Now Reading
Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι. Τι να κάνω;

Το παιδί μου φοβάται το σκοτάδι. Τι να κάνω;

Πώς να διαχειριστείτε το φόβο του για το σκοτάδι και τα τέρατα στη ντουλάπα

Είναι πολύ συνηθισμένο τα παιδιά, ειδικά στην προσχολική ηλικία, να φοβούνται όταν είναι μόνα τους και περισσότερο τη νύχτα και στο σκοτάδι. Πολλές φορές φαντάζονται ότι διάφορα τρομακτικά πλάσματα ζουν στη ντουλάπα τους, κάτω από το κρεβάτι ή σε εκείνη τη σκοτεινή γωνία του σπιτιού.

Τα πολύ μικρά παιδιά δεν μπορούν να διαχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα και συχνά όταν δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει γύρω τους, όπως στο σκοτάδι, η φαντασία τους καλπάζει, πολλές φορές τρομοκρατώντας τα.

Αφορμή μπορεί να είναι μία τρομακτική ταινία που είδαν στην τηλεόραση ή μία σκοτεινή ιστορία που διάβασαν σε κάποιο βιβλίο που εξάπτει τη φαντασία τους και τροφοδοτεί το  φόβο. Παράλληλα, ο φόβος που μεγαλώνει τη νύχτα στο σκοτάδι μπορεί να οφείλεται στο συνηθισμένο άγχος και τις ανησυχίες που έχουν τα παιδιά και συχνά γιγαντώνεται σε εκείνη την ώρα μεταξύ ύπνου και ξύπνιου που τα παιδιά δεν μπορούν να πουν με λέξεις τι είναι αυτό που τα κάνει να αισθάνονται άβολα.

Δείτε Επίσης

Ο φόβος του παιδιού για το σκοτάδι δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχήσει, παρά μόνο αν συνεχίζεται για πάρα πολύ καιρό ή επηρεάζει τον ύπνο του και τη ζωή του τις ώρες της ημέρας. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προσπαθήσετε να μιλήσετε με το παιδί για να καταλάβετε αν έχει βιώσει κάτι τραυματικό που το έχει επηρεάσει βαθιά ή να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί να ξεπεράσει το φόβο του;

  • Αν θέλει να ανάψετε ένα φωτάκι για να διαλυθεί το σκοτάδι μην του το αρνηθείτε. Είναι κάτι που μπορεί να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει το φόβο του αλλά δεν πρέπει να μείνετε σε αυτό μόνο.
  • Ακούστε σοβαρά τι είναι αυτό που φοβίζει το παιδί σας στο σκοτάδι. Μην το αποπάρετε και μην μειώσετε το φόβο του. Προσπαθήστε να εκφράσετε με λόγια το φόβο του λέγοντας για παράδειγμα «βλέπω ότι σε φοβίζει πολύ το σκοτάδι»
  • Καθησυχάστε το παιδί ότι είστε εκεί για να είναι και να αισθάνεται ασφαλές. Δείξτε του ότι δεν υπάρχει τίποτα τρομακτικό κρυμμένο στα σκοτάδια κάτω από το κρεβάτι του ή στη ντουλάπα.
  • Βοηθήστε το να κατανοήσει τι είναι αυτό που φοβάται και να ξεχωρίσει σιγά σιγά τους πραγματικούς από τους φανταστικούς φόβους. Να θυμάστε ότι ο φόβος για το σκοτάδι είναι από τους παιδικούς φόβους που αργούν συνήθως να εγκαταλείψουν το παιδί.
  • Φτιάξτε ιστορίες για παιδιά και τέρατα. Μπορεί το παιδί να υποδυθεί το τέρας και εσείς το παιδί που του λέει να συμπεριφέρεται καλά ή να φύγει και να πάει αλλού. Μπορείτε ακόμα να δείξετε στο παιδί πώς να καθησυχάσει το αγαπημένο του κουκλάκι ότι όλα θα πάνε καλά γιατί θα το προστατεύσει από το σκοτάδι.
  • Αν το θέλει μείνετε μαζί του στο κρεβάτι του μέχρι να το πάρει ο ύπνος. Μην το αφήνετε να φεύγει από το κρεβάτι του για να έρθει στο δικό σας. Με τον τρόπο αυτόν θα του ενισχυθεί η εντύπωση ότι υπάρχει κάτι που πρέπει να φοβάται στο σκοτάδι του δωματίου του.
  • Αποφύγετε να υποχωρείτε στις επιθυμίες του την ώρα του ύπνου. Θα μάθει να συνδυάζει το φόβο του για το σκοτάδι με το ότι του κάνετε το χατίρι.
  • Θυμηθείτε πώς ήσασταν εσείς ως παιδιά. Αν σας τρόμαζε το σκοτάδι τι σας βοήθησε να το ξεπεράσετε; Όπως συμβαίνει πολλές φορές, οι αναμνήσεις που έχετε μπορούν να σας βοηθήσουν να φροντίσετε το παιδί σας καλύτερα, βλέποντας μέσα από τα δικά του μάτια.

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top