Now Reading
Το να θες πού και πού να «κατεβάζεις ρολά» δεν σε κάνει «κακή» μαμά!

Το να θες πού και πού να «κατεβάζεις ρολά» δεν σε κάνει «κακή» μαμά!

Αντιθέτως είναι ωφέλιμο το να κάνεις «προγραμματισμένα διαλείμματα» από τη μητρότητα

Όλοι οι άνθρωποι, όλων των επαγγελμάτων, όλων των ειδικοτήτων, με ό,τι κι αν ασχολούνται κάποια στιγμή κάνουν ένα διάλειμμα… από το να πάρουν ρεπό, να φύγουν λίγο νωρίτερα ή να πάνε λίγο αργότερα, έως να πάρουν μερικές μέρες άδεια… Αυτό αν είσαι μαμά δεν παίζει ως σενάριο… αλλά μήπως θα έπρεπε να αρχίσει να παίζει;

Το μυαλό μιας γυναίκας όταν γίνεται μαμά αλλάζει. Πέρα από τους βιολογικούς, ορμονικούς παράγοντες, αρχίζει να σκέφτεται συνεχώς ένα εκατομμύριο διαφορετικά πράγματα. Από τα πιο απλά που αφορούν το τι έφαγε, πόσο έφαγε, έφαγε καλά; Μέχρι το αν έχει φίλους, αν θα μεγαλώσει σωστά, πώς θα τα πάει στο σχολείο, θα είναι καλά στην υγεία του. Δεν το ελέγχει πάντα, είναι λες και γίνεται μόνο του σαν μια φυσική αντίδραση ή έναν ανακλαστικό μηχανισμό του οργανισμού της. Όλες αυτές, ωστόσο, οι σκέψεις, έγνοιες, φροντίδες μαζί με την οργάνωση και την υλοποίηση όλων όσων είναι απαραίτητα για την ανατροφή και το μεγάλωμα ενός ή περισσότερων παιδιών οδηγούν συχνά τη μαμά σε μια νοητική, ψυχική και σωματική υπερκόπωση. Πόσο μάλλον αν η μαμά είναι παράλληλα και εργαζόμενη…

Ακόμα κι αν έχει βοήθεια, είτε από τον σύντροφό της είτε από τη μαμά της είτε από αμειβόμενο άτομο. Άσχετα από την ηλικία που μπορεί να έχουν τα παιδιά. Και χωρίς να έχει σημασία αν πηγαίνουν ή όχι σχολείο… Μια μαμά είναι σημαντικό να έχει φτιάξει έτσι την καθημερινότητά της ώστε να έχει προσωπικό χρόνο και αρκετό χρόνο για ξεκούραση.

Οι δραστηριότητες με τα παιδιά και οι κοινές ασχολίες με τον σύντροφό της δεν περιλαμβάνονται στον προσωπικό χρόνο. Ούτε οι υπερωρίες στη δουλειά ή οι ώρες εργασίας – ούτε τα ψώνια για το σπίτι…

Για να μην περιμένετε να δείτε πρώτα σημάδια υπερκόπωσης και ψυχικής εξάντλησης για να θορυβηθείτε και να πάρετε τα μέτρα σας, όπως φροντίζετε για όλα τα άλλα και τα έχετε υπό έλεγχο αναλάβετε με τον ίδιο ζήλο και την προσωπική σας φροντίδα και ξεκούραση – σαν είστε ένα ακόμα παιδί σας…

Να θυμάστε να έχετε χρόνο για να παίζετε και να χαλαρώνετε με τα παιδιά, χρόνο επαφής και επικοινωνίας με τον σύντροφό σας και χρόνο μόνο για εσάς.

Δείτε Επίσης

Έστω και λίγο κάθε μέρα για:

  • Να διαβάσετε με ησυχία το βιβλίο σας
  • Να δείτε χωρίς διακοπή την αγαπημένη σας σειρά ή ταινία
  • Να μιλήσετε με φίλους στο τηλέφωνο
  • Να βγείτε με φίλους για καφέ/φαγητό/ψώνια/σινεμά
  • Να συνεχίσετε το χόμπι που είχατε πριν γίνετε μαμά ή να αρχίσετε ένα καινούργιο
  • Να πάτε μια βόλτα ή για περίπατο
  • Να κάνετε μια αθλητική δραστηριότητα
  • Να γυμναστείτε
  • Να πάρετε έναν υπνάκο χωρίς να σας διακόψουν
  • Να κάνετε διαλογισμό
  • Να ασχοληθείτε με την προσωπική σας περιποίηση ή αναζωογόνηση
  • Να απολαύσετε απλώς την ησυχία

Το να περνάτε χρόνο αφιερωμένο μόνο σε εσάς, ακόμα και το να φεύγετε χωρίς παιδιά για λίγες μέρες –ένα σαββατοκύριακο ή λίγο παραπάνω– σας δίνει τη δυνατότητα να φορτίζετε τις μπαταρίες, να γεμίζετε ενέργειες και να λειτουργείτε πιο αποτελεσματικά και περισσότερη ηρεμία σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μαθαίνουν αυτό που βλέπουν και ζουν… Αν η μαμά τους προσέχει τον εαυτό της θα μάθουν να προσέχουν κι εκείνα τον εαυτό τους – επίσης θα μάθουν να είναι πιο αυτόνομα και πιο αυτάρκη… Θα μάθουν επίσης να σέβονται τις ανάγκες σας και τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο…

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top