TOP

Το παιδί μπροστά στην τηλεόραση

Πόση ώρα, τι και πώς να παρακολουθεί στο «μαγικό» κουτί

Εικόνες, χρώματα, ήχοι. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί η τηλεόραση είναι ένα τόσο ελκυστικό μέσο για τα μικρά παιδιά. Εξίσου εύκολο είναι και για τους γονείς να υποκύψουν στη γοητεία της, αφού είναι μία εύκολη λύση για να απασχολήσουν τα παιδιά τους όταν οι ίδιοι δεν μπορούν ή είναι κουρασμένοι.

Ειδικά στην εποχή μας είναι δύσκολο παιδιά και γονείς να αντισταθούν στον «πειρασμό» καθώς εκτός από την τηλεόραση, η καθημερινότητά μας κατακλύζεται από οθόνες, αφού τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν πλέον smartphones, τάμπλετ, λάπτοπ ή επιτραπέζιο υπολογιστή.

Όμως η τηλεόραση και οποιαδήποτε άλλη ανάλογη συσκευή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει την αλληλεπίδραση με τους γονείς και τους φίλους ή να του μάθει τα πράγματα και τις δεξιότητες που μπορούν να του μάθουν η μαμά και ο μπαμπάς, ειδικά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Εξάλλου, η υπερβολική έκθεση στην τηλεόραση, και πλέον και στις άλλες οθόνες, έχει βρεθεί από έρευνες ότι συνδέεται με καθυστερήσεις στην γλωσσική ανάπτυξη, προβλήματα στο σχολείο, παχυσαρκία και κακή ποιότητα ύπνου.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γονείς θα πρέπει να αποφασίζουν πόση ώρα και τι θα δουν τα παιδιά στην τηλεόραση με τέτοιο τρόπο ώστε να μην παραγκωνίζονται άλλες δραστηριότητες. Γιατί, εκτός από τα ακατάλληλα προγράμματα, είναι αυτό που αντικαθιστά η παρακολούθηση της τηλεόρασης που επηρεάζει αρνητικά ένα παιδί. Όπως, για παράδειγμα, αν αντί να κάνει τα μαθήματά του ή να παίξει με τους φίλους του βλέπει με τις ώρες παιδικά προγράμματα ή ταινίες.

Τι να παρακολουθούν
-Επιλέξτε μαζί με το παιδί προγράμματα που έχουν εκπαιδευτικά στοιχεία, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τέτοια προγράμματα μπορούν να διδάξουν κάποια πράγματα στα παιδιά.
-Προσπαθήστε να δείτε μαζί τους μία παιδική σειρά στην τηλεόραση ή να παίξετε μαζί ένα βιντεοπαιχνίδι. Σύμφωνα με μελέτες, η παρουσία σας δίπλα τους βοηθά τα μικρά παιδιά να μάθουν περισσότερα, να διαχωρίσουν το πραγματικό από το φανταστικό ενώ μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις τους σχετικά με το τι βλέπουν και να βοηθήσετε να κατανοήσουν καλύτερα όσα μαθαίνουν.
-Αποφύγετε σειρές και ταινίες στην τηλεόραση άλλα και παιχνίδια στον υπολογιστή με βίαιο περιεχόμενο, τα οποία πολλές έρευνες συσχετίζουν με αύξηση της επιθετικής συμπεριφοράς στα παιδιά.
-Αποφύγετε να αφήνετε απλώς ανοιχτή την τηλεόραση να παίζει. Μελέτες υποστηρίζουν ότι μία τηλεόραση που παίζει κάπου μέσα στο σπίτι μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των παιδιών από άλλες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η συζήτηση με τους γονείς τους.

Πώς να μειώσετε τις ώρες που βλέπουν τηλεόραση
-Πρώτο και βασικότερο: μειώστε τις ώρες που βλέπετε εσείς τηλεόραση. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο χρόνος που περνούν οι γονείς μπροστά στην τηλεόραση επηρεάζει άμεσα το χρόνο που περνούν και τα παιδιά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, για κάθε ώρα που βλέπουν οι γονείς τα παιδιά βλέπουν άλλη μισή.
-Ορίστε ένα καθημερινό ή εβδομαδιαίο πρόγραμμα με τις ώρες που μπορούν να παρακολουθήσουν τηλεόραση. Η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου προγράμματος βοηθάει τα μικρά παιδιά να δεχτούν πιο εύκολα κανόνες και όρια.
-Βάλτε κανόνες για το πού θα βλέπουν τηλεόραση. Για παράδειγμα, αποφύγετε τις τηλεοράσεις στο δωμάτιο των παιδιών, έρευνες έδειξαν ότι μειώνουν τις ώρες που κοιμούνται. Επίσης, κρατήστε την τηλεόραση κλειστή όταν τρώτε όλοι μαζί.
-Αποφύγετε να αφήνετε τα παιδιά να ανοίγουν μόνα τους την τηλεόραση.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρονόμετρο για να ξέρουν πόση ώρα μπορούν να δουν ακόμα.
-Αναλάβετε δράση όταν κλείσει η τηλεόραση. Συχνά τα παιδιά θυμώνουν όταν πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν. Για αυτό μόλις την απενεργοποιήσουν, παίξτε ένα παιχνίδι μαζί τους ή να έχετε έτοιμη μία άλλη δραστηριότητα για να εκτονώσετε την απογοήτευσή τους πριν καν εκδηλωθεί.
-Όταν πρόκειται για smartphones, τάμπλετ ή λάπτοπ, για τα οποία ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και περιορισμοί σε ό,τι αφορά τη χρήση τους από τα παιδιά, κρύψτε τα μόλις σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν.

Καταχώρησε Σχόλιο