TOP

Αν δεν έχετε καταφέρει ακόμα να φτιάξετε τα χριστουγεννιάτικα γλυκά σας, ή χρειάζεστε μια… δεύτερη δόση – ακόμα κι αν δεν είστε πολύ της ζαχαροπλαστικής και προτιμάτε την ασφαλή λύση να πάρετε έτοιμα, αν έχετε παιδιά στο σπίτι ξανασκεφτείτε το. Από την ηλικία που τα παιδιά αρχίζουν να παίζουν με πλαστελίνες ή παιχνίδια ρόλων, τα μαγειρέματα παραμένουν μια αγαπημένη ασχολία. Μην ξεχνάμε ότι τα «κουζινικά» είναι ένα διαχρονικά δημοφιλές παιχνίδι. Κι όχι η ασχολία δεν είναι μόνο για τα κορίτσια του σπιτιού. Αυτά τα στερεότυπα πρέπει να καταργηθούν από μικρή ηλικία και να διατηρούνται ανενεργά σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους. Κι αν η κουζίνα είναι το δικό σας βασίλειο, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας και –έστω για τις μέρες των εορτών– να γίνει ένας δημιουργικός χώρος… που για τα παιδιά μπορεί να είναι ισοδύναμος με τη χώρα των θαυμάτων.

Με όλες τις εκπομπές μαγειρικής τα τελευταία χρόνια, τους τηλεοπτικούς διαγωνισμούς και τα αντίστοιχα σόου η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική έγινε μόδα αλλά και επαγγελματική κατεύθυνση. Ωστόσο δεν χρειάζεται να νιώθετε ότι μιμείστε τηλεοπτικά πρότυπα στο σπίτι κι ειδικά με τα μικρά παιδιά. Και πριν την τηλεόραση η κουζίνα θεωρούνταν η εστία του σπιτιού και ο πιο οικογενειακός χώρος. Γιατί είναι ωφέλιμο να φτιάξετε τα γλυκά μαζί με τα παιδιά; Ο κοινός χρόνος είναι μια πολύ καλή αιτία. Αλλά εκτός από την ώρα κοινής δημιουργικής απασχόλησης, η ζαχαροπλαστική μαζί τους θα τονώσει εκτός από το αίσθημα επικοινωνίας και σύνδεσης και την αυτοπεποίθησή τους. Θα τους δείξετε ότι τα εμπιστεύεστε, ότι τα θεωρείτε ικανά να σας βοηθήσουν και να αναλάβουν ρόλους και πρωτοβουλίες.

Η όλη διαδικασία θα τους μάθει να ακολουθούν βήματα και οδηγίες. Από την προετοιμασία: Πλένουμε τα χέρια μας, βάζουμε ειδικά ρούχα, ετοιμάζουμε τον πάγκο μας, βγάζουμε τα υλικά, ακολουθούμε μια σειρά προκαθορισμένη. Όσο τους μιλάμε παράλληλα, «τώρα προθερμαίνουμε το φούρνο», και τους εξηγούμε όλα τα στάδια, μαθαίνουν νέες έννοιες κι έρχονται σε επαφή με ένα εντελώς νέο λεξιλόγιο. Μαθαίνουν να ξεχωρίζουν και να διακρίνουν τις διαφορές. Αλλιώς μυρίζει η κανέλα, αλλιώς το γαρίφαλο. Αλλιώς το λεμόνι όταν το κρατάμε στο χέρι, κι αλλιώς όταν το ξύνουμε στον τρίφτη. Το ίδιο χρώμα έχει το αλεύρι με τον μπέικεν πάουντερ αλλά άλλη δουλειά κάνει το ένα κι άλλο το άλλο. Ενώ η σόδα όταν ανακατεύεται με τον χυμό πορτοκάλι κάνει ένα πείραμα που πάντα τα ενθουσιάζει όταν το βλέπουν για πρώτη φορά! Κι όταν έρχεται η ώρα να πλάσουμε το μείγμα και μετά να του δώσουμε σχήμα –στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες– αυτό είναι το στάδιο που απολαμβάνουν περισσότερο! Δώστε ένα περιθώριο για αυτοσχεδιασμό, πειραματισμό και χρήση της φαντασίας τους. Ακόμα κι αν δεν σας ικανοποιεί το τελικό σχήμα που δίνουν στα γλυκά, μην τα αποπάρετε και μην τα αποθαρρύνετε. Μπορείτε να τους δείξετε πώς να το κάνουν. Κι αν δεν το καταφέρνουν –ειδικά τα πιο μικρά– μη διαλύσετε, ειδικά μπροστά τους, αυτά που έφτιαξαν μπορείτε να τους παραχωρήσετε μία δόση ενός ταψιού, να δώσουν στα γλυκά τους το σχήμα που θέλουνε. Είναι μια κίνηση που πραγματικά θα εκτιμήσουν και θα τους δώσει μεγάλη χαρά. Η συμμετοχή τους είναι σημαντικό να μην τελειώσει στο εύκολο στάδιο. Είναι σημαντικό να μείνουν ως το τέλος. Να βοηθήσουν στο βαθμό που μπορούν –ανάλογα με την ηλικία τους– και στο συμμάζεμα-καθάρισμα της κουζίνας και των σκευών. Έτσι θα περιμένουν και να δουν το αποτέλεσμα. Το ψήσιμο και μετά το μέλωμα για τα μελομακάρονα, και το στάδιο με την άχνη για τους κουραμπιέδες. Ενώ ως προς τη βασιλόπιτα μην ξεχάσετε να τους δώσετε να βάλουν εκείνα το φλουρί, μέσα στο μείγμα…

Εμείς σας διαλέξαμε για το καλό τρεις συνταγές από τρεις κορυφαίους αντιπροσώπους του είδους τους – εσείς μπορείτε να βρείτε άλλη συνταγή, να ακολουθήσετε τη συνταγή της μαμάς σας ή να φτιάξετε μια δική σας. Σημασία έχει εσείς και οι μικροί βοηθοί σας να το απολαύσετε! Σας ευχόμαστε υπέροχες και γλυκές γιορτές!

Μελομακάρονα

Υλικά

240 γραμ. σπορέλαιο

240 γραμ. ελαιόλαδο

50 γραμ. κονιάκ

160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι

1 κ.γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής

200 γραμ. ζάχαρη

1 κ.γλ. γαρύφαλλο

2 κ.γλ. κανέλα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα

900 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι

400 γραμ. ζάχαρη

400 γραμ. νερό

400 γραμ. μέλι θυμαρίσιο

½ λεμόνι (ακέρωτο)

αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τα κλασικά μελομακάρονα, σιροπιασμένα, μελωμένα και αφράτα μαζί, χρειάζεστε απλά υλικά που έχετε όλοι. Η συνταγή είναι εύκολη γι’ αυτό ζυγίσετε τα υλικά να τα έχετε όλα μετρημένα και μπροστά σας. Έτσι 5΄ είναι αρκετά για να φτιάξετε τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα μελομακάρονα. Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα. Δεν παιδεύουμε το μείγμα για πολύ ώρα αν θέλουμε να φτιάξουμε τα πιο ωραία μελομακάρονα και να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι. Η ζύμη για τα μελομακάρονα πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή. Αν έχετε χρόνο, αφήστε τη σκεπασμένη για 15΄στον πάγκο. Όσο πιο πολύ ξεκουράζεται, τόσο πιο ωραία πλάθονται μετά.Πάμε να τα πλάσουμε παρέα. Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες αραιά μεταξύ τους. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν. Αφού πλάσουμε τις δυο πρώτες λαμαρίνες, βάζουμε τα μελομακάρονα στο φούρνο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη. Τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η λυχνία της κουζίνας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει το σιρόπι. Σιροπιάζουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν σιρόπια. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα με το σιρόπι σιγά σιγά. Αφήστε τα να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά. Εγώ τα προτιμώ με την πρώτη εκδοχή. Λίγο σιρόπιασμα. Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδια. Σε πολλές περιοχές το μελομακάρονο πασπαλίζεται με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.

(συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου)

Κουραμπιέδες

300 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βαζάκι και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα – το χρησιμοποιούμε κρύο, ώστε να είναι σε στερεή μορφή)

120 γρ. αμύγδαλα αναποφλοίωτα

0.50 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα βανίλια σε σκόνη

110 γρ. άχνη ζάχαρη & επιπλέον για το πασπάλισμα

25 γρ. ρούμι μαύρο ή κονιάκ

600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 160°C (σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις) για 8 λεπτά, ώστε να καβουρδιστούν. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά και τα κοπανίζουμε στο γουδί σε χοντρά κομμάτια ή τα σπάμε πιέζοντάς τα με τον πλάστη ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες. Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το βούτυρο με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 20 λεπτά. (Όσο περισσότερο το χτυπάμε, τόσο καλύτερη θα γίνει η ζύμη. Αυτό είναι το μυστικό στους κουραμπιέδες.) Έπειτα ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα σε πιο χαμηλή ταχύτητα (γιατί θα ζορίζεται το μίξερ) για 10 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ρούμι. Πλάθουμε στρογγυλούς κουραμπιέδες σε διάμετρο 3 εκ. και τους πιέζουμε με το δάχτυλό μας ελαφρώς στην κορυφή. Τους βάζουμε σε μια λαμαρίνα, πάνω σε λαδόκολλα, και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 20-30 λεπτά, ανάλογα και με το μέγεθος που τους πλάσαμε. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους ρίχνουμε σε ένα ταψί γεμάτο άχνη. Τους γυρνάμε να καλυφθούν καλά και τους μεταφέρουμε σε μία πιατέλα, όπου τους σερβίρουμε σε πυραμίδα, πασπαλίζοντας κάθε σειρά που βάζουμε με επιπλέον άχνη.

(Συνταγή Στέλιος Παρλιάρος)

Βασιλόπιτα

300 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη άχνη

1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη

7 γρ. μαχλέπι

2 γρ. μαστίχα

1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

2 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ.

ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια

2 βανίλιες ή 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

4 αυγά (200 γρ.) θερμοκρασία δωματίου

75 ml γάλα 3,5% λιπαρά

400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ

1 γεμάτη κ.σ. μπέικιν πάουντερ

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, την άχνη και χτυπάμε με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο, 2-3 λεπτά.

Στη συνέχεια, σταματάμε το χτύπημα, καθαρίζουμε τα πλαϊνά τοιχώματα με μία σπάτουλα ή με μαρίζ, συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 5 λεπτά και αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μικρό μπλέντερ-μούλτι ρίχνουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, τη μαστίχα, το μοσχοκάρυδο, 2 κ.σ. από το αλεύρι μας και χτυπάμε πολύ καλά. (Αν χρησιμοποιήσουμε βανιλίνες, και όχι εκχύλισμα, τις προσθέτουμε στο μούλτι). Όταν το μείγμα μας γίνει σκόνη το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιών, το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε στον κάδο σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά. Με το που απορροφηθεί το ένα ρίχνουμε το επόμενο. Βγάζουμε τον κάδο από το μίξερ και ρίχνουμε στον κάδο και το γάλα ανακατεύοντας ελάχιστα με μία μαρίζ. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 400 γρ. αλεύρι με το μπέικιν και τα προσθέτουμε στον κάδο ενώ ανακατεύουμε ελαφρά με μία μαρίζ. Βουτυροαλευρώνουμε πολύ καλά μία στρογγυλή φόρμα κέικ με αποσπώμενη βάση, διαμέτρου 25 εκ. Ρίχνουμε εκεί το μείγμα για τη βασιλόπιτά μας και απλώνουμε καλά με μία σπάτουλα. Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά, στην υψηλή σχάρα. Πριν το ψήσιμο δεν ξεχνάμε να βάλουμε το φλουρί!!! Μόλις είναι έτοιμη, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!

(Συνταγή Άκης Πετρετζίκης)

Καταχώρησε Σχόλιο