Now Reading
Ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για όσους δεν αντέχουν τα πεθερικά τους.

Ένας μικρός οδηγός επιβίωσης για όσους δεν αντέχουν τα πεθερικά τους.

Οι ειδικοί σας καθοδηγούν ώστε να διαφυλάξετε την ψυχική ηρεμία και το γάμο σας.

Λέγεται ότι όταν παντρευόμαστε κάποιον, παντρευόμαστε και την οικογένειά του και, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια. Μάλλον δυστυχώς γιατί, σύμφωνα με μια αμερικανική δημοσκόπηση του 2016, η σχέση με τα πεθερικά αποτελεί πηγή στρες για το 96% των αντρών!

Πώς θα επιβιώσετε λοιπόν αν ανήκετε σε αυτό το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό;

Σύμφωνα με την Terri Apter, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και συγγραφέα του βιβλίου «What Do You Want from Me? Learning to Get Along with In-Laws» (Τι θέλεις από μένα; Μαθαίνοντας να τα πηγαίνετε καλά με τα πεθερικά), «όταν κάποιος γίνεται μέλος μιας καινούριας οικογένειας μετά το γάμο του, ελπίζει ότι θα δημιουργήσει τη δική του οικογένεια, όπου θα υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και οικειότητα ανάμεσα σε εκείνον και τη σύντροφό του». Αλλά αυτό που τελικά ανακαλύπτει είναι ότι τα πεθερικά του υπομονεύουν τα παραπάνω ζητούμενα, προσθέτει η ίδια.

Κι αυτό γιατί τα πεθερικά βάζουν το γαμπρό (ή τη νύφη) τους κάτω από το μικροσκόπιο και τον υποβάλλουν σε συνεχείς δοκιμασίες. Και ο γαμπρός (ή η νύφη) το γνωρίζει. «Τα πεθερικά θεωρούν ότι οφείλουν να θέσουν στον εαυτό τους ερωτήματα όπως: “Αυτό το πρόσωπο θα αγαπάει, θα στηρίζει και θα φροντίζει την κόρη/το γιο μου;”, “Μήπως θα υπονομεύσει τη δική μου θέση στην οικογένεια;” και “Μήπως θα αλλάξει η σχέση με το παιδί μου;”».

Έτσι, η σχέση μας με τα πεθερικά, αντί να χτιστεί σε υγιείς βάσεις γίνεται ανταγωνιστική και μοιάζει εξαρχής καταδικασμένη. Τα καλά νέα; Από τη στιγμή που θα το συνειδητοποιήσουμε, μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

«Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να αναγνωρίσουμε τους φόβους των πεθερικών μας ότι θα βρεθούν στο περιθώριο ή θα αποκλειστούν από τα οικογενειακά μας θέματα», εξηγεί η Apter. «Μπορείτε λοιπόν να τους διαβεβαιώσετε ότι οι σχέσεις τους με την οικογένεια θα συνεχιστούν όπως πριν. Να τους δείξετε ότι εκτιμάτε τη συνεισφορά τους και πως σας ενδιαφέρει να τους γνωρίσετε καλύτερα. Έτσι, θα τους περάσετε το μήνυμα ότι δεν τους βλέπετε σαν απειλή».

Με λίγα λόγια, προσπαθήστε να μετατρέψετε τον ανταγωνισμό σε συνεργασία, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να καταλήξετε να μην μπορείτε να ανεχθείτε ο ένας τον άλλο.

Ακόμα πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι να θέσετε ξεκάθαρα όρια. Βασική προϋπόθεση για να μην επιδιώκουν τα πεθερικά να ανακατεύονται στα πάντα είναι να μην τους κάνετε να νιώσουν ότι τους αποκλείετε από τα πάντα.

«Ο μεγαλύτερος φόβος ενός γονέα είναι μήπως απομονωθεί από τα παιδιά και τα εγγόνια του», διευκρινίζει η Apter. «Και κάποιες φορές οι άνθρωποι που νιώθουν να απειλούνται συμπεριφέρονται άσχημα. Επομένως η καλύτερη προσέγγιση είναι να καθησυχάσετε τα πεθερικά σας, διατηρώντας μια καλή επαφή μαζί τους, ενώ ταυτόχρονα θέτετε όρια», συνοψίζει η Apter και λέει ότι είναι καλύτερο να τους πείτε «Τώρα δεν είναι καλή ώρα για να μας επισκεφτείτε», παρά να τους κάνετε να αισθανθούν αποκλεισμένοι.

Κανένας δεν ανυπομονεί για ένα οικογενειακό τραπέζι με τα πεθερικά, αλλά το ζητούμενο είναι να μη φτάσετε στο σημείο να στρεσάρεστε με τη σκέψη του και μόνο. Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στη σχέση μας με τα πεθερικά είναι να υποθέτουμε ότι μπορούμε να αγνοούμε εντελώς τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους. Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ζητήσουμε από το παιδί τους να διαλέξει ανάμεσα σε εμάς και εκείνους.

Δείτε Επίσης

Γενικά tips για να βελτιώσετε τη σχέση σας με τα πεθερικά.

-Δείξτε τους ότι τους εκτιμάτε και καθησυχάστε τους ότι δεν σκοπεύετε να τους απομακρύνετε από παιδιά και εγγόνια. Παράλληλα όμως θέστε όρια.

-Μην αγνοείτε εντελώς τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.

-Ποτέ μη ζητάτε από τη/το σύντροφό σας να διαλέξει ανάμεσα σε εσάς και εκείνους.

-Στη σχέση σας με τα πεθερικά, προσπαθήστε να μετατρέψετε τον ανταγωνισμό σε συνεργασία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top