Now Reading
Χρόνια πολλά UNICEF

Χρόνια πολλά UNICEF

Στις 11 Δεκεμβρίου, γιορτάζεται η επέτειος της δημιουργίας της UNICEF

Από την ίδρυσή του, το Διεθνές Ταμείο Έκτακτης Ανάγκης των Ηνωμένων Εθνών (UNICEF) παρέχει ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια σε παιδιά και μητέρες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σε όλο τον κόσμο, η UNICEF ανταποκρίνεται όταν προκύπτουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε χώρες που έχουν υποστεί πόλεμο, τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών και των επιδημιών.

Με έδρα στη Νέα Υόρκη, είναι ένα από τα μέλη της Ομάδας Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών δημιούργησε τη UNICEF στις 11 Δεκεμβρίου 1946 ως λύση στην αυξανόμενη ανάγκη για βοήθεια έκτακτης ανάγκης για παιδιά που επλήγησαν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ludwik Rajchman, Πολωνός βακτηριολόγος, θεωρείται ο ιδρυτής της UNICEF και ήταν ο πρώτος πρόεδρός της από το 1946 έως το 1950. Το 1953, η UNICEF έγινε μόνιμο κομμάτι του Συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και το όνομά του συντομεύτηκε από την αρχική Έκτακτη Παιδική Έκτακτη Ανάγκη των Ηνωμένων Εθνών Ταμείο αλλά συνέχισε να είναι γνωστό από το δημοφιλές αρκτικόλεξο βάσει του προηγούμενου τίτλου.

Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών, με κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη και αποστολή την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών και των μητέρων τους στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το 1954, ο ηθοποιός Ντάνι Κέι ανακηρύσσεται πρώτος πρεσβευτής της UNICEF, με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και συγγραφείς τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως «Πρεσβευτές Καλής Θέλησης» ή «Ειδικοί Εκπρόσωποι» της. Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα ήταν, επίσης, η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Η UNICEF βοήθησε ποικιλοτρόπως τη χώρα μας από το 1947 έως το 1969. Εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης, συνολικού ύψους 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 1977 ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, με σκοπό την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά.

Μετά από διακοπή λίγων χρόνων η Unicef επέστρεψε στην Ελλάδα στις 20/11/2020, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδιού.  «Η Ελλάδα και η UNICEF έχουν εργαστεί στενά τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στη χώρα και σε ολόκληρη την περιοχή. Σήμερα διευρύνουμε την εξαιρετική μας συνεργασία, με τρόπο που θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε όλα τα παιδιά στη χώρα. Ο ελληνικός λαός, το ελληνικό κράτος και η κυβέρνησή σας μπορούν να είναι σίγουροι για την πλήρη και ουσιαστική δέσμευση του οργανισμού να εργασθεί σκληρά για κάθε παιδί στη χώρα», δήλωσε ο Εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, κ. Luciano Calestini.

Το Πρόγραμμα του Γραφείου της UNICEF στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί επίσημα το 2021, μετά την ολοκλήρωση σειράς διαβουλεύσεων με σχετικά υπουργεία και αρμόδιες αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη UNICEF και το έργο της για παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.unicef.org/eca.

Δείτε Επίσης

Ακολουθήστε το έργο της UNICEF στην Ελλάδα μέσω:

https://www.facebook.com/UNICEFGreece

https://twitter.com/UNICEF_Greece

https://www.instagram.com/unicefgreece/

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top