Now Reading
Υγιές σπέρμα και πιθανότητες σύλληψης

Υγιές σπέρμα και πιθανότητες σύλληψης

Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν γιατί οι άνδρες πρέπει να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματος τους

Το σπέρμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή – γονιμοποίηση του αυγού της γυναίκας – αλλά κάνει πολύ περισσότερα από αυτό, λένε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας. Η πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology, διαπίστωσε ότι το σπέρμα στέλνει επίσης σήματα στους γυναικείους αναπαραγωγικούς ιστούς για να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνά τους είναι η πρώτη που δείχνει ότι αυτά τα σήματα πείθουν το θηλυκό ανοσοποιητικό ανταπόκριση στη γονιμοποίηση.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υγεία του σπέρματος επηρεάζει την υγεία του μωρού, δίνοντας βάρος στο επιχείρημα ότι παράγοντες του τρόπου ζωής των ανδρών όπως η διατροφή, το βάρος, το αλκοόλ και το κάπνισμα αποτελούν καθοριστικό στοιχείο της υγείας της εγκυμοσύνης πέρα ​​από τη σύλληψη.

Βελτίωση της υγείας του σπέρματος

Υπάρχουν αρκετές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής που μπορούν να κάνουν οι άνδρες για να βελτιστοποιήσουν την υγεία του σπέρματος. Πρώτα απ’ όλα, τα βασικά: ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή με πολλά αντιοξειδωτικά, διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος (το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία σχετίζεται με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και υγεία) και άσκηση τακτικά.

Είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθούν τα πράγματα που μπορούν να βλάψουν το σπέρμα. Αποφύγετε το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το υπερβολικό αλκοόλ και ελέγξτε (και θεραπεύστε, εάν είναι απαραίτητο) για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΝ).

Άλλες περιβαλλοντικές εκθέσεις που πρέπει να αποφύγετε εάν προσπαθείτε να συλλάβετε είναι η θερμότητα (π.χ. υδρομασάζ, τζακούζι και ζεστά λουτρά), λιπαντικά και φυτοφάρμακα. Όλα αυτά έχουν συσχετιστεί με αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του σπέρματος.

Το σπέρμα λειτουργεί καλύτερα σε θερμοκρασίες χαμηλότερες από τη θερμοκρασία του σώματος – γι’ αυτό το όσχεο και οι όρχεις είναι εξωτερικοί στο σώμα (σε αντίθεση με τις ωοθήκες, οι οποίες είναι εσωτερικές). Για να διατηρήσετε τους όρχεις πιο δροσερούς, αποφύγετε τα σφιχτά εσώρουχα που δεν αναπνέουν και επιλέξτε ελαφρύτερα υφάσματα και μπόξερ.

Επιπλέον, η υγεία του σπέρματος μπορεί να επηρεαστεί από ιατρικές παθήσεις. Μία από τις πιο συνηθισμένες είναι τα κιρσοκήλια, τα οποία είναι διασταλμένες φλέβες στο όσχεο. Αυτές οι φλέβες (που εμφανίζονται από την εφηβεία και εμφανίζονται στο 15% του ανδρικού πληθυσμού) έχουν ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση, η οποία μπορεί να επηρεάσει τον συνολικό αριθμό του κινούμενου σπέρματος. Μπορούν να οδηγήσουν σε προοδευτική μείωση της υγείας του σπέρματος με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορούν να διορθωθούν χειρουργικά για να βοηθήσουν στη βελτιστοποίηση της υγείας του σπέρματος.

Η χαμηλή τεστοστερόνη σχετίζεται επίσης με μειωμένη υγεία του σπέρματος, αλλά η συμπλήρωση με τεστοστερόνη θα επιδεινώσει πραγματικά την παραγωγή σπέρματος. Εάν η χαμηλή τεστοστερόνη είναι ένα ζήτημα, είναι σημαντικό να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί από έναν ειδικό για την υπογονιμότητα των ανδρών για να δοθεί το σωστό φάρμακο.

Δείτε Επίσης

Συμπληρώματα για την υγεία του σπέρματος

Πολλοί άνδρες στρέφονται σε συμπληρώματα διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματος. Τα συνηθισμένα συμπληρώματα χωρίς συνταγή περιλαμβάνουν το Coenzyme Q10, το ιχθυέλαιο, τον ψευδάργυρο, το φυλλικό οξύ, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Ε.

Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συμπληρώματος ιχθυελαίου σχετίζεται με υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, μεγαλύτερους όρχεις και βελτιωμένα επίπεδα ορμονών που συμβάλλουν στην ανδρική γονιμότητα.2 Και μια μελέτη σε στείρους άνδρες έδειξε ότι η λήψη 1.000 mg βιταμίνης C συμπληρώνει δύο φορές την ημέρα για έως και δύο μήνες αύξηση της κινητικότητας του σπέρματος κατά 92% και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων κατά περισσότερο από 100%, και μείωσε την αναλογία των παραμορφωμένων σπερματοζωαρίων κατά 55% .3

Ωστόσο, σημειώνεται ότι σε γενικές γραμμές, τα δεδομένα για όλα αυτά τα συμπληρώματα είναι αντικρουόμενα και επί του παρόντος δεν είναι αρκετά ισχυρά για να υποστηρίξουν τη ρουτίνα χρήση τους για τη βελτιστοποίηση της υγείας του σπέρματος.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top