Now Reading
Φράσεις κλειδιά για μικρά παιδιά με μεγάλη καρδιά

Φράσεις κλειδιά για μικρά παιδιά με μεγάλη καρδιά

Πολύτιμα καθημερινά μαθήματα ηρεμίας, ευγένειας και καλοσύνης

Σε έναν κόσμο που το κακό και η αγένεια είναι πάντα πιο εύκολα. Σε μια εποχή που κανείς γίνεται εκδικητικός από κεκτημένη ταχύτητα. Σε μια καθημερινότητα που οι ρυθμοί της πιέζουν και μικρούς και μεγάλους είναι δύσκολο να παραμείνει κανείς ήρεμος, ευγενικός και καλοσυνάτος – όμως ως γονείς είναι σημαντικό να μεταδώσουμε σταθερές αξίες στα παιδιά, αξίες που θα τα βοηθήσουν μεγαλώνοντας να μη χάσουν την ακεραιότητά τους και που θα τα στηρίξουν στο να διαμορφώσουν έναν δυνατό χαρακτήρα και μια ευγενή και υγιή προσωπικότητα.

Πρωινό με ήρεμους και αργούς ρυθμούς

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Είναι προτιμότερο να ξυπνάτε μισή ώρα νωρίτερα και να ξεκινάτε τη μέρα σας σε πιο ήπιους ρυθμούς από το να ξυπνάτε τελευταία στιγμή και να προσπαθείτε να κάνετε όσο πρέπει στην ώρα τους. Φροντίστε να υπάρχει κοινός χρόνος –έστω λίγος– κάθε πρωί που θα περνάτε μαζί ως οικογένεια. Μπορείτε να τρώτε όλοι μαζί το πρωινό και να μιλάτε για τα σχέδια της μέρας ή να συνοδεύετε περπατώντας τα παιδιά στο σχολείο. Όταν η μέρα ξεκινάει με χαμόγελο και αγάπη και χωρίς εκνευρισμό, πίεση και γκρίνια, τότε έχει περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί και καλά.

Αυτό θα το κάνω εγώ, αυτό θα το κάνεις εσύ

Όταν από μικρή ηλικία τα παιδιά αναλαμβάνουν μικρές ευθύνες και συγκεκριμένα καθήκοντα, που σιγά σιγά γίνονται συνήθειες και τελετουργίες είναι πιο εύκολο να αναπτύξουν αίσθημα ευθύνης και να αρχίζουν να αποκτούν πρωτοβουλίες και να προσφέρονται από μόνα τους να βοηθήσουν. Όταν ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα πράγματά του, οι γονείς έχουν λίγο περισσότερο χρόνο για να τον περάσουν δημιουργικά όλοι μαζί και νιώθουν λιγότερο πιεσμένοι.

Σε ευχαριστώ

Το να αναγνωρίζουμε τη βοήθεια ή την προσπάθεια των παιδιών είναι πολύ σημαντικό εργαλείο ενθάρρυνσης και ανατροφοδότησης των θετικών συμπεριφορών. Εκτός από το «ευχαριστώ», λέξεις και φράσεις που χτίζουν μια υγιή λεκτική επικοινωνία μεταξύ γονιού-παιδιών είναι οι:

  • Μου είναι σημαντικό που
  • Είμαι περήφανος που
  • Χαίρομαι πολύ που
  • Εκτιμώ απίστευτα το ότι
  • Η βοήθειά σου μου είναι πολύτιμη
  • Είσαι πολύ ευγενικό
  • Η καλοσύνη σου με εντυπωσιάζει
  • Δεν είναι εύκολο αυτό που κάνεις

Συγνώμη

Δεν ζούμε σε έναν τέλειο κόσμο και όλοι κάνουμε λάθη, αλλά μέσα από τα λάθη μας μαθαίνουμε. Είναι σημαντικό ως γονείς να ζητάμε συγνώμη από τα παιδιά για όταν έχουμε κάνει κάποιο σφάλμα γιατί έτσι τους το κάνουμε πιο εύκολο και πιο φυσικό όταν θα υπάρχει λόγος να ζητήσουν εκείνα συγνώμη. Αγκαλιάζουμε τα λάθη, ενθαρρύνουμε την ειλικρίνεια και τονίζουμε ότι συνεχίζουμε να προσπαθούμε.

Λιγότερη οθόνη, περισσότερη άθληση, περισσότερος κοινός δημιουργικός χρόνος

Δείτε Επίσης

Από το έναν απλό περίπατο μαζί με το παιδί, μια βόλτα με το ποδήλατο ή μπάνιο στη θάλασσα –τώρα που είναι καλοκαίρι– προσφέρουν κοινό χρόνο για δυνατές αναμνήσεις, αφορμές για συζήτηση και κυρίως δημιουργούν βάσεις επικοινωνίας και γνωρίζεστε μεταξύ σας.

Η καλή είδηση της μέρας

Το πώς λέμε ειδήσεις ή νέα της επικαιρότητας στα παιδιά είναι μεγάλο θέμα, εξαρτάται κυρίως από την ηλικία τους. Τις καλές και θετικές ειδήσεις ωστόσο μπορούμε να τις μοιραζόμαστε μαζί τους από όταν ακόμα είναι μικρά. Καλές κι ευγενικές πράξεις, ιστορίες ανθρώπων που έκαναν ή πρόσφεραν κάτι καλό, όμορφες και θετικές ειδήσεις που αφορούν την πόλη μας, το περιβάλλον, τα ζώα…

Η ιεροτελεστία του ύπνου

Ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου βοηθάει τα παιδιά να τελειώσουν τη μέρα τους με ηρεμία και να κοιμηθούν όμορφα. Ένα χαλαρωτικό μπάνιο με λίγο παιχνίδι στην μπανιέρα, ένα ελαφρύ δείπνο, κι ένα παραμύθι στο κρεβάτι – όταν μπορείτε– είναι ένας ιδανικός επίλογος για τη μέρα.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top