Now Reading
Έφηβος: Γιατί δεν με ακούει το παιδί μου;

Έφηβος: Γιατί δεν με ακούει το παιδί μου;

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε την επικοινωνία σας

Νοσταλγείτε την εποχή που το παιδί σας ήταν μωρό ή νήπιο και κρεμόταν από την κάθε σας λέξη; Τότε που δεν έβλεπε την ώρα να παίξετε μαζί του και να μιλήσετε, ακόμα και αν οι κουβέντες σας ήταν για την Ντόρα την Εξερευνήτρια ή τον Τόμας το τρενάκι;

Και μπορεί να περιμένατε με ανυπομονησία να μεγαλώσουν για να κάνετε μαζί τους όλων των ειδών τις συζητήσεις. Ήρθε όμως η περίοδος της εφηβείας και το άλλοτε ομιλητικότατο παιδί σας έχει περιορίσει την επικοινωνία μαζί σας σε μονολεκτικές απαντήσεις, κλείνεται στο δωμάτιό του και μοιάζει να πιστεύει ότι είστε από άλλο πλανήτη…

Τα χρόνια της εφηβείας είναι γεμάτα από προκλήσεις τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Πρέπει να θυμάστε ότι παρόλο που κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όλοι οι έφηβοι θέλουν από τους γονείς τους να τους ακούν, να τους υποστηρίζουν και να τους καταλαβαίνουν.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που κάνετε που ενδεχομένως δυσκολεύουν την επικοινωνία με το παιδί σας. Ποια είναι αυτά;

Μιλάτε περισσότερο από ότι ακούτε
Πόσες φορές δεν έχετε ζητήσει από το σύντροφό σας απλά να ακούσει τι του λέτε; Το ίδιο χρειάζεται και το παιδί. Αν θέλετε να σας ακούσει πρέπει πρώτα να ακούσετε κι εσείς. Σίγουρα μπορεί να υπερβάλλει, να αγχώνεται υπερβολικά, να δραματοποιεί καταστάσεις. Σκεφτείτε, όμως, ότι προτεραιότητά σας πρέπει να είναι να ακούσετε τι έχει να πει, να το αγκαλιάσετε (αν σας αφήνει ακόμα να το κάνετε!) και να του δώσετε να καταλάβει ότι είστε με το μέρος του και το στηρίζετε, ότι είστε στην ίδια ομάδα. Θα υπάρξει χρόνος για να του δώσετε τις συμβουλές που πρέπει, όταν έχουν καταλαγιάσει τα έντονα συναισθήματα που νιώθει. Πρώτα πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να μιλήσει είστε εκεί για να ακούσετε.

Δείτε Επίσης

Δίνετε οδηγίες
Θέλετε να βοηθήσετε αλλά καταλήγετε να λέτε στο παιδί «αυτό που κάνεις είναι λάθος, πρέπει να κάνεις/πεις αυτό που θα σου πω εγώ»; Σκεφτείτε ότι το μήνυμα που λαμβάνει εκείνη την στιγμή είναι ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τη ζωή του και πρέπει να παρέμβετε εσείς για να του δείξετε τον τρόπο. Οπωσδήποτε έχετε καλή πρόθεση και θέλετε μόνο να βοηθήσετε. Πρέπει όμως να αναλογιστείτε ότι αν το παιδί δεν μάθει τώρα να λύνει μόνο του τα προβλήματά του δεν θα είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει σημαντικότερα θέματα που θα του προκύψουν στο πανεπιστήμιο, στη δουλειά, στο γάμο του, στην οικογένειά του.
Προσπαθήστε να του κάνετε ερωτήσεις για το ζήτημα που πρέπει να διαχειριστεί. Θα το ενθαρρύνει να σκεφτεί μόνο του την κατάσταση και να φτάσει στην λύση με τις δικές του δυνάμεις.

Ανάκριση τρίτου βαθμού
Τείνουμε να πιστεύουμε ότι ο ιδανικός διάλογος γίνεται όταν μπορούμε να κοιτάξουμε τον άλλο στα μάτια. Και παρόλο που κάτι τέτοιο μπορεί να ισχύει με τους φίλους ή το σύντροφό μας, μπορεί να είναι δύσκολο για το παιδί να σας κοιτάει στα μάτια και να σας μιλήσει για τα θέματα που το απασχολούν. Δοκιμάστε να μιλήσετε όταν είστε στο αυτοκίνητο ή κάπου που δεν θα είναι απαραίτητο να είστε τετ α τετ, αν αισθανθείτε ότι υπάρχει κάτι που το παιδί θα ήθελε να μοιραστεί μαζί σας.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top