Now Reading
«Έξυπνη διατροφή» για ακόμα πιο έξυπνα παιδιά

«Έξυπνη διατροφή» για ακόμα πιο έξυπνα παιδιά

Ποιες τροφές ενισχύουν τον εγκέφαλο και τις γνωστικές-μαθησιακές δεξιότητες

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που μερικά από τα καλύτερα σνακ για παιδιά (ειδικά των μαθητών) έχουν ως βάση του τα μούρα (ειδικά τα μύρτιλα), ελιές, ψάρι, αβοκάντο, αβγά. Η επιστήμη έχει δείξει ότι τα συστατικά των παραπάνω τροφών βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην τόνωση των μαθησιακών δεξιοτήτων. Είναι σημαντικό να έχουμε μια ολιστική άποψη της διατροφής για τον εγκέφαλο, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η εστίαση σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό, αποκλείοντας άλλα, μπορεί να υπονομεύσει τη λειτουργία του. Το γεγονός είναι ότι πολλά θρεπτικά συστατικά ωφελούν τον εγκέφαλο και αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους για να βοηθήσουν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει άριστα.

Τούτου λεχθέντος, γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά είναι πρωταγωνιστές στον τομέα της ανάπτυξης του εγκεφάλου και της υγείας των παιδιών. Η κατανόηση τους μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε μια υγιεινή διατροφή για το παιδί σας.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ειδικά τα DHA και EPA, βοηθούν στην παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, ενισχύουν τη ροή του αίματος, επιβραδύνουν τη γήρανση και μπορεί να επηρεάσουν το μέγεθος του εγκεφάλου. Για τα παιδιά, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε καλύτερη εστίαση και βελτιωμένες δεξιότητες ανάγνωσης στην τάξη, και για τα μικρότερα παιδιά, βελτιωμένη μαθησιακή ικανότητα και έλεγχο παρορμήσεων.

Η χολίνη βοηθά το κέντρο μνήμης στον εγκέφαλο να αναπτυχθεί, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μάθηση.

Πρωτεΐνες, σίδηρος και ψευδάργυρος χρειάζονται για την ανάπτυξη του εγκεφάλου από μικρή ηλικία. Ευτυχώς, αυτά τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται μαζί σε βόειο κρέας, πουλερικά με σκούρο κρέας, φασόλια και ορισμένους σπόρους. Μια ανεπάρκεια σιδήρου στη βρεφική ηλικία, για παράδειγμα, έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμη γνωστική επίδραση στα παιδιά.

Και η λίστα συνεχίζεται. Μπορείτε να βασιστείτε σε φυλλικό οξύ, ιώδιο και σύμπλεγμα βιταμινών Α, D, Ε και Β για να εμπλακείτε στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθώς και στη λουτεΐνη και τη ζεαξανθίνη, που βοηθούν την οπτική ανάπτυξη του παιδιού σας και μπορεί να υποστηρίξουν τη γνωστική ανάπτυξη.

Φυσικά, οι οικογένειες μπορούν να προσφέρουν τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά του εγκεφάλου για να βελτιώσουν τη συνολική διατροφή τους. Στοχεύστε τα ακόλουθα τρόφιμα για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου:

Προσφέρετε καρύδια, σπόρους, λιπαρά ψάρια, ελιές και ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια για να προσθέσετε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στη διατροφή. Θυμηθείτε να αλέσετε τα καρύδια για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.

Βρείτε τρόπους για να προσφέρετε αυγά, κρέας, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και δημητριακά υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες για να στοχεύσετε σε πρωτεΐνη, χολίνη, σίδηρο και ψευδάργυρο. Ανακατέψτε τα αυγά με σπανάκι και από πάνω τυρί. Ή, χρησιμοποιήστε μια χύτρα για να ετοιμάσετε βόειο κρέας ή πουλερικά για να μεγιστοποιήσετε την τρυφερότητα. Ψιλοκόψτε κρέας για πιο εύκολο φαγητό.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών Α, D και Β12. Αναζητήστε νέα προϊόντα διατροφής που προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 DHA, EPA, ALA και χολίνη, για να κλείσουν το διατροφικό κενό. Χρησιμοποιήστε το ως συνοδευτικό για πρωινό ή μεσημεριανό γεύμα ή ως πρωινό ή απογευματινό σνακ.

Ξηροί καρποί, βούτυρα ξηρών καρπών, αβοκάντο, σπόροι, φυτικά έλαια και φύτρο σιταριού προσφέρουν βιταμίνη Ε. Απλώστε ένα λεπτό στρώμα αβοκάντο ή βούτυρο σπόρων σε ψωμί, κουλούρια ή κράκερ. Προσθέστε φύτρο σιταριού σε πλιγούρι βρώμης ή smoothies.

Τα εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως τα δημητριακά, το ψωμί, τα αυγά και το γάλα έχουν ενισχυμένες πηγές σιδήρου, ψευδαργύρου, φυλλικού οξέος, DHA, EPA και άλλων θρεπτικών συστατικών. Τα έτοιμα προς κατανάλωση δημητριακά είναι ευπροσάρμοστα. Μπορείτε να τα ερβίρετε για πρωινό, ως σνακ.

Δείτε Επίσης

Και μην ξεχνάτε τις θετικές στρατηγικές σίτισης – μπορούν να λειτουργήσουν μαγικά και με μικρά παιδιά:

Επιλέξτε πολύχρωμα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά και κόψτε τα σε σχήματα μπουκιάς ή «δάχτυλα» για να προσελκύσετε το ενδιαφέρον για φαγητό.

Αφήστε τα παιδιά να σερβίρονται μόνα τους και φτιάξτε το πιάτο τους από τα έτοιμα φαγητά για το γεύμα.

Spice it up: Προσθέστε μπαχαρικά, καρυκεύματα και άλλες γεύσεις στα τρόφιμα. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στα μικρά παιδιά αρέσει το νόστιμο φαγητό.

Βάλτε dressing και ντιπ στο πλάι. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να πειραματίζονται με ντιπ!

Παρόλο που δεν υπάρχει ένα μαγικό φαγητό, μια θρεπτική ουσία ή μια συγκεκριμένη στρατηγική σίτισης που θα εγγυάται ένα ανώτερο IQ, η προσπάθεια να συμπεριλάβετε μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του παιδιού σας θα υποστηρίξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου και θα υποστηρίξει τη μελλοντική μάθηση.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top