Now Reading
Ακόμα μωρά 10 μηνών καταλαβαίνουν σε ποιες περιπτώσεις αξίζει να προσπαθήσουν περισσότερο

Ακόμα μωρά 10 μηνών καταλαβαίνουν σε ποιες περιπτώσεις αξίζει να προσπαθήσουν περισσότερο

Από αυτή την άποψη αποδεικνύονται πιο έξυπνα από πολλούς ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Ακόμα και τα βρέφη είναι σε θέση να κρίνουν πότε πρέπει να προσπαθήσουν για να πετύχουν κάτι και σε ποιες περιπτώσεις δεν αξίζει τον κόπο. Σε αυτό το εκπληκτικό εύρημα κατέληξε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science.

Όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί, όταν μια ομάδα μωρών (που η ηλικία κάποιων δεν ξεπερνούσε τους 10 μήνες) παρακολούθησε στιγμιότυπα από ένα βιντεοπαιχνίδι, υιοθετούσε ένα έκπληκτο βλέμμα στις σκηνές όπου ο ήρωας επιδίδονταν σε ριψοκίνδυνες πράξεις για ένα έπαθλο που οι μικροί εθελοντές είχαν διδαχθεί προηγουμένως ότι είναι ασήμαντο, ενώ αντιμετώπιζε όλες τις υπόλοιπες σκηνές με ελαφριά αδιαφορία.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, το βλέμμα που παίρνει ένα μωρό καθώς παρακολουθεί ένα παράλογο σενάριο είναι ο μη λεκτικός τρόπος του να δείξει ότι καταλαβαίνει πως κάτι πηγαίνει στραβά. «Αν ένα μωρό θεωρεί ότι η επιβράβευση είναι κατώτερη των προσπαθειών που πρέπει να κάνουμε για να την πετύχουμε, τότε εκπλήσσεται βλέποντας κάποιον ήρωα να περνά από διάφορες δοκιμασίες για να κατακτήσει ένα στόχο χαμηλής αξίας», έγραψαν.

Η παραπάνω μελέτη καταδεικνύει ότι ακόμα και τα μωρά 10 μηνών έχουν τα νοητικά εργαλεία που απαιτούνται για να προσδοκούν από τους άλλους να δράσουν λογικά – και να εκπλήσσονται όταν οι άλλοι δεν το κάνουν. «Προτού ένας άνθρωπος μάθει να περπατάει, να σκαρφαλώνει και να μιλάει, δημιουργεί νοητικά μοντέλα συμπεριφορών», καταλήγουν οι ερευνητές.

Δείτε Επίσης

Φυσικά απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί αυτό το συμπέρασμα, αλλά πρόκειται για μια συναρπαστική υπόθεση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top