Now Reading
Άντρες προσοχή, οι γιατροί λένε μακριά από αλκοόλ για 6 μήνες προτού να γίνετε μπαμπάδες…

Άντρες προσοχή, οι γιατροί λένε μακριά από αλκοόλ για 6 μήνες προτού να γίνετε μπαμπάδες…

Η κατανάλωση αλκοόλ από τους μελλοντικούς γονείς συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων για το μωρό

Οι μελλοντικοί γονείς θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν αλκοόλ πριν από τη σύλληψή τους για να προστατεύσουν το μωρό από καρδιακές βλάβες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Προληπτικής Καρδιολογίας (Journal of the European Society of Cardiology, ESC).

Η κατανάλωση οινοπνεύματος τρεις μήνες πριν από την εγκυμοσύνη ή κατά το πρώτο τρίμηνο σχετίζεται με 44% αυξημένο κίνδυνο συγγενών καρδιακών παθήσεων για τους πατέρες και 16% για μητέρες, σε σύγκριση με το αν δεν έπιναν αλκοόλ. Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, που ορίζεται έως πέντε ή περισσότερα ποτά ανά φορά, σχετίζεται με 52% υψηλότερη πιθανότητα αυτών των γενετικών ανωμαλιών για τους άνδρες και 16% για τις γυναίκες.

«Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών από τους ενδεχόμενους γονείς είναι μια υψηλού κινδύνου και παράτολμη συμπεριφορά που όχι μόνο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα το μωρό τους να γεννηθεί με καρδιακό ελάττωμα αλλά και να βλάψει σοβαρά την υγεία τους», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι όταν τα ζευγάρια προσπαθούν για ένα μωρό, οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν αλκοόλ για τουλάχιστον έξι μήνες πριν τη γονιμοποίηση, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να σταματήσουν το αλκοόλ ένα χρόνο πριν και να το αποφύγουν όσο είναι έγκυες.

Οι συγγενείς καρδιακές παθήσεις είναι οι συνηθέστερες γενετικές ανωμαλίες, με περίπου 1,35 εκατομμύρια μωρά να προσβάλλονται κάθε χρόνο. Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων αργότερα στη ζωή τους, ακόμη και μετά από χειρουργική θεραπεία και αποτελούν την κύρια αιτία του βρεφικού θανάτου. Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει τερατογενέσεις και έχει συνδεθεί με το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού (FASD). Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά με FASD έχουν συγγενείς καρδιακές παθήσεις, υποδεικνύοντας ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να εμπλέκεται σε αυτές τις διαταραχές.

Προηγούμενες μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ αλκοόλ και συγγενούς καρδιακής νόσου έχουν επικεντρωθεί σε υποψήφιες μητέρες, με αβέβαια αποτελέσματα. Αυτή είναι η πρώτη μετα-ανάλυση για να εξεταστεί ο ρόλος της κατανάλωσης οινοπνεύματος από άντρες που επιχειρούν να γίνουν μπαμπάδες.

Δείτε Επίσης

Οι ερευνητές συνέταξαν τα καλύτερα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 1991 και 2019, τα οποία ανήλθαν σε 55 μελέτες, συμπεριλαμβανομένων 41.747 μωρών με συγγενείς καρδιακές παθήσεις και 297.587 χωρίς. Η ανάλυση έδειξε μια μη γραμμική σχέση δόσης-απόκρισης μεταξύ της γονικής κατανάλωσης οινοπνεύματος και των συγγενών καρδιακών παθήσεων. Παρατηρήσαν έναν σταδιακά αυξανόμενο κίνδυνο συγγενών καρδιακών παθήσεων, καθώς η γονική κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε. Η σχέση δεν ήταν στατιστικά σημαντική στις χαμηλότερες ποσότητες.

Χρειάζονται να γίνουν περισσότερες και πιο στοχευμένες έρευνες, ωστόσο η εγκρατής κατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη και για τους δύο γονείς και η απόχη από τη μέλλουσα μαμά μετά τη σύλληψη μόνο καλό μπορούν να προσφέρουν… και καλύτερη υγεία για τους ίδιους και το μωρό τους!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top