TOP

Ένα εύκολο γλύκισμα συνώνυμο του καλοκαιριού είναι το υποβρύχιο μαστίχα ή βανίλια. Σας παρουσιάζουμε δύο εύκολες συνταγές για να φτιάξετε αυτή που προτιμάτε.

 

Υποβρύχιο βανίλια – συνταγή Άκης Πετρετζίκης

 

Συστατικά

800 γρ. ζάχαρη

450 γρ. νερό

2 κ.σ. μέλι

1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κ.σ. χυμός λεμόνι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τη ζάχαρη με το νερό και το μέλι.
  • Τοποθετούμε το κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει και πάρει βράση δεν το ανακατεύουμε καθόλου αλλά το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  • Βρέχουμε ένα πινέλο με νερό και αλείφουμε ελαφρώς τα τοιχώματα της κατσαρόλας ώστε να μην πιάσει κρυστάλλους το γλυκό μας.
  • Στα 15 λεπτά προσθέτουμε τη βανίλια, το λεμόνι και το ξύσμα. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε για άλλα 15 λεπτά, βρέχοντας με το πινέλο τα τοιχώματα της κατσαρόλας
  • Αφαιρούμε το σιρόπι από τη φωτιά, το αφήνουμε για 5-8 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και το βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει για 30-40 λεπτά.
  • Όταν παγώσει το βάζουμε στο μίξερ και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-15 λεπτά.
  • Σταματάμε το μίξερ όταν το μείγμα ασπρίσει και τελικά πάρει τη μορφή της γνωστής βανίλιας υποβρύχιο.
  • Όταν είναι έτοιμη τη βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο βάζο.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε παγωμένο νερό.

 

Υποβρύχιο μαστίχα

Υλικά

  • 1.280 γρ.ζάχαρη
  • 640 γρ.νερό
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 6 «δάκρυα» μαστίχας ή
  • 1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη
  • Σκεύη
  • 1 μέτρια κατσαρόλα
  • 1 μεγάλη γαβάθα
  • 1 ξύλινη κουτάλα
  • 1 γουδί και 1 γουδοχέρι (για την κονιορτοποίηση της μαστίχας)
  • 1 αποστειρωμένο βάζο 500 γρ., με καπάκι

Γενικά: Tο «υποβρύχιο» που θα φτιάξετε είναι πιο σκληρό από το αντίστοιχο βιομηχανοποιημένο, επειδή δεν περιέχει γλυκόζη.

Εκτέλεση

  1. Βράζετε τη ζάχαρη με το νερό ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, και το ξαφρίζετε.
  2. Μετά, αφήνετε για 15 λεπτά το σιρόπι να βράσει χωρίς να το ανακατεύετε και, όταν δέσει καλά -τόσο ώστε αν ρίξετε μία σταγόνα σε ένα κρύο ποτήρι νερό, να βυθιστεί στον πάτο και να σχηματίσει ένα μαλακό μπαλάκι-, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
    3.Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει τόσο που να μπορείτε να βάλετε μέσα το δάχτυλό σας χωρίς να καείτε, ρίχνετε μέσα την κοπανισμένη μαστίχα σε σκόνη και ανακατεύετε.
    4. Μεταφέρετε το σιρόπι σε μια μεγάλη γαβάθα και αρχίζετε να ανακατεύετε τη μαστίχα με την ξύλινη κουτάλα. Για να ασπρίσει το σιρόπι, θα χρειαστούν τουλάχιστον 25 λεπτά «γύρισμα», και προς το τέλος, καθώς η μαστίχα θα πήζει, είναι αρκετά κοπιαστικό. Σε αυτή την τελευταία φάση, λοιπόν, καλό είναι να βρείτε κάποιον πρόθυμο να σας βοηθήσει, άλλοτε κρατώντας τη γαβάθα κι άλλοτε «γυρίζοντας» με την κουτάλα.
    5. Φυλάξτε το γλυκό σε ένα βάζο με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.
    Συμβουλές• Για να αρωματίσετε το γλυκό, εκτός από μαστίχα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βανίλια, ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού, ή ψιλοκοπανισμένο κουκουνάρι.
    • Αν έχετε «δάκρυα» μαστίχας και πρέπει να τα κάνετε σκόνη, για να μη σας κολλήσουν στο γουδί, βάλτε τα προηγουμένως στην κατάψυξη για λίγη ώρα και κοπανίστε τα μαζί με 1/5 κουταλάκι ζάχαρη.

Καταχώρησε Σχόλιο