Now Reading
Το μωρό μου «πνίγεται» στις μύξες! Τι να κάνω;

Το μωρό μου «πνίγεται» στις μύξες! Τι να κάνω;

Πώς θα το ανακουφίσετε και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να το δει άμεσα ο παιδίατρος.

Το συνάχι του μωρού δεν πρέπει να σας πανικοβάλλει, αλλά δεν πρέπει και να υποτιμηθεί, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

«Στα μικρότερης ηλικίας μωρά, οι ανησυχίες μας αφορούν το αν η λοίμωξη επηρεάζει τους πνεύμονες ή για το ενδεχόμενο ωτίτιδας», εξηγεί η Αμερικανίδα παιδίατρος Dr. Shelly Vaziri Flais και συγγραφέας του βιβλίου «Raising Twins: Parenting Multiples From Pregnancy Through the School Years» («Μεγαλώνοντας δίδυμα: Τα καθήκοντα της μητρότητας πολλαπλασιάζονται από την κύηση μέχρι και τα σχολικά χρόνια»).

«Κάθε παιδί οποιασδήποτε ηλικίας με πυρετό που παρατείνεται πέραν των 48 ωρών πρέπει να ελέγχεται από τον παιδίατρο. Στα μωρά έως 3 μηνών, πυρετό θεωρούμε μια θερμοκρασία 38 βαθμών και άνω». Σε ένα τόσο μικρό μωρό, ενημερώνουμε τον παιδίατρο άμεσα σε περίπτωση πυρετού, χωρίς να περιμένουμε να περάσει το 48ωρο.

Μετά τους τρεις πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού οι λοιμώξεις του αναπνευστικού καθίστανται λιγότερο επικίνδυνες, αλλά και περισσότερο κοινές. Ένα πολύ μικρό παιδάκι μπορεί να περάσει έξι με οκτώ λοιμώξεις του αναπνευστικού το χρόνο, ιδιαίτερα αν έχει μεγαλύτερα αδέρφια, με αποτέλεσμα εκεί που συνέρχεται από μια ίωση, να το «ρίχνει» κατευθείαν η επόμενη! Πράγμα που σημαίνει μια χρονιά με πολλές, πολλές μύξες.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις μύξες είναι ότι μπλοκάρουν τη μικροσκοπική μυτούλα του μωρού, εμποδίζοντάς το να τραφεί. Όταν ένα μωρό πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην αναπνοή και το φαγητό, υπερισχύει πάντα η αναπνοή. Όσο περισσότερο καθαρίζουμε τη ρινική οδό, επομένως, τόσο το καλύτερο», συνοψίζει η Dr. Flais.

Δεδομένου ότι οι περισσότερες λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι ιογενείς (και όχι βακτηριογενείς), δεν έχει νόημα να δώσουμε αντιβίωση στο μωρό. Για την αποσυμφόρηση της μυτούλας, η καλύτερη φροντίδα είναι ο φυσιολογικός ορός και σε ειδικές περιπτώσεις, μόνο μετά τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού, η ειδική συσκευή αναρρόφησης που καθαρίζει τη μυτούλα από τις μύξες.

Δείτε Επίσης

Μια πιο φυσική εναλλακτική αποσυμφόρησης, πάντα όμως σε συνεννόηση με το γιατρό γιατί ενδείκνυται για μεγαλύτερες ηλικίες, είναι οι εισπνοές πάνω από νερό που έχει βράσει με μερικές σταγόνες ευκαλύπτου. Ένα ζεστό μπάνιο με υδρατμούς επίσης λειτουργεί βοηθητικά. Επιπλέον, η χρήση ενός υγραντήρα στο παιδικό δωμάτιο βοηθάει στην προστασία και την υγροποίηση της ρινικής οδού.

Χρησιμοποιήστε φυσιολογικό ορό όσες φορές τη μέρα χρειαστεί και ειδικά πριν από τον ύπνο και πριν από κάθε γεύμα, ώστε το μωρό σας να είναι σε θέση να αναπνέει ελεύθερα ενώ κοιμάται ή αντίστοιχα ενώ πίνει το γάλα του (ή ενώ τρώει, αν είναι μεγαλύτερο σε ηλικία). Μετά το φαγητό, κρατήστε το μωρό σας σε όσο το δυνατόν πιο όρθια θέση, για να μην μπλοκάρει κατευθείαν η μυτούλα του.

Προσοχή: Σε όλη τη διάρκεια μιας αναπνευστικής λοίμωξης παρατηρήστε στενά την αναπνοή του. Αν υποψιάζεστε ότι δυσκολεύεται να αναπνεύσει (για παράδειγμα, αν αναπνέει πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως ή βγάζει ένα θόρυβο κατά την αναπνοή), ενημερώστε αμέσως τον παιδίατρο να το ελέγξει για «ακροαστικά».

© 2023 All rights reserved Powered by Brainfoodmedia.

ID - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Scroll To Top