Now Reading
Έφηβοι και social media: μία σχέση αγάπης και…στρες

Έφηβοι και social media: μία σχέση αγάπης και…στρες

Πώς επηρεάζουν τους νέους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ποιο είναι το χειρότερο

 

Αρνητικά επηρεάζουν την ψυχολογία των εφήβων και των νέων τα social media, σύμφωνα με την Βασιλική Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (RSPH) η οποία υποστηρίζει ότι η χρήση τους, που σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολική, μπορεί να βλάψει την εικόνα που έχουν οι νέοι για τον εαυτό τους, να τους προκαλέσει άγχος, κατάθλιψη αλλά και αισθήματα ανεπάρκειας.

Συνολικά 1.479 νέοι ηλικίας 14-24 ετών κλήθηκαν να απαντήσουν ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση των social media και τις επιδράσεις που έχουν στη ζωή και την ψυχολογία τους, μέσα από καταστάσεις όπως η κατάθλιψη, το άγχος, η μοναξιά, ο ύπνος, οι σχέσεις, η εικόνα για το σώμα και το bullying.

Το μέσο με την πιο θετική επίδραση στην ψυχική τους υγεία αναδείχτηκε το YouTube, ενώ το Instagram ήταν το χειρότερο. Καλύτερο μετά το YouTube, είναι το Twitter και ακολουθεί το Facebook και το Snapchat.

Το δημοφιλές app αν και έχει πάνω από 700 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα επιδρά καταστροφικά στην ψυχολογία των νέων και στην αυτοεκτίμησή τους, γιατί μέσα από τις φωτογραφίες του συγκρίνουν τον εαυτό τους με μη ρεαλιστικές και ως επί το πλείστον επεξεργασμένες εκδοχές της πραγματικότητας λένε οι ειδικοί.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, να έχουν άσχημη εικόνα για τον εαυτό τους και να αναπτύσσουν αγχώδεις διαταραχές στην προσπάθειά τους να πετύχουν το τέλειο, που υπάρχει όμως μόνο στις φωτογραφίες π.χ. του Instagram και τις σελίδες των περιοδικών.

Δείτε Επίσης

Στις μέρες μας που το 90% σχεδόν των νέων χρησιμοποιούν κάποια από τα social media, η έρευνα επισημαίνει ότι αυτά μπορεί να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Η επικεφαλής της Βασιλικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας Σίρλεϊ Κράμερ επεσήμανε πως «είναι ενδιαφέρον ότι το Instagram και το Snapchat θεωρούνται τα χειρότερα για την ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και οι δύο πλατφόρμες δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους».

*από το Αθηναϊκό Πρακτορείο

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top