Now Reading
Χικ… ναι, και τα μωρά έχουν λόξιγκα

Χικ… ναι, και τα μωρά έχουν λόξιγκα

Ακούγεται αστείος, είναι ίσως ενοχλητικός, αλλά συνήθως δεν είναι ανησυχητικός

Τα μωρά έχουν λόξιγκα πριν ακόμα γεννηθούν, ήδη ενώ βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της κύησης γίνεται και στις μαμάδες τους αισθητός. Αυτό σημαίνει ότι τα μωρά έχουν συνηθίσει την αίσθηση του λόξιγκα και δεν τους φαίνεται ως κάτι μη φυσιολογικό.

Ο λόξιγκας εμφανίζεται συνήθως μετά το θηλασμό ή το φαγητό. Συνδέεται με τον μηχανισμό της αναπνοής και με τη λειτουργία των μυών του διαφράγματος. Όταν το στομάχι του μωρού γεμίζει πιέζει τους μυς που είναι ακόμα αδύναμοι και δημιουργείται ως αντίδραση ο λόξιγκας. Επιστημονικά ονομάζεται ερεθισμός του πνευμονογαστρικού νεύρου. Στην πράξη το μωρό εισπνέει απότομα, κλείνει η επιγλωττίδα, το διάφραγμα πάλλεται κι εμποδίζεται η εκπνοή.

Ο λόξιγκας είναι ένας μηχανισμός που προστατεύει τα μωρά από ανεξέλεγκτη κατάποση και αποτρέπει σε περίπτωση αναγωγής την επιστροφή του περιεχομένου του στομάχου πίσω στο στόμα. Παράλληλα είναι ένας τρόπος με τον οποίο ενδυναμώνονται οι διαφραγματικοί μεσοπλεύριοι μύες.

Πολλές φορές ο λόξιγκας δημιουργείται ως αποτέλεσμα της λαιμαργίας – όταν δηλαδή ένα μωρό πίνει πολύ βιαστικά το γάλα του χωρίς να παίρνει κανονική ανάσα.  Αν αυτός είναι ο λόγος, φροντίστε να κάνετε μικρές διακοπές όπως το ταΐζετε.

Για να το σταματήσετε αν επιμένει μπορείτε να το ξαναβάλετε στο στήθος σας ή να του δώσετε λίγο γάλα ή λίγο νερό, ενίοτε και χαμομήλι.

Εναλλακτικά πάρτε το αγκαλιά, τραγουδήστε του, κάντε του μασάζ στα πέλματα ή χαϊδέψτε το.

Να προσέχετε τα ρεύεται κανονικά μετά από κάθε γεύμα.

Δείτε Επίσης

Αν χρησιμοποιείτε μπιμπερό να ελέγχετε τακτικά τις θηλές και τη ροή ώστε να είναι σταθερές και να αποτρέπουν την εισροή αέρα κατά τη διάρκεια του ταΐσματος.

Οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας λόγω της διαφοράς στον ρυθμό αναπνοής επίσης ενδέχεται να προκαλέσουν λόξιγκα, οπότε καλό είναι να προσέχετε να μην εκτίθεται στο κρύο απότομα από ένα ζεστό περιβάλλον.

Στους ενήλικες λέμε σε κάποιον που έχει λόξιγκα να τον τρομάξουμε για να του περάσει, στα μωρά μπορείτε να δοκιμάσετε να το ξαφνιάσετε, να το κάνετε να γελάσει ή να φυσήξετε απαλά στο πρόσωπό του, με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει ο ρυθμός της αναπνοής του και θα σταματήσει ο λόξιγκας.

Αν ο λόξιγκας επιμένει ή συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα ή είναι πέρα από τη συνηθισμένο επαναλαμβανόμενος, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top