiMelodioupoli

“Κάποτε στη Μελωδιούπολη”

Συγγραφέας: Γιώργος Κωνσταντινίδης

Εικονογράφηση: Άκης Μελάχρης

Εκδόσεις: Άγκυρα, 2011

Το βιβλίο αυτό επιλέγει να μας μιλήσει για τη διαφορετικότητα και την αποδοχή με έναν πολύ μελωδικό τρόπο! Η ιστορία εξελίσσεται σε ένα μέρος όπου ζουν μόνο μουσικά όργανα, στη Μελωδιούπολη. Όλα εκεί ήταν μια χαρά ώσπου εντελώς ξαφνικά όλα τα όργανα μπλέχτηκαν μεταξύ τους κι έγιναν ένα! Δυο ντετέκτιβ θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο. Θα τα καταφέρουν άραγε; Ενδιαφέρουσα πλοκή, πρωτότυπο κείμενο και έξυπνη εικονογράφηση αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σελίδες: 32

Ηλικία: 3+

 

koitaourano

“Κοίτα στον ουρανό”

Συγγραφέας: Ρεβέκκα Κατσαντώνη

Εικονογράφηση: Διονύσης Καραβίας

Εκδόσεις: Μένανδρος, 2010

Μια φορά κι έναν καιρό, στον ουρανό ζούσαν διάφορα χρωματιστά σύννεφα, σε όποια απόχρωση μπορούσες να φανταστείς. Ήρθε όμως κάποια στιγμή που τα σύννεφα χωρίστηκαν και κάθε χρώμα είχε φτιάξει τη δική του πολιτεία. Ωστόσο, σε κάποια σύννεφα άρεσαν τα ταξίδια και ήθελαν να γνωρίσουν κι άλλες πολιτείες. Όταν, όμως, πήγαιναν μακριά από τον τόπο τους τα άλλα σύννεφα δεν τα καλοδέχονταν και δεν τα έκαναν παρέα. Τι θα γίνει τελικά; Θα μάθουν τα σύννεφα να συμβιώνουν αρμονικά; Την απάντηση θα τη βρείτε στις σελίδες του βιβλίου που προσπαθεί με έξυπνο τρόπο να μυήσει τις μικρές ηλικίες στη διαφορετικότητα και στο σεβασμό για τον άλλον.

Σελίδες: 36

Ηλικία: 3+

 

otanto7

“Όταν το 7 συνάντησε το 10”

Συγγραφέας: Γεωργία Λάττα

Εικονογράφηση: Δημήτρης Ρίζος

Εκδόσεις: Διάπλους, 2009

Δείτε Επίσης

Πόσες βούλες έχουν συνήθως οι πασχαλίτσες; Δέκα ή εφτά; Κι αν κάποιες έχουν δέκα είναι κακό για όποια έχει εφτά; Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ίδιοι; Τι πρόβλημα υπάρχει άμα είμαστε λίγο διαφορετικοί; Μια ιστορία που μας μεταφέρει στη φύση και στο βασίλειο των ζουζουνιών, όπου μια πασχαλίτσα με τρεις βούλες λιγότερο από το συνηθισμένο θα προσπαθήσει να δείξει στις άλλες πασχαλίτσες ότι δεν διαφέρει και τόσο όσο νομίζουν! Γιατί αλλιώς φαίνονται πολλές φορές τα πράγματα αλλά αλλιώς είναι στην πραγματικότητα. Ερωτήσεις που φέρνουν σε αμηχανία τους γονείς παίρνουν εδώ απάντηση με ωραίο τρόπο.

Σελίδες: 48

Ηλικία: 4+

 

gianazisoume

“Η διαφορετικότητα”

(Για να ζήσουμε μαζί)

Συγγραφείς: Laura Jaffe, Laure Saint-Marc

Εικονογράφηση: Catherine, Beatrice Veillon, Regis Faller

Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά

Εκδόσεις: Κέδρος, 2008

Ιστορίες οικείες από το σχολείο, την οικογένεια, το γήπεδο και τα λοιπά περιβάλλοντα στα οποία κινούνται τα παιδιά, έρχονται να τα εξοικειώσουν με τις έννοιες της διαφορετικότητας, του σεβασμού, της αποδοχής και της αλληλεγγύης. Ένα έξυπνο βιβλίο, με δραστηριότητες και παιχνίδια που βοηθούν τους αναγνώστες να καταναοήσουν τους ρόλους που έχουμε μέσα σε μια κοινωνία αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσουμε με τους συνανθρώπους μας.

Σελίδες: 55

Ηλικία: 5+

 

fyssas

“Ο Φσσσσς, η Αμπατού και ένα αηδόνι”

Συγγραφέας: Βάλια Στεργιώτη

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Μίλητος, 2008

Τι σόι όνομα είναι το Φσσσσς, σε ποιον ανήκει και ποιοι είναι οι γονείς του; Τι κοινό έχει μια καμηλοπάρδαλη με ένα αηδόνι; Πρέπει να είμαστε ίδιοι με τους φίλους μας; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει αυτή η διασκεδαστική ιστορία που εξερευνά τη διαφορετικότητα με χιούμορ…δηλαδή, τον καλύτερο τρόπο για τα παιδιά! Κείμενο που σε κερδίζει, ενώ η εικονογράφηση που έχει κάνει η Μυρτώ Δεληβοριά είναι όπως πάντα εξαιρετική.

Σελίδες: 31

Ηλίκια: 3+

 

asteri

“Ερυθρούλης, το κόκκινο αστέρι”

Συγγραφέας: Μαρία Καραγιάννη

Εικονογράφηση: Μαρία Πεπονά

Εκδόσεις: Διάπλαση, 2004

Ελάτε να γνωρίσουμε τον Ερυθρούλη, το μοναδικό κόκκινο αστέρι του ουρανού. Θα θέλατε να γίνετε φίλοι του ή θα προτιμούσατε να κάνετε παρέα με τα υπόλοιπα χρυσά αστέρια; Πόσο εύκολο είναι να είσαι τόσο διαφορετικός; Μια ιστορία για τη φιλία, τη διαφορετικότητα και την αποδοχή. Και να ξέρετε πως ό,τι ισχύει στο διάστημα και ανάμεσα στα αστέρια το ίδιο ισχύει κι εδώ στη γη κι ανάμεσα στα εκατομμύρια των κατοίκων της.

Σελίδες: 32

Ηλικία: 3+

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top