Now Reading
Άνδρες πάρτε τα μέτρα σας – Τι δείχνουν νέες μελέτες για το βιολογικό σας ρολόι

Άνδρες πάρτε τα μέτρα σας – Τι δείχνουν νέες μελέτες για το βιολογικό σας ρολόι

Μεγαλώνοντας μειώνεται σημαντικά η ποιότητα του σπέρματος

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα σε επιστημονικό περιοδικό διαπίστωσε ότι και οι άνδρες διαθέτουν βιολογικό ρολόι και, όπως και οι γυναίκες, η  αναπαραγωγική ικανότητα αρχίζει να μειώνεται περίπου στον ίδιο χρόνο, δηλαδή στην ηλικία των 35 ετών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι και οι άνδρες πρέπει να λαμβάνουν συμβουλευτική για την αναπαραγωγή και να εξετάζουν το ενδεχόμενο να παγώσουν το σπέρμα τους πριν φτάσουν 40.

Ενώ είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στις γυναίκες μετά από 35 ετών μπορεί να επηρεάσουν τη σύλληψη, την εγκυμοσύνη και την υγεία του παιδιού, οι περισσότεροι άνδρες δεν συνειδητοποιούν ότι η προχωρημένη ηλικία τους μπορεί να έχει παρόμοιο αντίκτυπο. Η μελέτη εξέτασε δεδομένα πάνω από τέσσερις δεκαετίες που συνδέουν την ηλικία της μητέρας με την εγκυμοσύνη, τη γέννηση του μωρού και την υγεία του παιδιού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη ηλικία ενός άνδρα κατά τη στιγμή της σύλληψης συνεπάγεται περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γέννησης.

Η ποιότητα του σπέρματος μειώνεται με την ηλικία. Όχι μόνο η σύλληψη γίνεται δυσκολότερη, αλλά η υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού τίθεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς οι άντρες γίνονται 35, 40, 45 ετών και άνω.

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο ανδρικής υπογονιμότητας, φαίνεται ότι υπάρχουν και άλλες δυσμενείς αλλαγές που μπορεί να εμφανιστούν στο σπερματοζωάριο με τη γήρανση. Για παράδειγμα, ακριβώς όπως οι άνθρωποι χάνουν τη μυϊκή δύναμη, την ευελιξία και την αντοχή με την ηλικία, στους άνδρες, το σπέρμα τείνει επίσης να χάσει τη φυσική δύναμη του κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής.

Συγκεκριμένα, οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι μητέρες και τα μωρά όταν ο πατέρας είναι μεγάλος σε ηλικία μπορεί να εκδηλωθούν ως εξής:

* Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι μητέρες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης, προεκλαμψία και πρόωρο τοκετό.

Δείτε Επίσης

* Κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι γυναίκες και τα μωρά αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρης γέννησης, καθυστερημένης γέννησης, χαμηλής βαθμολογίας Apgar, χαμηλού βάρους γέννησης, υψηλότερης συχνότητας εμφάνισης νεογέννητων σπασμών και γενετικών ανωμαλιών, όπως συγγενείς καρδιακές παθήσεις και σχισμές του ουρανίσκου.

Ακόμη και μετά τη γέννηση τους, τα παιδιά με προχωρημένης ηλικίας μπαμπάδες καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά παιδικών καρκίνων, αυτισμού και ψυχιατρικών και γνωστικών διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια.

Ενώ δεν γνωρίζουμε ακριβώς γιατί ορισμένες από αυτές τις συνθήκες υγείας συνδέονται με την προχωρημένη πατρική ηλικία, έχουμε ισχυρότερες ενδείξεις ότι οι ηλικιωμένοι άνδρες που θέλουν να γίνουν πατέρες αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους – όπως γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top