TOP

Σύμφωνα με ειδικούς στο θηλασμό και στο μητρικό γάλα, μία από τις εκπληκτικές ιδιότητες του ανθρώπινου γάλακτος είναι ότι αλλάζει η σύνθεσή του καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το γάλα που παράγεται το πρωί έχει τριπλάσιο επίπεδο κορτιζόλης, μιας ορμόνης που προωθεί την εγρήγορση, από ό,τι το γάλα που βγάζετε το βράδυ.

Διάφορες ουσίες που ποικίλλουν ανάλογα με τους κιρκαδικούς ρυθμούς της μητέρας – συμπεριλαμβανομένων μερικών αμινοξέων, μελατονίνης, ιχνοστοιχείων και ακόμη και μερικών νουκλεοτιδίων (οι δομικές μονάδες σε πολλές σημαντικές βιολογικές διεργασίες) επηρεάζουν τον κιρκαδικό ρυθμό του μωρού μέσω του μητρικού γάλακτος.

Μια άλλη μελέτη υποστηρίζει ότι το να προσφέρετε σε ένα βρέφος ένα μπουκάλι πρωινό γάλα το βράδυ, με την υψηλή κορτιζόλη και τη χαμηλή μελατονίνη, ίσως είναι το «θρεπτικό ισοδύναμο με το να ανάψετε τα φώτα πριν από τον ύπνο». Αυτό σημαίνει ότι τα βρέφη που πίνουν «λάθος» γάλα μπορεί να παιδευτούν περισσότερο με τον ύπνο, την πέψη και την ανάπτυξη.

Μερικά άλλα ενδιαφέροντα γεγονότα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του μητρικού γάλακτος:

  • Ο σίδηρος στο γάλα κορυφώνεται γύρω στο μεσημέρι
  • Οι βιταμίνες Ε κορυφώνονται το βράδυ
  • Τα μεταλλικά στοιχεία, όπως το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το νάτριο είναι τα υψηλότερα το πρωί
  • Οι συγκεντρώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στο γάλα ημέρας είναι υψηλότερες σε σύγκριση με το νυκτερινό γάλα
  • Η μελατονίνη, η οποία προάγει τον ύπνο και την πέψη, κορυφώνεται γύρω στα μεσάνυχτα

Αν λοιπόν αποθηκεύεται το μητρικό σας γάλα καλό είναι να γράφετε στο μπιμπερό σε ετικέτα αν είναι πρωινό ή βραδινό.

(Αφορμή για το άρθρο μια δημοσίευση στο scarymommy)

Καταχώρησε Σχόλιο