Now Reading
Αγόρι ή κορίτσι; Πώς επηρεάζει το φύλο του μωρού το σώμα της εγκύου

Αγόρι ή κορίτσι; Πώς επηρεάζει το φύλο του μωρού το σώμα της εγκύου

Τι διαφορετικό νιώθει η μέλλουσα μαμά ανάλογα με το αν κυοφορεί αγόρι ή κορίτσι

 

Την διαφορετική επίδραση που έχει στο σώμα της εγκυμονούσας γυναίκας το έμβρυο ανάλογα με το αν είναι αγόρι ή κορίτσι, μελέτησαν οι επιστήμονες του Ohio State University Wexner Medical Center. Συγκεκριμένα, ερεύνησαν το κατά πόσο υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στο φύλο του εμβρύου και στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για τις ανάγκες της έρευνας, μελέτησαν 80 γυναίκες που κυοφορούσαν, ελέγχοντας τα επίπεδα των κυτοκινών στο αίμα, οι οποίες παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια και παρέχουν μηνύματα για να ρυθμίσουν λειτουργίες π.χ. κατά τη διάρκεια μίας φλεγμονής.

Αν και δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά στα επίπεδα κυτοκινών στο αίμα, με βάση το φύλο του μωρού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό των γυναικών που κυοφορούσαν κορίτσια παρήγαν περισσότερες προφλεγμονώδεις κυτοκίνες όταν εκτέθηκαν σε βακτήρια.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Αμάντα Μίτσελ, αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό των γυναικών με θηλυκά έμβρυα είχε μεγαλύτερη αντίδραση από αυτό των γυναικών που κυοφορούσαν αγόρια.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, η φλεγμονή είναι μία σημαντική πλευρά της αντίδρασης του οργανισμού σε ιούς, βακτήρια και χρόνιες αρρώστιες, ωστόσο σε μεγάλη έκταση καταπονεί το σώμα και μπορεί να προκαλέσει πόνους και άλλα συμπτώματα.

Δείτε Επίσης

Η μελέτη αυτή μπορεί να εξηγήσει την τάση που παρατηρείται μεταξύ των γυναικών που κυοφορούν κορίτσια να εμφανίζουν στη διάρκεια αυτών των 9 μηνών σοβαρότερα συμπτώματα καταστάσεων και ασθενειών που προϋπήρχαν της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, άσθμα και αλλεργίες μοιάζουν να επιδεινώνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά στις γυναίκες με θηλυκά έμβρυα.

Τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονής που παρατήρησαν οι ερευνητές μπορεί να προσφέρουν μία ερμηνεία για αυτή την κατάσταση. Αποδεικνύουν ότι το φύλο του μωρού είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάζει το πώς αντιδρά το σώμα της γυναίκας στις διαφορετικά ερεθίσματα  που αντιμετωπίζει ο οργανισμός της καθημερινά, αλλά, όπως λέει η Μίτσελ, αυτή η σύνδεση καθώς και το κατά πόσο μπορεί να επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η υγεία του εμβρύου είναι κάτι που πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top