Now Reading
Το σώμα μετά την εγκυμοσύνη

Το σώμα μετά την εγκυμοσύνη

Πότε θα επανέλθει στα κανονικά του και τι να περιμένετε

 

Αυτό που καταφέρατε δεν είναι μικρό πράγμα. Ένα νέο πλάσμα μεγάλωσε για 9 μήνες μέσα σας προτού κάνει την εμφάνισή του στον κόσμο. Είναι φυσικό το σώμα σας να χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επανέλθει μετά από όλη αυτή την κοπιώδη προσπάθεια. Για αυτό μην αγχώνεστε. Διαβάστε τι πρέπει να περιμένετε τους πρώτους μήνες μετά την εγκυμοσύνη και δώστε στο σώμα σας το χρόνο που χρειάζεται για να ανακάμψει.

1.Θα χάσετε σχεδόν 5,5 κιλά αμέσως
Κατά μέσο όρο, μία γυναίκα χάνει 5,5 κιλά μετά τον τοκετό. Εκτιμάται ότι ένα μωρό ζυγίζει περίπου 3,5 κιλά, ενώ παράλληλα χάνετε πολλά υγρά, αίμα αλλά και το βάρος του πλακούντα. Το στήθος αντίθετα βαραίνει ακόμα πιο πολύ. Σκεφτείτε ότι θα μοιάζετε σαν να είστε 6 ή 7 μηνών έγκυος τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν έναν απλό κανόνα, ότι αφού σας πήρε 9 μήνες να βάλετε τα παραπάνω κιλά, θα χρειαστούν άλλοι τόσοι για να τα χάσετε. Κάντε υπομονή και αν σας δώσει ο γιατρός σας το «πράσινο φως», κάντε ελαφρά γυμναστική για να επιταχύνετε την απώλεια των κιλών.

2.Συνεχίζετε να χάνετε υγρά
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα κύτταρα στο σώμα σας κάνουν κατακράτηση νερού, για αυτό και πρήζονται τα δάχτυλα, τα πόδια, οι αστράγαλοι. Από τις πρώτες μέρες, όμως, μετά τη γέννα, θα αρχίσετε να χάνετε όλα αυτά τα υγρά που έχετε μαζέψει. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα πηγαίνετε τουαλέτα ακόμα πιο συχνά από ότι πριν γεννήσετε αλλά και θα ιδρώνετε περισσότερο, ειδικά αν είναι καλοκαίρι. Παράλληλα, τις πρώτες 6 εβδομάδες θα έχετε τα «λόχεια», υγρά που αποβάλλονται από τη μήτρα και τον κόλπο, τα οποία όσο περνούν οι μέρες θα μειώνονται.

3.Το στομάχι θέλει χρόνο
Για περίπου ένα μήνα μετά τον τοκετό, το στομάχι σας θα είναι πρησμένο. Είναι φυσιολογικό αν σκεφτείτε ότι η μήτρα σας έφτασε να έχει μέγεθος καρπουζιού. Θέλει χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος που είναι περίπου αυτό του μήλου. Για αυτό και τις πρώτες μέρες μπορεί να αισθάνεστε κράμπες στην περιοχή της κοιλιάς, είναι η μήτρα σας που επιστρέφει στα κανονικά της. Αν θέλετε να βοηθήσετε και τους μύες της κοιλιάς σας να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους, θα πρέπει να σας δώσει την άδεια ο γιατρός σας, ειδικά αν κάνατε καισαρική.

4.Θα χρειαστείτε μεγαλύτερο σουτιέν
Το στήθος σας θα μεγαλώσει καθώς θα αρχίσει να παράγει το απαραίτητο γάλα για το θηλασμό. Θα το αισθάνεστε πρησμένο, σκληρό και ευαίσθητο, αλλά με το θηλασμό, το μωρό σας θα απαλύνει την πίεση, μέχρι το επόμενο τάισμα έστω. Αν δεν θηλάζετε, το πρήξιμο του στήθους μπορεί να κρατήσει κάποιες μέρες, μέχρι το σώμα σας να πάρει το μήνυμα και να σταματήσει την παραγωγή γάλακτος. Φροντίστε να φοράτε πάντα ένα σουτιέν που στηρίζει σωστά το στήθος σας. Ωστόσο, να θυμάστε ότι το στήθος κάποιων γυναικών καταλήγει να είναι μικρότερο από ότι πριν την εγκυμοσύνη.

Δείτε Επίσης

5.Θα χάνετε πιο πολλά μαλλιά
Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων επανέρχονται στα φυσιολογικά τους, θα αρχίσουν να πέφτουν περισσότερες τρίχες από τα μαλλιά σας. Δεν σημαίνει ότι χάνετε τα μαλλιά σας και δεν είναι κάτι μόνιμο. Σε περίπου 9 μήνες με ένα χρόνο, η ανάπτυξη και η απώλεια των μαλλιών θα επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν και πριν την εγκυμοσύνη.

6. Οι ραγάδες θα ξεθωριάσουν
Είναι πολύ πιθανό να μην εξαφανιστούν, αλλά θα αποκτήσουν σταδιακά μία απόχρωση λίγο πιο ανοιχτή από το χρώμα του δέρματός σας. Υπάρχουν πολλά προϊόντα που υπόσχονται την εξάλειψη των ραγάδων, αλλά δυστυχώς δεν έχουν καταφέρει μέχρι τώρα να εξαφανίσουν οριστικά αυτό το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τουλάχιστον τις μισές γυναίκες που εγκυμονούν. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το δερματολόγο σας για κάποια θεραπεία αλλά το καλύτερο φάρμακο σε αυτή την περίπτωση είναι ο χρόνος.

7. Κάποιες αλλαγές είναι μόνιμες
Αν μεγάλωσαν τα πόδια σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό να πρέπει να αλλάξετε όλα σας τα παπούτσια. Εκτός από τα πόδια, που μπορεί να αυξηθούν ένα νούμερο, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα παντελόνια σας. Κι αυτό γιατί οι γοφοί, που διευρύνονται για να μπορέσετε να γεννήσετε μπορεί να παραμείνουν ελαφρώς πιο ανοιχτοί. Μην σας στενοχωρούν οι αλλαγές. Σκεφτείτε ότι είναι ένα πολύ μικρό αντίτιμο για το δώρο του παιδιού σας και απολαύστε τες!

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top