TOP

Φαγητό μπροστά στην οθόνη – τα πλην και τα «συν»

Συμβουλές για να να μειώσετε τις κακές συνήθειες!

Πολλές είναι οι φορές που σχεδόν όλοι οι γονείς επιλέγουν τη μέθοδο της τηλεόρασης ή του τάμπλετ, προκειμένου το παιδί τους να φάει το φαγητό της ημέρας, μέχρι αυτό δυστυχώς να αποτελέσει απαραίτητη προϋπόθεση για το καθημερινό του γεύμα.

Ναι, μπορεί τελικά να τρώει όλο του το φαγητό βλέποντας την αγαπημένη του σειρά κινουμένων σχεδίων και γελώντας, αλλά αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο ότι ο εγκέφαλός του είναι αρκετά απασχολημένος και δεν μπορεί να ξέρει πότε χορταίνει ή να συνδεθεί με τη γεύση του φαγητού, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται τα φαγητά που καταναλώνει.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η πρακτική αυτή σε συνδυασμό με τις μεγάλες μερίδες φαγητού, που συχνά τείνουν να σερβίρουν οι γονείς σε αυτή την ηλικία, οδηγεί τελικά σε υπερκατανάλωση τροφής.

Αυτή η υπερκατανάλωση φαγητού, πιθανόν με τη σειρά της, να επιφέρει αύξηση βάρους και σταδιακά παχυσαρκία, με όποιες επιπλοκές υγείας αυτό συνεπάγεται, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ηλικία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό υπερκατανάλωσης μπορεί να ξεπεράσει το 30% για παιδιά νηπιακής ηλικίας, όπως δείχνει μια αμερικάνικη έρευνα. Η μελέτη αναφέρει ότι όσα παιδιά είχαν αναπτύξει ήδη τη συνήθεια να τρώνε μπροστά στην τηλεόραση από πολύ μικρά, υπερκατανάλωναν και κατά την προσχολική ηλικία. Το πόρισμα αυτό, τονίζει τη σημασία δημιουργίας καλών διατροφικών συνηθειών ήδη από μικρή ηλικία, μιας και τείνει να τις κουβαλάμε και στην υπόλοιπη ζωή μας.

Χτίστε τα θεμέλια. Αρχικά λοιπόν, είναι σημαντικό από νωρίς, να ξεκινήσετε σωστά και να χτίσετε θεμέλια προκειμένου να μην πέσετε σε καμία παγίδα που στο μέλλον θα είναι εμπόδιο σε μια υγιή σχέση του παιδιού σας με το φαγητό. Να ξέρετε πως το μωρό θα φάει τροφές που θα συνηθίσει να γεύεται καθημερινά. Θέλει υπομονή, ηρεμία και καμία πίεση από μέρους σας, προκειμένου να μη μετατραπεί όλο αυτό σε μια αρνητική εμπειρία.

Το γιαούρτι και το γάλα είναι από τα πιο θρεπτικά στοιχεία της βρεφικής και παιδικής διατροφής, καθώς έχουν μεγάλη διατροφική αξία και αποτελούν τις πρώτες του τροφές..

Επιλέξτε αγνά και βιολογικά. Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, η βιολογική διατροφή συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και ανάπτυξη του παιδιού.  Η ενσωμάτωση βιολογικών τροφίμων στη διατροφή του παιδιού συμβάλλει στην άμεση και σημαντική μείωση της έκθεσης σε οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα, τα οποία έχουν συνδεθεί με αναπτυξιακά και άλλα προβλήματα υγείας.

Τα ΟΛΥΜΠΟΣ bio αγελαδινό και κατσικίσιο παράγονται με το αγνότερο ελληνικό βιολογικό γάλα, σύμφωνα με τις οδηγίες και τα νεότερα δεδομένα των Ευρωπαϊκών και Ελληνικών Παιδιατρικών Εταιρειών για την παιδική διατροφή. Έτσι προσφέρουν την ασφάλεια του αγνού ελληνικού βιολογικού γάλακτος και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για σωστή ανάπτυξη, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

(Μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμα βιολογικά προϊόντα της σειράς εδώ)

Μια καλή χρονική στιγμή ώστε σταδιακά να μειώσετε την παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια των γευμάτων είναι όταν το παιδί ξεκινά να τρώει μόνο του και θα το βλέπει σαν μια νέα απασχόληση. Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για το παιδί σας την ώρα που τρώει:

-Να νιώθει ότι είναι μια ιερή στιγμή στην καθημερινή ρουτίνα. Το να κατανοήσει ένα παιδί από νωρίς πως η διαδικασία του φαγητού είναι ιερή είναι το κλειδί στη σχέση του με το φαγητό. Το να μάθει ότι η στιγμή αυτή σχετίζεται με προσωπική φροντίδα και αγάπη για τον εαυτό του, μια στιγμή που γεμίζει το σώμα του την απαραίτητη ενέργεια για να μπορεί να συνεχίζει τη μέρα του, να έχει καθαρό μυαλό και υγεία θα το βοηθήσουν στη μελλοντική του σχέση με το φαγητό ως ενήλικα. Το να φροντίζουμε να έχουμε ένα ήρεμο περιβάλλον την ώρα του φαγητού του και το να μάθει να τρώει χωρίς βιασύνη και πίεση είναι απαραίτητα συστατικά για να πετύχουμε την παραπάνω συνταγή.

-Να βλέπει ότι χρειάζεται προετοιμασία το φαγητό. Το να δει τη διαδικασία που απαιτείται για να φτάσει το φαγητό στο πιάτο του, μπορεί να το βοηθήσει να κατανοήσει τη σημασία της σωστής διατροφής ως προς την υγιή του ανάπτυξη. Το να πάτε παρέα στη λαϊκή αγορά, έχοντας ετοιμάσει μαζί τη λίστα με τα απαραίτητα, να ψωνίσετε για το φαγητό της ημέρας, το να συμμετέχει στη διαδικασία προετοιμασίας –έστω σε ελάχιστο βαθμό–, το να σας δει να μαγειρεύετε με όρεξή και κέφι, συμβάλουν στη θετική εικόνα του, προκειμένου να αποκτήσει σωστές διατροφικές συνήθειες για όλη του τη ζωή.

-Να έχει χρόνο να μυρίσει και να νιώσει τη θερμοκρασία πριν καν το δοκιμάσει. Οι αισθήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο σε μια βιωματική εμπειρία, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για το φαγητό. Τα χρώματα και τα σχήματα συνήθως κινούν το ενδιαφέρον των παιδιών (όραση, αφή). Οι μυρωδιές επίσης (όσφρηση) σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα τα βοηθήσει να φτάσουν στην τελική δοκιμή του φαγητού τους ώστε όλο αυτό να αποτελέσει για εκείνα μια ευχάριστη και θετική διαδικασία εξερεύνησης αισθήσεων και γεύσεων.

Να έχει τη δική του καρέκλα-θέση. Να έχει τον χώρο του και τη θέση του στο τραπέζι για να νιώθει άνεση, σεβασμό, και οικειότητα με την καρέκλα του. Να νιώσει ότι τον υπολογίζουν και ότι αυτή η θέση είναι σημαντική και είναι δική του. Μπορεί αυτό να αποτελέσει και μια παράδοση για το παιδί, τόσο το πού θα κάθεται όσο και το πώς θα κάθεται στο τραπέζι.

-Να τρώτε όλοι σε ένα τραπέζι και να λειτουργείτε ως πρότυπο για το παιδί. Τα κοινά γεύματα με το παιδί σας είναι μια χρυσή ευκαιρία για μια ποιοτική και ουσιαστική επικοινωνία. Στο «μαζί» του τραπεζιού θα συζητήσετε, θα έρθετε πιο κοντά και θα «γνωριστείτε» καλύτερα, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου αντί την παρέα της τηλεόρασης. Φυσικά, οι γονείς θα πρέπει ήδη να γνωρίζετε πως αποτελείτε σημαντικό πρότυπο και όσο είστε ανοιχτοί σε νέα φαγητά και γεύσεις, τόσο δίνετε ευκαιρίες στο παιδί σας να έχει τέτοιες εμπειρίες και να θέλει να δοκιμάσει, να απολαύσει αλλά και να κατανοήσει την όλη διαδικασία του φαγητού.

 

 

Καταχώρησε Σχόλιο