Now Reading
Όταν το μωρό ταλαιπωρείται από κολικούς

Όταν το μωρό ταλαιπωρείται από κολικούς

Μία κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλοί γονείς

Το μωράκι σας μπορεί να κλαίει για ώρες, χωρίς να υπάρχει κάποια προφανής αιτία, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ανήμπορη να το καθησυχάσετε και να το ηρεμήσετε.

Τις περισσότερες φορές, όμως, που ένα μωρό κλαίει με αυτό τον τρόπο είναι γιατί υποφέρει από κολικούς.

Ως κολικοί θεωρούνται τα συχνά επεισόδια έντονου κλάματος, που μπορεί να φτάνουν τις 3 ώρες την ημέρα, για περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα και για διάστημα τουλάχιστον 3 εβδομάδων, όταν το μωρό δεν έχει κανένα πρόβλημα υγείας.

Συνήθως οι κολικοί υποχωρούν στους 3 μήνες και σπάνια εμφανίζονται σε μωρά που είναι μεγαλύτερα από 6 μηνών.

Το βασικό σύμπτωμα στα περισσότερα μωρά είναι το διαρκές κλάμα, το οποίο όμως μπορεί να συνοδεύεται από δυσκαμψία των άκρων, κόκκινο προσωπάκι, παγωμένα πόδια, φουσκωμένη κοιλιά και πολλά αέρια.

Τις περισσότερες φορές το κλάμα, που δύσκολα μπορούν να σταματήσουν τα χάδια και οι φροντίδες της μαμάς και του μπαμπά, συμβαίνει τις ίδιες πάνω κάτω ώρες της ημέρας, αρκετά συχνά τα βράδια και μετά το τάισμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή.

Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι προκαλεί τους κολικούς, ως πιθανά αίτια θα ακούσετε πολλές φορές τα πολλά αέρια, τους πόνους στην κοιλιά, το στρες της μαμάς που μπορεί να μεταφέρεται στο παιδί (ακόμα και από την περίοδο της εγκυμοσύνης) ενώ και ορισμένα τρόφιμα στη διατροφή της μαμάς την περίοδο που θηλάζει θεωρείται ότι μπορεί να κάνουν πιο συχνούς τους κολικούς.

Για να μπορέσετε να περιορίσετε κάπως την εμφάνιση των κολικών, δοκιμάστε να:
-θηλάστε σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού, όπου δεν θα έχετε εξωτερικές ενοχλήσεις
-φροντίστε το στόμα του μωρού να εφαρμόζει καλά στο στήθος (ή το μπιμπερό) για να μην καταπίνει αέρα από το πλάι του στόματός του.
-δίνετέ του την ευκαιρία να ρευτεί
-αν πίνει από μπιμπερό, μην του δίνετε τον αφρό του γάλακτος που έμεινε στο τέλος
-δοκιμάστε να αποφύγετε για λίγες ημέρες κάποια φαγητά όπως μπαχαρικά, καφέ, τσάι και αναψυκτικά με ανθρακικό.

Όταν το μωρό κλαίει από τους κολικούς, μπορείτε να το κρατήσετε λίγο όρθιο στην αγκαλιά σας, να του κάνετε ελαφρύ μασάζ στην κοιλιά του ή να του βάλετε ένα ζεστό επίθεμα για μερικά λεπτά. Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε μία βόλτα με το αυτοκίνητο, αφού η κίνηση μπορεί να το βοηθήσει να ηρεμήσει, απαλή μουσική στο δωμάτιό του ή ένα ζεστό χαλαρωτικό μπάνιο.

Δείτε Επίσης

Σε κάθε περίπτωση, καθώς είναι ένα θέμα που δεν έχει προφανή αιτία, χρειάζεται πάνω από όλα υπομονή. Το μωρό σας θα ξεπεράσει τους κολικούς ενώ μέχρι τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν προβληματίζεστε ότι το μωρό σας ταλαιπωρείται πολύ από τους συγκεκριμένους πόνους.

Θα πρέπει παράλληλα να θυμάστε ότι ένα μωρό που κλαίει έντονα σε ηλικία έως 3 μηνών δεν σημαίνει πάντα ότι έχει κολικούς, ειδικά αν παράλληλα δεν έχει όρεξη να φάει, είναι ζεστό, κάνει εμετό ή έχει οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του. Το έντονο κλάμα οφείλεται σε κολικούς όταν το μωρό δεν έχει κάποιο άλλο θέμα με την υγεία του. Αν ανησυχείτε ότι μπορεί να είναι οτιδήποτε άλλο, συμβουλευτείτε άμεσα το γιατρό σας.

*με πληροφορίες από paidiatros.com

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top